רוסיה מנסה להציל את איראן מהסנקציות? ההצעה שתדחה את הדד-ליין | דיווח

הצעת החלטה הרוסית, שזוכה גם לתמיכה סינית כביכול, מבקשת להאריך את תוקפה של החלטת 2231 של מועצת הביטחון שאישררה וקיבעה את המנגנונים שהוסכמו במסגרת הסכם הגרעין מ-2015 • במסגרת אותו ההסכם, נוצר מנגנון המכונה ״סנאפבק״ שמאפשר למדינות החתומות להחזיר את הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איראן לפני ההסכם

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא איראן מסעוד פזשכיאן. צילום: אי.פי

רוסיה מקדמת במועצת הביטחון של האו"ם החלטה שתאריך את תוקף מנגנון ה"סנאפבק" של הסכם הגרעין מ-2015, זאת ברקע המבוי הסתום במגעים בין איראן למדינות האירופיות, כך דיווח אתמול (שני) האתר העצמאי "אמוואג.מדיה'" המחזיק במקורות באיראן.

הצעת החלטה הרוסית, שזוכה גם לתמיכה סינית כביכול, מבקשת להאריך את תוקפה של החלטת 2231 של מועצת הביטחון שאישררה וקיבעה את המנגנונים שהוסכמו במסגרת הסכם הגרעין מ-2015 בין איראן, החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה. במסגרת אותו ההסכם, נוצר מנגנון המכונה ״סנאפבק״ שמאפשר למדינות החתומות להחזיר את הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איראן לפני ההסכם.

טראמפ לאחר הפגישה עם פוטין

המנגנון מאפשר למדינות המערב לעקוף את הווטו הרוסי והסיני באמצעות "הפיכת ההצבעה" על הסנקציות: במקום להצביע על הטלת סנקציות חדשות - מצביעים על המשך השעיית הסנקציות הקיימות. כך כל אחת מהחברות הקבועות יכולה למעשה לכפות את הפעלת הסנקציות מחדש באמצעות הווטו שלה. הפעלת המנגנון תחזיר לתוקף אמברגו נשק מלא, איסור מוחלט על העשרת אורניום, איסור על פיתוח טילים בליסטיים ופיקוח על מטענים איראניים חשודים לצד סנקציות נוספות.

האפשרות להפעיל את המנגנון תפקע באוקטובר הקרוב, עשור לחתימת ההסכם. העובדה הזאת יצרה למעשה דחיפות במו"מ של האירופים עם איראן, וזאת בניסיון של איראן למנוע – ושל האירופים להימנע - מהפעלת המנגנון שישיב את הסנקציות הקשות. רוסיה מציעה להאריך את תוקפו בתנאי שלא יהיה ניתן להפעילו במשך לפחות חצי שנה, וניתן יהיה להאריכו בשנית.

רוסיה טוענת: המסוק של פוטין נקלע למתקפת כטב"מים // רשתות חברתיות

מאז סיום המלחמה בין וישראל, שהייתה גם פועל יוצא של המבוי הסתום בשיחות בין איראן לארה"ב לפניה, מנהלות בריטניה, גרמניה וצרפת (מדינות ה-E1) מגעים עם איראן בניסיון לשכנעה לשוב לשולחן המו"מ ולשתף פעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

שיחת טלפון בין שרי החוץ האירופיים לעמיתם האיראני עבאס עראקצ'י ביום שישי לא הביא לפריצת דרך בסוגיה, אך היום צפויים להתקיים מגעים נוספים בז'נבה, אולי ההזדמנות האחרונה להימנע מהמהלך. לפי הדיווח של אמוואג', האירופים הציעו בעבר להאריך את הדד-ליין בתמורה לשיתוף פעולה עם של איראן עם סבא"א, חידוש השיחות עם ארה״ב ודיווח על מאגר האורניום המועשר ברמה של 60%.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין והמנהיג העליון באיראן, אייתולה חמינאיי, צילום: SalamPix/ABACPRESS.COM

המהלך הרוסי מגיע בעת שמוסקבה ובייג׳ינג כבר הביעו ספקות לגבי חוקיות הפעלת מנגנון הסנאפבק בתנאים הנוכחיים וגם באיראן נשמעו התנגדויות להארכת תוקפו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר