שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, קיים היום מסיבת עיתונאים שערך האיגוד בזום עם כ-160 עסקים, אשר במהלכה תקף את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ואת מתווה הפיצויים שמקודם.
"מתווה החל"ת הוא מתווה שערורייתי. שר האוצר פרסם את המתווה אחרי שקראו לעובדים לחזור לעבודה וכל עובד שחזר לעבוד אכל אותה כי המדינה לא תשלם את שכרו. המעסיקים לא חייבים לשלם לעובדים הללו ואין להם ממה. כששר האוצר אמר שמי שיקבל חל"ת יקבל רק לאחר 14 ימים ברצף שהוא לא עבד, הוא הפקיר את מי שחזר לעבודה אחרי 6 ימים", אמר תורג'מן.
תורג'מן קרא בתקיפות לכל חברי הכנסת שלא לתמוך במתווה הפיצויים ואמר "אני מזהיר את כל הפוליטיקאים בישראל ואת חברי ועדת הכספים, אם אתם תצביעו על מתווה שמפקיר את העסקים בישראל, אנחנו, המגזר העיסקי, נבוא אתכם חשבון".
לדבריו, "אנחנו קרובים לבחירות. אנחנו נוודא שהציבור לא ישכח אם לא יהיה מתווה ראוי. אנחנו יודעים גם לעשות קמפיינים. להבדיל מהפוליטיקאים, אנחנו לא עושים קמפיין פעם בארבע שנים. אנחנו יודעים לעשות כל שבוע. אנחנו נוודא שהציבור לא ישכח מזה. גם העסקים מעל 400 מיליון שקלים, צריכים לקבל פיצוי ראוי. הם מפרנסים חצי מהמשק".
"כל מתווה שפורסם מהקורונה, דרך 'חרבת ברזל' ו'עם כלביא' לא מפצה על אובדן רווחים. המתווה מפצה על חלק מההוצאות הקבועות ועל חלק מהנזקים, קרי 10-20%. בכל מערכה כזו, בעלי העסקים צריכים לשאת ב-80% מההוצאות שלהם. כעת הם מעתיקים שוב את המתווה שלא עזר, לראייה בשנת 2025, 61 אלף עסקים נסגרו", אמר תורג'מן.
הוסיף ואמר: "אני לא מאמין שיהיה חבר כנסת אחד שיגרע רבע משכרם של העובדים שהגיעו בהנחיית מדינת ישראל. המדינה אמרה להם לא לבוא לעבודה שישה ימים ואז היא אמרה להם לבוא שישה ימים לאחר מכן. משרד האוצר מתמרץ את העובדים להישאר בבית היות ואם הם חוזרים לעבודה הם מאבדים את החל"ת. משרד האוצר בחוצפתו רוצה לחסות 5 מיליארד שקלים על הגב של העובדים והמעסיקים".
לדברי תורג'מן "ב-2024 נסגרו 65 אלף עסקים. בדרך כלל בשנה רגילה נפתחים 65 אלף עסקים ונסגרים 37 אלף עסקים. עכשיו התהפכו היוצרות. אנחנו שוברים שיאים בעסקים שנסגרים. בממוצע נסגרו ביום אחד 160-170 עסקים בישראל ב-2024-2025. עסק שנסגר מפרנס עוד מעגלים וזה מעגל הרס. זה גורם לעוד עסקים שיהיו חייבים חובות עד סף חייהם. שמשרד האוצר יתעמתו עם המספר הזה של נתוני הסגירה".
כאמור, באיגוד לשכות המסחר מזהירים כי מתווה הפיצויים לעסקים שהוצג עד כה הוא מתווה לא ראוי שאינו נותן מענה למציאות הכלכלית בשטח. המתווה נשען על מתווה הפיצויים של מבצע “עם כלביא”, שנמשך 12 ימים, ואינו מותאם למערכה הנוכחית שנמשכת כבר 16 ימים, מערכה שרחוקה מלהסתיים.
עו״ד רועי כהן נשיא להב לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל הוסיף כי "מצגת לא משלמת שכירות, אם עד ה-10 לאפריל הכסף לא יכנס לחשבונות, הבנק העצמאים יישארו בלי חמצן כלכלי.
בשטח אין עדיין מתווה פיצוי ברור, הכסף לא נכנס לחשבונות. מצגת לא קונה אוכל בסופר, מיליון עצמאים הם המנוע המרכזי של הכלכלה הישראלית. ברגע משבר הם נשארים פעם אחר פעם ללא רשת ביטחון, בזמן שלשכירים יש רשת בטחון סוציאלית. עד ה- 10 לאפריל המתווה חייב להיות מאושר ב-3 קריאות בוועדת הכספים, והכסף צריך להיכנס לחשבונות".
לדברי נועה בן אבו מנכלית כפר השעשועים ועידן 2000: "הרשת שלנו היא רשת של זכיינים והם נלחמים במלחמה קיומית כדי לשרוד את הדבר הזה של בעל עסק במדינת ישראל. הצפון שלנו מדמם. יש לנו חנויות בקרית שמונה, במעלות ,כרמיאל נהריה וחיפה. אנשים פוחדים לצאת מהבית. כשהם יוצאים, הם חוזרים מאד מהר וזה משפיע על הקניות. המדינה חייבת לסייע במתווה פיצויים".
ישראלה שטיר, הבעלים של שטיר תערוכות וכנסים, אמרה "בענף שלנו, אנחנו הראשונים להיפגע והאחרונים להתאושש - כל האירועים שתוכננו לפורים בוטלו. היה אמור להיות לנו היום כנס בינלאומי בירושלים והכל ירד לטימיון. אף אחד לא מפצה אותנו על זה. לא ניתן לקיים כעת התקהלות של למעלה מ-50 אנשים ולכן לא ניתן לקיים אירועים".
אלי הולנדר, מנכ"ל ובעלים של קבוצת פלאנט אמר "אני בעל עסק בינוני יש לי סיטונאות, קמעונאות וגם אתרי סחר. אין מקום שאנחנו לא נתקלים בסיטואציה בלתי אפשרית. מצד אחד אומרים לנו לפתוח את העסקים ומצד שני העובדים פוחדים. אני לא יכול לקחת אחריות על החיים של העובדים שלי בעוד שהצפון מופגז".
באשר ללוחות הזמנים של המתווה, במשרד האוצר מציינים כי בשבועיים הקרובים משרד האוצר יגיש לכנסת נוסח מפורט של המתווה כדי שהכנסת תוכל לאשר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2021/01/27/08/מורידים.-נכנסים.-מתאהבים.-דף-כתבה-מובייל.png)