כל יום הוא יום מתאים להגיד לא לבריונות, אבל 9 בפברואר בכל שנה הוא היום שהוקדש במיוחד בשביל זה. בריונות כלפי חלשים קיימת בכל מקום. בבית הספר כלפי ילדים, בצבא, בעבודה וגם באינטרנט.
המספרים גם הם מדברים בעד עצמם: אחד מכל 3 תלמידים בגילאי 11-15 שנים חווים בריונות ברחבי העולם. 246,000,000 ילדים ובני נוער חווים אלימות בבית הספר מדי שנה.
אצלנו בישראל: בשנת 2020 חלה עליה של כ-60% במספר הפניות למוקד 105 של המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת טופלו כ-12,000 אירועים במוקד
27% מהאירועים התקיימו באינסטגרם 23% מהאירועים התקיימו בווטסאפ
ב-2021 כ-14% מתלמידי ח'-יב' דווחו שהיו קורבנות לבריונות ברשת.
דו"ח חדש של ראמ"ה שפורסם בספטמבר 2024 מצביע על מגמה מדאיגה של עלייה בתופעת הבריונות במערכת החינוך הישראלית. הנתונים, שנחשפים לראשונה, מציגים תמונת מצב מטרידה של פער משמעותי בין המציאות שחווים התלמידים לבין תפיסת ההורים את המתרחש בין כותלי בית הספר.
"אנחנו עדים לתופעה מדאיגה שהולכת ומחריפה בשנים האחרונות," אומרת ד"ר ליבי בגנו-סימון, מנתחת התנהגות ורכזת טיפול בגני התקשורת של 'טיפולי - מומחים להתפתחות הילד'. "הנתונים מראים שיותר משליש מהתלמידים חווים אלימות מילולית, אך רק חלק קטן מההורים מודעים למצב."
לפי הדו"ח, 35% מהתלמידים דיווחו על חוויות של השפלות, קללות או לעג - עלייה של 3% לעומת שנת הלימודים הקודמת. נתון מטריד נוסף מצביע על כך ש-15% מהתלמידים נפגעו מהפצת שמועות ושקרים, ו-5% חוו חרם חברתי בחודש שקדם לסקר.
"מה שמדאיג במיוחד," מוסיפה ד"ר בגנו-סימון, "הוא הפער בין תפיסת ההורים למציאות. רק 9% מההורים דיווחו שילדיהם חוו אלימות מילולית, ו-6% בלבד היו מודעים לכך שילדיהם סבלו מאלימות חברתית. זה מעיד על פער תקשורת משמעותי בין הורים לילדים".
הסקר חושף כי תופעת הבריונות מקבלת משנה תוקף בעידן הדיגיטלי, כאשר הרשתות החברתיות מספקות זירה נוספת להתנהגות פוגענית. "הבריונות כיום לא מסתיימת בשער בית הספר," מסבירה ד"ר בגנו-סימון. "היא ממשיכה לרדוף את הילדים גם בבית, דרך הטלפונים החכמים והמחשבים".
המלצות להורים
בתגובה לממצאים, מציעה ד"ר בגנו-סימון שורה של המלצות להורים: "חשוב לשים לב לשינויים בהתנהגות הילדים - ירידה בציונים, שינויים בהרגלי השינה והאכילה, והימנעות מפעילויות חברתיות עשויים להיות סימני אזהרה. אני ממליצה להורים ליצור שיח פתוח עם ילדיהם, להקשיב ללא שיפוטיות ולהיות מעורבים יותר בחיי בית הספר".
מערכת החינוך, מצידה, מתחילה ליישם תוכניות התערבות שונות. בתי ספר רבים מפעילים כעת תוכניות חונכות, שבהן תלמידים בוגרים מלווים צעירים מהם, ומקיימים סדנאות לפיתוח אמפתיה וכישורים חברתיים.
"המאבק בבריונות דורש מאמץ משולב של כל הגורמים," מסכמת ד"ר בגנו-סימון. "הורים, מורים, יועצים חינוכיים וההנהלה צריכים לעבוד יחד כדי ליצור סביבה בטוחה ותומכת. חשוב במיוחד לחזק את הקשר בין בית הספר להורים ולפתח מנגנונים לזיהוי מוקדם של מקרי בריונות".
בעקבות הממצאים, משרד החינוך מתכנן להרחיב את תוכניות ההתערבות הקיימות ולהגביר את המודעות לנושא בקרב צוותי ההוראה וההורים. בנוסף, מתוכננות השתלמויות מקצועיות למורים בנושא זיהוי וטיפול במקרי בריונות, עם דגש מיוחד על בריונות ברשתות החברתיות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו