לקראת חג הפסח, סקר חדש שערך ארגון "פתחון-לב" משרטט תמונה קשה של תחושת חוסר ביטחון כלכלי עמוקה בישראל. הסקר נערך לקראת פסח 2025, שנה וחצי לתוך מציאות של מלחמה וחוסר בטחון תזונתי במדינה, באמצעות מכון רושינק, בקרב 400 נשים וגברים בני 21 עד 64, המהווים מדגם מייצג של שכירים במשרה מלאה או עצמאיים בעלי רמת הכנסה נמוכה עד ממוצעת.
על פי הסקר 48% ממעמד הביניים נאלצו לקבל סיוע כלכלי – ברוב המקרים מהמשפחה או מהבנק.
37% חוששים שייכנסו למעגל העוני כבר בשנה הקרובה, ו־64% חוששים מהחמרה כללית במצבם הכלכלי.88% מהנשאלים דיווחו כי נאלצו לקצץ בהוצאות – בראשן חופשות, פעילויות פנאי ביגוד והנעלה. בקרב מקבלי סיוע מעמותות, התמונה חמורה עוד יותר: הקיצוצים נוגעים בצרכים בסיסיים כמו מזון, חשמל ודיור.
למרות תעסוקה מלאה או פעילות עסקית שוטפת, עשרות אחוזים מהשכירים, העצמאים ובעלי העסקים הקטנים מדווחים כי הם חוששים להידרדר לעוני בתוך שנה בלבד. לא מדובר. במובטלים או באוכלוסיות מודרות – אלא באנשים עובדים, שמשלמים מיסים, מגדלים ילדים, ועדיין – חיים בתחושת הישרדות יומיומית.
אלי כהן, מנכ"ל פתחון לב: "המציאות שעולה מהסקר הזה היא תוצאה ישירה של מדיניות ממשלתית רבת שנים, שמפקירה את האזרחים העובדים. הסקר מאשש את מה שאנחנו בפתחון לב רואים בשטח כבר תקופה ארוכה: אנשים עובדים, שכירים, עצמאים ובעלי עסקים, שנאלצים לבקש עזרה כדי לשרוד. כדי לשנות את המצב, צריך מהפך בסדרי העדיפויות הלאומיים. החוק להקמת הרשות למאבק בעוני, שנכנס בשבוע שעבר לספר החוקים של מדינת ישראל, הוא צעד ראשון בכיוון הנכון – מעבר מטיפול נקודתי להסתכלות לאומית, מערכתית ומדידה. חג הפסח מסמל יציאה מעבדות לחירות – וזו קריאה למהלך אמיתי שיחזיר למשפחות בישראל את תחושת היציבות. הפסח הבא יכול להיראות אחרת – אם נבחר לפעול".
כמעט מחצית ממעמד הביניים פנו לעזרה כלכלית
48% מהמשיבים דיווחו כי נאלצו לקבל סיוע כלכלי בשנה האחרונה. מתוכם, 25% פנו למשפחה או חברים, 23% לקחו הלוואה מהבנק, ו־12% הסתייעו בגורם פיננסי אחר. רק 5% פנו לקבלת סיוע מעמותה, ו־1% נאלצו לקחת הלוואה בשוק האפור. הנתון הזה מצביע על עומק השחיקה הכלכלית – לא בקרב אוכלוסיות מוחלשות, אלא בלב מעמד הביניים.
חשש ממשי מהידרדרות לעוני
37% ממעמד הביניים הביעו חשש מכניסה למעגל העוני במהלך השנה הקרובה. מתוכם, 15% חוששים במידה רבה ו־22% חוששים במידה חלקית. מדובר בחשש ריאלי בקרב קבוצה שבמשך שנים נחשבה עוגן יציב בכלכלה הישראלית.
רוב הציבור חושש מהחמרה כלכלית נוספת
64% מהמשיבים חוששים שמצבם הכלכלי יידרדר בשנה הקרובה – 34% במידה רבה ו־30% במידה מועטה. רק 22% דיווחו כי אינם חוששים כלל, ו־8% ענו שאינם בטוחים. הנתון משקף רמת חרדה גבוהה בקרב ציבור העובדים.
קיצוץ רחב ומתמשך בהוצאות משק הבית
88% מהנשאלים נאלצו לקצץ בהוצאות משק הבית במהלך השנה האחרונה עקב עליית יוקר המחיה. שלושת התחומים הבולטים שבהם בוצעו הקיצוצים הם חופשות (66%), פעילויות פנאי (60%) וביגוד/הנעלה (55%). הקיצוצים התפשטו גם לתחומים חיוניים כמו מוצרי מזון (39%), חשמל (27%), ביטוחים (23%) ודלק (22%).19% מהמשיבים דיווחו כי נאלצו לקצץ בהוצאות על חוגים לילדים. 14% נאלצו לקצץ בהוצאות על דיור – בין אם באמצעות מעבר לדירה זולה יותר, מעבר להורים או פתרונות דיור חלופיים. 8% נאלצו לוותר על תרופות.