התמונה שהושחתה. צילום: בונות אלטרנטיבה

קמפיין נגד מחיקת נשים מהמרחב הציבורי הושק - תוך יממה שלטיו הושחתו

יום לאחר שהקמפיין יצא - הושחת שלט על גבי אוטובוס שנסע ברחבי העיר • הקמפיין מגיע על רקע מאות מקרי השחתה, אשר רובם לא מגיעים לענישה •

[object Object]

ההשחתה השיטתית של שלטי חוצות ומודעות בהן מופיעות נשים במרחב הציבורי בירושלים, הפכה לתופעה מוכרת ומדאיגה. בתגובה לצעדי אכיפה מצומצמים מצד הרשויות והתגברות המגמה - הושק השבוע קמפיין הסברה להעלאת המודעות והגברת מעורבות מערכות האכיפה בנושא. לאחר יממה בה הקמפיין נמצא בעיצומו, הושחת שלט שהוצב על גבי אוטובוס שנסע ברחבי העיר.

הקמפיין על האוטובוסים בירושלים, צילום: בונות אלטרנטיבה

הקמפיין, בהובלת בונות אלטרנטיבה, שומרים ושומרות על הבית המשותף, מיזם 5050 שותפות ושוויון מגדרי ותנועת התעוררות בירושלים, נועד לתיקון עוול ארוך שנים כלפי נשים, הכולל נרמול הדרה ומחיקתן. במסגרת הקמפיין שיימשך כשבועיים, פעילות ופעילים יקיימו פעולות שטח והסברה בפריסה ענפה ברחבי העיר. זאת, לצד פרסום על גבי אוטובוסים ושילוט עירוני.

חרדי משחית את תמונתה של רותם סלע | מתוך טיקטוק



הקמפיין כאמור, מגיע על רקע מאות מקרי השחתה, אשר רובם לא מגיעים לכתבי אישום או ענישה. לפי נתוני המשטרה, בין השנים 2017-2021 נפתחו רק 31 תיקים בגין השחתת מודעות בניגוד לסעיף 195 לחוק העונשין, מהם 8 כללו מחיקה מכוונת של דמות אישה. אירוע שהפך ויראלי בסוף 2024 הממחיש את עומק הבעיה: תיעוד של חרדי משחית את דמותה של רותם סלע מעל אוטובוס שנסע בירושלים, עורר סערה - אך לא לווה בצעדי אכיפה משמעותיים.

שלט פרסומת לבנק דיסקונט שהושחת בירושלים, צילום: ללא

ענבל גלבוע אמיר, מנכ"לית תנועת בונות אלטרנטיבה: “שנים של ניסיון למחוק נשים מהמרחב הציבורי בירושלים הם חלק מסימפטום מסוכן של הדרת נשים בחברה הישראלית. זוהי תופעה לא חוקית, מעוותת ומסוכנת שאין לנרמל אותה. הקמפיין קורא למשטרה לקחת אחריות ולייצר מגנון אכיפה מוקפד, שישים סוף למגמה הבלתי נתפסת. לא נשתוק עוד מול מציאות שנותנת מקום לביטול נוכחות של נשים במרחב.”

יעל יחיאלי מייסדת מיזם 5050 שותפות ושוויון מגדרי: "וונדליזם מגדרי איננה גזירת גורל, יש לגורמי האכיפה דרכים להתמודד ולמגר את התופעה על ידי מצלמות וטיפול בכל מי שמשחית. מחיקת נשים היא אלימות הפוגעת בחברה כולה, ולכן יש לטפל בזה בירושלים ובכל מקום אחר."

מאדיר שורץ, סגן ראש העיר, יו"ר התעוררות בירושלים: "תופעת השחתת שלטי הנשים היא אלימות לכל דבר, שפוגעת בחופש הביטוי, זכותן של נשים להתפרנס ולהראות במרחב ועוד. בתקופת הבחירות האחרונה, 100 אחוז מהשלטים שלנו נשאו תמונות של מתמודדות ברשימה, ו-100 אחוז מהם הושחת. כך, זוהי פגיעה גם בזכותן של נשים להבחר. נמשיך להלחם בתופעה בכל הכלים העומדים לרשותנו ויותר מהכל לא נוותר לעולם על זכותן של נשים להראות במרחב".

אייל גור, ממובילי שומרות ושומרים על הבית המשותף: ״ירושלים, כעיר מרובת גוונים, צריכה להוביל במתן פנים לכל החיים והחיות בה. השחתת פני נשים ברחובות הבירה היא אלימות. קוראים לעיריית ירושלים לאפשר יותר נוכחות נשית במרחב הציבורי - זו דמוקרטיה. על משטרת ישראל לאכוף כל אלימות כלפי כל אדם בכלל וכלפי נשים בפרט.״

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו