גינוי חריף של סבא"א: איראן לא משתפת פעולה עם הפקחים

מועצת הנגידים של ארגון הפקחים הבינלאומי שוב שולחת מסר חריף לטהרן, חודשים בודדים אחרי שהחלטה דומה הובילה לניתוק מצלמות באתרי גרעין • סבא"א אינה חלק משיחות הגרעין, אך סירובה לסגור את תיק החקירה נגד איראן סביב איתור חלקיקי אורניום באתרים בלתי מוכרזים הובילה לפיצוץ במגעים להשלמתו

מנכ"ל סבא"א רפאל גרוסי , EPA / כריסטיאן ברונה
מנכ"ל סבא"א רפאל גרוסי, צילום: EPA / כריסטיאן ברונה

לקראת פיצוץ? על אף הניסיונות האחרונים של המערכת הבינלאומית לגשר על הפערים האחרונים שנותרו לפני השלמת הנוסח המעודכן של הסכם הגרעין, נראה כי הסוגיה המרכזית שמונעת את השלמתו - הדרישה האיראנית לסגירת התיק של הסוכנות הבינלאומית על האתרים הבלתי מוכרזים במדינה – נמצא רחוק מפתרון. 

מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית העבירה היום (חמישי) החלטה שלמעשה מוקיעה את איראן על חוסר שיתוף הפעולה שלה בחקירה של ארגון הפקחים הבינלאומית. גינוי דומה כבר עבר ביוני, והוביל לניתוק מצלמות מצד האיראנים, ועתה נראה כי הנוסח אפילו חריף יותר. 

נוסח ההחלטה, שנוסחה על-ידי ארה"ב ומדינות אירופה הנמצאות במו"מ מול איראן, קובעת שמועצת הנגידים "החליטה כי הכרחי ודחוף" שאיראן תסביר את המקור של שאריות האורניום שהתגלו באתרים הבלתי מוכרזים ושתעביר לרשות הפקחים את כל התשובות הדרושות. 

כאמור, סבא"א סירבה לדרישה האיראנית לסגור את "תיק החקירה" ולכן סבב השיחות השמיני בין איראן למעצמות על חידוש הסכם הגרעין כבר תקוע חודשים ארוכים אף שסוגיית החקירה מעולם לא הייתה חלק רשמי מהסכם הגרעין (סבא"א היא גוף עצמאי שאינו צד בשיחות). 

רגע לפני ההחלטה נציגי ארה"ב למועצה מסרו כי "איראן חייבת לדעת שאם היא לא תשתף פעולה כדי להביא לפתרון הסוגיות האלו, מועצת הנגידים תיאלץ להיות ערוכה לנקיטת צעדים נוספים, כולל תחת סעיף 12(ג')". המשמעות של הפעלת הסעיף הזה עשויה להביא להטלת סנקציות מצד מועצת הביטחון. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר