לאחר מאבק של שנים: החלה סלילת כביש עוקף לובן

יותר מעשור וחצי כביש עוקף לובן עומד בשממונו בגלל שני קילומטרים בלבד שלא הושלמו • כעת נחל המאבק הצלחה והחלה סלילת הכביש שייתן מענה ביטחוני ותחבורתי לתושבי מערב השומרון • ראש מועצת שומרון יוסי דגן: "כביש אסטרטגי שיציל חיים - אור גדול של ציונות בימים הקשים"

שהחיינו. ראש מועצת שומרון יוסי דגן עם מנהלי העבודה בכביש עוקף לובן. צילום: ללא

המאבק הסתיים בהצלחה: שבע שנים לאחר שנחשף ב"ישראל היום" האבסורד שבמסגרתו כביש שהוקם בתקציב ענק עומד שומם מכיוון ששני קילומטרים לא נסללו, ובעקבות מאהל מחאה, שביתת רעב ושתי עתירות לבג"ץ, החלה היום (ראשון) סלילתו של כביש מערב השומרון – עוקף לובן, בעלות של 120 מיליון שקלים.

החלו העבודות לסלילת כביש עוקף לובן

הכביש, בית אריה־עופרים, נסלל על ידי מנהלת קו התפר שבמשרד הביטחון בשנים 2006-2005, בהשקעה של כ־250 מיליון שקלים. מסלול הכביש עוקף את הכפרים הפלשתיניים א־לובן אל־ע'רבי ורנטיס. הוא נותן מענה ביטחוני, שכן בכפרים הנ"ל מתרחשים לא אחת יידויי אבנים ומקרי שוד של כלי רכב ישראליים. כמו כן, הכביש אמור לחבר את יישובי אצבע אריאל למרכז הארץ, ועל כן הוא כביש אסטרטגי. הוא מתחבר בקצהו המערבי לכביש 465 (חוצה בנימין), וכך אמורה להתאפשר בזכותו גישה מהירה לנהגי האזור למרכז הארץ, דרך כביש 444 ואלעד.

מטעמי תקציב ולאחר שנאלצו בהוראת בג"ץ למצוא תוואי חלופי לחלק מהכביש, הפסיק שר הביטחון דאז, אהוד ברק, את העבודות במקטע האחרון שאמור להתחבר לבית אריה. גם העבודות על תוואי הגדר הופסקו

בשנת 2007, מטעמי תקציב ולאחר שנאלצו בהוראת בג"ץ למצוא תוואי חלופי לחלק מהכביש, הפסיק שר הביטחון דאז, אהוד ברק, את העבודות במקטע האחרון שאמור להתחבר לבית אריה. גם העבודות על תוואי הגדר הופסקו. בעקבות כך, לאורך עשור וחצי, הכביש שכבר כמעט הושלם עמד בשיממונו. זאת אף שנמצא תוואי חלופי על אדמות התב"ע המאושרת של בית אריה. ב-2017 נחשף ב"ישראל היום" כי הכביש עומד שומם והפך ליעד לצעירים שמבצעים בו מרוצים בלתי חוקיים.

לפני כחמש שנים הוקם על ידי ראש מועצת שומרון יוסי דגן ומשפחות שכולות אוהל מחאה ונפתחה שביתת רעב בדרישה להקים כבישים עוקפים שיצילו חיים, במרכזם עוקף לובן. בהסכם בין ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש מועצת שומרון יוסי דגן לאחר מאהל המחאה ושביתת הרעב, הוחלט להשלים את סלילת הכביש. כעת, לאחר שהוגשו שני בג"צים בעניין החלה סלילת שני מקטעי הכביש הנותרים.

תאורה, כיכרות ומחסום חדש

העבודה בעלות 120 מיליון ש"ח תכלול פיתוח וסלילת שני הקילומטרים הנותרים, השלמת שכבה שנייה ושלישית של אספלט בשאר הכביש - כך שכל תוואי הכביש ייסלל באופן תקני, גידור תאורה וכיכרות, וכן בעלות של 40 מיליון ש"ח נוספים יוקם מעבר ביטחוני חדש (מחסום) שיחליף את עיקר פעילותו של מחסום רנתיס. במקום יוקם מעבר גדול מודרני שיותאם לכמות האוכלוסייה. מחסום מסוג מעבר חוצה שומרון עם כלל המתקנים הנדרשים.

הכביש שנקטע, יושלם כעת, צילום: מרים צחי

לכביש משמעות ביטחונית, בטיחותית ותחבורתית עבור עשרות אלפי בני אדם המתגוררים בישובי מערב השומרון בהם: פדואל, ברוכין, עלי זהב ולשם, וכן ישמש את תושבי בית אריה, והישובים נילי, נעלה וחשמונאים, תושבים הצריכים להגיע כל בוקר למקומות העבודה במרכז תוך שהם עוברים כיום דרך הכפר הפלשתיני העויין לובאן.

עם תחילת העבודות, הגיע לאתר ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן וקיבל סקירה בשטח מדוד בלוטרייך מנהל הפרויקט מטעם חברת "נתיבי ישראל" ומרפי אביטל מנהל התחבורה במועצה האזורית שומרון, המלווה את הפרויקט.

דגן: "בשעה טובה החלו העבודות להשלמת כביש עוקף לובן - אור גדול בימים קשים. חמש שנים וחצי אחרי מאהל המחאה ושביתת הרעב, פעמיים לקחו את התקציב, היינו צריכים לשבות רעב ולהיאבק - אבל בסוף הציונות מנצחת. באנו לכאן כדי לבנות את ארץ ישראל וכדי לנצח ולהביא לכאן מיליון תושבים לשומרון. זהו אור גדול בימים הקשים של מלחמה, אור של ציונות, זה חלק מהניצחון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר