"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

אפקט המלחמה: כ-29% מילדי ישראל מציגים תסמיני פוסט טראומה חמורים

מחקר חדש חושף את השפעות החשיפה לאירועים פוסט-טראומטיים של מלחמה וטרור על ילדים, בפרט במצבי סיכון • כ-32 אחוזים היו חשופים ליותר מאירוע טראומטי אחד • 36% מההורים דיווחו כי הילדים נחשפו לתכנים טראומטיים ברשתות החברתיות

,עודכן
0השמעה
ילדה במלון מפונים (ארכיון). למצולמת אין קשר לכתבה. צילום: שחר והב

כ-29% מילדי ישראל מציגים תסמינים חמורים של הפרעה פוסט-טראומטית (PTSD), ו-32% נחשפו לאירועים טראומטיים קשים, כך עולה ממחקר חדש של ארגון "פותחים עתיד" וחושף את השפעות החשיפה לאירועים פוסט-טראומטיים של מלחמה וטרור על ילדים, בפרט במצבי סיכון.

אפקט המלחמה: כ-29% מילדי ישראל מציגים תסמיני פוסט טראומה חמורים // עדן חן

המחקר התמקד בילדים הנחשבים לפגיעים, המשתתפים בארגון, שהוא חברת בת של הסוכנות היהודית ולו תכנית התערבות הפועלת למען ילדים ומשפחות הנמצאות במצבי סיכון.

הנתונים של המחקר, שכלל 866 ילדים, חושף את האפקטים השליליים של מלחמת "חרבות ברזל" על אותם ילדים, כשהם כבר היו נתונים להשפעות מלחמתיות לפני פרוץ אירועי 7 באוקטובר. המחקר נעשה בהתבסס על שאלון שנועד לאבחן חשיפה לטראומה והפרעה פוסט-טראומטית בקרב ילדים ומתבגרים.

יירוטים בשמי ישראל,צילום: אי.פי

הממצאים מצביעים כי כ-32 אחוזים מהילדים ב"פותחים עתיד" היו חשופים ליותר מאירוע טראומטי אחד. כך לדוגמה: 17% נאצלו לעזוב את הבית לפרקי זמן משתנים בעקבות המלחמה, 13% מתגוררים ביישוב שהיה חשוף לחדירת מחבלים, 4% דיווחו כי הבית שלהם נפגע מכטב״ם/ טיל/יירוט, 11% מההורים דיווחו כי הילד מכיר אדם שנחטף/נהרג/נפצע במהלך המלחמה. 36% מההורים דיווחו כי הילדים נחשפו לתכנים טראומטיים ברשתות החברתיות.

השלכות המלחמה על תסמיני פוסט טראומה

ממצאי המחקר מלמדים כי רוב ההורים דיווחו כי ילדיהם מציגים תסמינים של הפרעה פוסט-טראומטית. 38.5% מהילדים הציגו תסמינים מינימליים של הפרעה פוסט טראומטית. 16.3% מהילדים הציגו תסמינים מתונים, 28.9% מהילדים הציגו תסמינים חמורים. שיעור זה גבוה במיוחד בקרב החברה היהודית. על פי הארגון, הנתונים הללו מצביעים על הצורך הדחוף בתמיכה מתמשכת, טיפול מקצועי והתערבויות שימנעו את החמרת מצבם הנפשי של הילדים.

היירוטים במבצע עם כלביא כפי שנצפו ממצלמות האבטחה במרכז הארץ// השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

כחלק מהממצאים מהשאלונים שנשלחו להורים, נרשמה הסכמה גבוהה לחשש מהשפעת המלחמה על תפקוד הילדים. כ-37% מההורים ציינו שהם חוששים שהילדים צברו פערים לימודיים בעקבות המלחמה. כשליש מההורים ציינו שהם חוששים שהילדים מתקשים להתרכז בלימודים עקב האירועים האחרונים. כ-23% מההורים דיווחו על חשש שהמלחמה גרמה להחמרה בהתנהגות של ילדיהם, כולל אלימות ובעיות משמעת. בנוסף, כ-20% מההורים ציינו שהם חוששים שהילדים חווים ירידה בקשרים החברתיים, עם נטייה להתבודד או עם שינויים לרעה ביחסיהם החברתיים.

ארגון "פותחים עתיד" מסר כי הנתונים מצביעים על הצורך הדחוף בתמיכה מתמשכת, טיפול מקצועי והתערבויות שימנעו את החמרת מצבם הנפשי של הילדים. השיעור הגבוה של הילדים הסובלים מתסמינים של הפרעה פוסט-טראומטית בקרב ילדי הארגון משקף את מצבם של ילדים רבים בישראל, ובפרט, של ילדים המתמודדים עם אתגרים סיכוניים במרחבי החיים השונים. ילדים אלה שמראש נקודת הפתיחה שלהם אינה מיטבית, נחשפו גם לטראומות של טרור ומלחמה. במקרה של אוכלוסיית המחקר הנוכחי.

רותי שינפלד, מנכ"לית "פותחים עתיד", התייחסה לתוצאות המחקר ואמרה: "הנתונים מצביעים על מציאות קשה ומאתגרת עבור ילדים ומשפחות בישראל. אנחנו מקפידים על סקרים ושאלונים בייחוד בעיתות משבר, על מנת להבין את מצב וצורכי המוטבים שלנו ולוודא כי המענים שאנו מנגישים להם מותאמים לצורך באותו הזמן. אנו רואים בכך חשיבות עליונה, חשוב מאוד שילדים יקבלו מענה רגשי וטיפולי מיידי ואפקטיבי, במיוחד לאור היקף האירועים הטראומטיים שהילדים חווים. ההבנה מתוך המחקר כי ארגון 'פותחים עתיד' מצליחה לספק תמיכה קריטית משמחת ועוזרת להבין שאנחנו בכיוון הנכון".

עו״ס רותי שינפלד, מנכ״לית פותחים עתיד,צילום: באדיבות המצולמת

מבצעת המחקר, ד״ר ימית אלפסי, חוקרת ומרצה בתוכנית ליישוב סכסוכים אוניברסיטת בן גוריון, המלווה את כל ההערכה והמדידה בארגון מסרה: "הנתונים הללו מצביעים על עומס נוסף שהילדים נושאים בעקבות המלחמה, המשפיע לא רק על בריאותם הנפשית אלא גם על התפקוד הלימודי והחברתי שלהם. הנתונים הללו משדרים את הצורך בהרחבת ההתערבויות, עם דגש על תמיכה רגשית ולימודית, על מנת למנוע החרפה נוספת במצבם של הילדים. המחקר מציע שיטות התערבות מבוססות ראיות ומספק תמונת מצב קשה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר