"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

מאז עליית הטליבאן לשלטון: זינוק בהתאבדויות נשים באפגניסטן

נתונים שנאספו בחשאי מבתי החולים מלמדים: נשים מהוות 75% מהמקרים האובדניים ומהניסיונות לשים קץ לחיים • בממוצע העולמי, גברים שמים קץ לחייהם פי שניים יותר מנשים • בינתיים, השלטון האסלאמי הקיצוני רק מוסיף הגבלות: כעת אסור על נשים לרכוש השכלה אקדמית גם בחו"ל

,עודכן
0השמעה
איש ביטחון של הטליבאן ליד נשים בביקורת גבולות בנמל התעופה של הראט. צילום: אי.אף.פי

"היו לי שתי אפשרויות: להתחתן למכור לסמים ולחיות חיי אומללות – או להתאבד. בחרתי באופציה השנייה", כך סיפרה לטיפה (שם בדוי), אפגנית בת 18. לאחרונה היא כשלה בניסיון אובדני, וסיפורה משקף את הטרגדיה המעמיקה של הנשים במדינה.

על פי "זאן טיימס" -פרויקטתחקירים בהובלת נשים אפגניות, מאז חזרת הטליבאן לשלטון באוגוסט 2021, זינק שיעור ההתאבדויות והניסיונות האובדניים בקרב הנשים, לרבות נערות.

תומכי הטליבאן חוגגים שנתיים לחזרתם לשלטון בקאבול,צילום: אי.פי

נתונים מלאים אין והטליבאן אוסר על הרופאים לפרסם מידע בנושא, אולם מה שכן ידוע הוא שאפגניסטן הפכה לאחת המדינות הבודדות בעולם, שבהן שיעור הנשים ששמות קץ לחייהן גבוה משיעור הגברים: נשים מהוות יותר מ-75% מכלל המקרים האובדניים והמקרים שנמנעו.

נשים תופרות בגדים במחוז בדאחסן. מעט מלאכות נותרו פתוחות עבורן,צילום: אי.אף.פי

על פי ארגון הבריאות העולמי, ברחבי העולם מתאבדים פי שניים יותר גברים מאשר נשים. רוב גברי היה גם באפגניסטן עד 2019 – השנה האחרונה שלגביה יש מספרים רשמיים. כעת, בעשרה מתוך 11 המחוזות של אפגניסטן, הנשים נטלו את ההובלה. המחוז היחיד שבו הגברים מובילים הוא נמרוז, שדרכו מנסים לחצות את הגבול לאיראן הסמוכה. רוב רובם של הנוטלים את הסיכון הם גברים, שמעדיפים פעמים רבות לסיים את חייהם על פני הסיכון להיתפס.

"מוסלמי אינו יכול להתנגד להשכלת נשים": מפגינות במזאר א-שריף, החודש,צילום: אי.פי.אי

"אפגניסטן נמצאת בעיצומו של משבר בתחום בריאות הנפש, שנובע מהמשבר בזכויות הנשים", אמר ל"גרדיאן" אליסון דוידיאן, נציגת ארגון האו"ם לשוויון מגדי במדינה. "אנו בעיצומו של רגע, שבו יותר ויותר נשים ונערות מעדיפות מוות על פני חיים בתנאים הנוכחיים".

אישה אפגנית יושבת לצד ילד, בדאחסן,צילום: אי.אף.פי

והתנאים האלה נעשים קשים משבוע לשבוע. השר האפגני למלחמה במידה הרעה ולקידום המידה הטובה, מוחמד חליד חנאפי אוסר על נשים לבקר בפארק לאומי בגלל שלדבריו הן אינן עוטות בצורה נכונה את כיסוי הראש בשעת הביקור. "טיולים אינם חובה עבור הנשים", אמר חנאפי לאחר ביקורו בפארק. על פי סוכנות הידיעות אי.פי, כדי למנוע ביקורי נשים בפארק באנד א-אמיר – אגם ציורי המוקף הרים – יפרשו באזור כוחות ביטחון.

נשים וגברים מבלים באגם באוקטובר 2021. מעתה, הכניסה תותר רק לגברים,צילום: אי.אף.פי

"עקב בצד אגודל, החומות נסגרות על הנשים באפגניסטן, וכל בית הופך לבית סוהר", מסרה בתגובה הת'ר באר, בכירה בתחום זכויות נשים בארגון Human Rights Watch.

This morning, in the presence of Dr. Essa Al Bastaki@ebastakiand the management team at Al Habtoor Group, I met three Afghan female students who made it to#Dubaisafely, They are among those who received the comprehensive scholarship that I provided them with in collaboration… https://t.co/PlDaNlbDlO

— Khalaf Ahmad Al Habtoor (@KhalafAlHabtoor)August 24, 2023

ואם לא היה די בכך, נראה שהטליבאן החליט למנוע מהאפגניות לא רק השכלה גבוהה במולדתן אלא גם בחו"ל. אחרי שבדצמבר אשתקד אסר נשים להירשם לאוניברסיטאות, הכריז מיליארדר אמירותי חלף אחמד אל-חבטור על מלגות ללימודים באוניברסיטת דובאי. כ-100 צעירות אפגניות זכו במלגות, אולם לאחרונה כאשר ביקשו לצאת לדובאי – סורבו.

נשים באפגניסטן מנסות להסתגל לחיים תחת שלטון הטליבאן| רויטרס

"אחרי שהטליבאן סגרו בפני נשים את האוניברסיטאות, התקווה היחידה שלי הייתה להשיג מלגה שתעזור לי ללמוד בחו"ל", סיפרה ל-BBC נטקאי (שם בדוי). היא המשיכה ללמוד ולהתכונן בחשאי למקרה שבו תזכה במלגה – ואכן זכתה בה. אלא שכאשר הגיעה לנמל התעופה בקאבול בשלהי יולי, החלום שלה התנפץ. "הפקידים של הטליבאן ראו את הכרטיסים שלי ושל חברותיי, ואת אשרות הסטודנטים, הם אמרו שלבנות אסור ללמוד". אפילו שלוש צעירות שטסו בליווי מוהרם – גבר קרוב משפחה – הורדו מהטיסה. בקול שבור סיפרה נטקאי כי לפחות 60 צעירות כמוה חזרו לבתיהן מרוסקות. בתגובה, פרסם אל-חבטור סרטון באנגלית, שבו תקף את הטליבאן ואמר כי נשים וגברים שווים לפי האסלאם.

"אל תזנחו את הצעירות האפגניות או את השכלתן", קראה נטקאי לקהילה הבינלאומית. "אני פספסתי את ההזדמנות במדינה הזו, שבה פשע להיוולד ילדה. אני מאוד עצובה ואיני יודעת מה יהיה איתי בעתיד". ואילו לטיפה הבהירה לקרוביה באשר לבעלה: "אם איאלץ לשוב אליו, בפעם הבאה אוודא שלא יהיה סיכוי להינצל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר