בקרן לרווחת נפגעי השואה מתמודדים בימים אלה עם ירידה דרמטית במספר המתנדבים - מ-3,000 לפני המלחמה לקצת יותר מ-2,000 כיום. מאות ניצולים ממתינים לסיוע ונותרים ללא מענה, דווקא בתקופה בה הם זקוקים יותר מתמיד לתמיכה אנושית ולחום.
המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר החזירה את זיכרון השואה לכותרות, עם עדויות לטבח, התעללות ותמונות מצמררות של החטופים. רבים מדברים על הדמיון לאירוע האפל ביותר בהיסטוריה של העם היהודי, אך בעוד כולנו נזכרים בזוועות שלא חשבנו שנראה שוב 80 שנה אחרי, הסיוע לניצולי השואה הולך ונחלש.
העמותה, שבימים כתיקונם מצליחה בעבודה קשה למצוא מתנדבים למרבית הפונים, לא מצליחה מזה מספר חודשים לאתר מתנדבים חדשים שיכולים לתת את הסיוע הנדרש. ניצולי שואה רבים ממתינים לשיבוץ של מתנדב או מתנדבת שיבואו להעניק אוזן קשבת ותמיכה.
משבר במתנדבים
"מדובר בשנים הקריטיות ביותר של ניצולי השואה", מסבירה יעל זית, מנהלת מחלקת התנדבות וקהילה בקרן לרווחת נפגעי השואה. "הם זקוקים למתנדבים יותר מתמיד - למישהו שיבוא לשתות איתם כוס קפה, להקשיב, לעזור קצת בסידורים. לצערי, בעקבות המלחמה רבים מהמתנדבים מגויסים למילואים או נאלצו להפסיק להתנדב מסיבות אחרות, וזה פוגע ישירות בניצולים שמחכים לנו".
המחסור במתנדבים מורגש בשטח. רחל ברוך, שמתנדבת כבר חמש שנים עם ארבע ניצולות שונות לאורך התקופה, מתארת את החשיבות של הקשר האישי: "הביקורים שלי אצלן הם לא רק עזרה - זה קשר עמוק. אנחנו יושבות, מדברות, צוחקות וגם בוכות לפעמים. אני רואה בעיניים שלהן כמה הן זקוקות לאדם שיהיה שם בשבילן. קשה לי לחשוב שיש ניצולים שמחכים ואין מי שיגיע אליהם".
אמיר גולוב, מתנדב ותיק בקרן, מלווה בשמונה השנים האחרונות את ניצול השואה עזריאל ציפרברט. השניים אף צעדו יחד במצעד החיים באושוויץ – חוויה שהוא מתאר כבלתי נשכחת: "לעמוד באושוויץ עם עזריאל הייתה חוויה מאוד מרגשת, זכיתי לקחת בזה חלק, לשמוע את הסיפור שלו ושל ניצולים אחרים. אנחנו מכירים הרבה שנים ויש לנו כבר קשר של קרובי משפחה, ההתנדבות נתנה לי לא רק תחושת שליחות אלא גם קשר אנושי נדיר, ואני יודע כמה זה חשוב לעזריאל".
קשרים אנושיים חיוניים
ורה טמנוב, ניצולה בת 93, מוסיפה: "המתנדבת שהייתה באה אליי שנים כבר לא יכולה להגיע, ואני מרגישה שהימים עוברים בלי מישהו לדבר איתו. אפילו שיחה קטנה של חצי שעה עושה הבדל גדול".
יהודית זלשטיין, ניצולה בת 94: "בזכות נטע ועדיאל המתנדבים הנפלאים שלי, אני שמחה ויודעת שאני עדיין חשובה. חיי היו הרבה יותר עצובים אם הם לא היו פה איתי".
לצערנו הרב, חלק מהמתנדבים המסורים של הקרן לא יוכלו לשוב להתנדב לאחר שנפלו במלחמה. בין הנופלים היו רס"ר עמרי בן שחר ז"ל מגבעתיים, שהתנדב עם ניצול השואה משה אדלר; סרן אבי גולדברג ז"ל, שהתנדב עם ניצול השואה אשר וולך; רס"ר גלעד אלמליח ז"ל, שהתנדב עם ניצול השואה ולדימיר לינדר; ו־סמ"ר שי ארווס ז"ל, שהתנדב לצד ניצולת השואה אביבה בן יקר. זכרם של הגיבורים הללו מלווה אותנו, לצד הכרת התודה האינסופית על החום והאהבה שהעניקו לניצולים בחייהם.
בקרן לרווחת נפגעי השואה קוראים כעת לציבור להצטרף להתנדבות, במיוחד בתקופה זו, בה ניצולי השואה חיים את שנות חייהם האחרונות ומבקשים מעט חום אנושי.
ניתן להירשם להתנדבות דרך אתר העמותה, בגוגל: "הקרן לרווחת נפגעי השואה" או בטלפון: 03-6090866.
שורדי שואה הציגו את תמונות החטופים: "ראינו את העולם שותק וכעת, איננו יכולים לשתוק - זמנם אוזל"
בגיל 101, שורד השואה מתריע: "האנטישמיות תלך ותתעצם, תעלו לישראל או שתאלצו לברוח"
פרסומת | איך לבחור מקרר לבית ב־5 צעדים חכמים
"מעט ומאוחר מדי": המדינה ששילמה מיליוני יורו כפיצוי על רכוש שנגזל בשואה
10 מיליון דולר גויסו מפדרציית ניו יורק: סיוע לערים שנפגעו מהירי

