העתירה לבג"ץ נגד מירי רגב: "דורסת את זכויות היסוד שלנו"

כ-200 אנשים עם מוגבלויות עתרו הבוקר נגד שרת התחבורה על רקע עצירת ההנפקה והחידוש של תווי החניה לנכים. • "גוזרת על אלפי אנשים סבל, בניגוד לחוק ובניגוד לערכים האנושיים"

"שרת התחבורה ואנשי משרדה דורסים את זכויות היסוד שלנו". צילום: יהושע יוסף/אורן בן חקון

כ-200 אנשים עם מוגבלויות עתרו הבוקר (שני) לבג"ץ נגד שרת התחבורה מירי רגב ומנכ"ל משרדה, על רקע עצירת ההנפקה והחידוש של תווי החניה לנכים. במסגרת העתירה נטען כי החלטת משרד התחבורה "גוזרת על אלפי אנשים עם מוגבלויות גזר דין של בידוד, סבל ואי-נגישות – בניגוד לחוק ובניגוד לערכים האנושיים".

העתירה לבג"ץ הוגשה לאחר חודשים ארוכים של סבל מצד אנשים עם מוגבלויות כתוצאה מהתעלמות משרד התחבורה מבקשותיהם להנפיק או לחדש תווי חניה לנכים. "המשיבים בחרו לדרוס את זכויות היסוד של אנשים עם מוגבלויות מבלי לתת להם פתרון הולם", מציין השופט בדימוס, עו"ד דניאל ארנסט בעתירה שהגיש הבוקר. "לא מדובר רק בזכויות משפטיות, אלא בזכויות אנושיות. אין זה ראוי כי מדינה מתוקנת תנהג באדישות אל מול מצוקה כה חמורה הפוגעת באנשים מהשכבות המוחלשות ביותר. הפגיעה בנכים היא מבחן מוסרי לחוסנה של החברה הישראלית, ובית המשפט מתבקש להתערב בטרם תיגרם פגיעה בלתי הפיכה לאלפי אזרחים".

 

אורלי, הסובלת ממחלת הסרטן ונמנית בין העותרים, מספרת: "בעוד הביטוח הלאומי כבר האריך לי את הזכאות לתו חנייה, משרד התחבורה הודיע לי שהוא כרגע לא דן בחידוש תווים. אני כרגע נמנעת לעיתים קרובות לצאת מהבית. אני לא מצליחה להבין מה הם מצפים ממני לעשות - איך משרד התחבורה מעז לגזול ממני משהו ששייך לי כדין?".

גם מכתב התראה שנשלח לפני כשבועיים לשרה מירי רגב לא הביא לשינוי המדיניות הדורסנית של משרד התחבורה, ולכן החליטו 200 העותרים לפנות לבג"ץ. במסגרת העתירה, הם דורשים צו על תנאי וצו מוחלט להנפקה מיידית של תווי חניה לנכים, בעילה לפגיעה בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, חוק חנייה לנכים התשנ"ד-1993 וחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות התשנ"ח 1998.

חשוב להדגיש, כי 200 העותרים, אנשים עם מוגבלויות, בהם קשישים ונכים, הסובלים ממחלות קשות ומוכרים כנכים גם בביטוח לאומי מייצגים ציבור של אלפי נפגעים שמשרד התחבורה הפנה עורף לפניותיהם בחודשים האחרונים. כך לדוגמה, אליק (77), הסובל מסרטן סופני, ממתין כבר קרוב ל-4 חודשים לקבל תו חנייה. "לאבא שלי מגיע לצאת מהבית ולהנות כמה שניתן בימיו האחרונים", מדגישה בתו. "אין יום שעובר שהוא לא שואל אותי מה עם תו החניה. כל הליכה בשבילו היא כמו 'מסע כומתה'. לצערי, למרות שפנינו ב-27 בינואר - עד עכשיו לא קיבלנו את תו החנייה, ואבא שלי נאלץ לוותר מראש על לצאת למקומות שבו הוא יודע שלא יהיה חניה קרובה"

בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת בחודש פברואר, התחייב מנהל אגף הרישוי במשרד התחבורה, יוסי נזרי, כי "בימים הקרובים יוחלט על קריטריונים חדשים לחלוקת תגים, ותוך חודש מהיום יפורסם המתווה". גם חודשיים לאחר מכן, במשרד התחבורה בחרו להתחמק מאחריות ולהתעלם ממצוקתם של אלפי זכאים שנותרו ללא מענה.

"העדרו של תו חניה לנכה עלול להביא לסיכון בריאותי ממשי", צילום: יהושע יוסף

עוד מצוין בעתירה כי "הנפקת תווי חניה לנכים אינה בגדר הטבה או פריבילגיה, אלא מימוש זכות חוקתית של אנשים עם מוגבלות לשוויון, לכבוד ולנגישות. תו חניה לנכה אינו רק עניין של נוחות אלא הוא תנאי בסיסי ליכולתם של העותרים לממש זכויות יסוד אחרות, כגון הזכות לבריאות, לעבודה ולהשתתפות בחיי החברה. במקרים רבים, העדרו של תו חניה לנכה עלול להביא לסיכון בריאותי ממשי, כאשר חולים סופניים או אנשים עם מוגבלות קשה אינם יכולים להגיע לטיפולים רפואיים חיוניים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר