ח"כ סולומון שהודח ע"י סמוטריץ' מדבר: "מקווה שאין גזענות במפלגה"

יממה לאחר שהודח מהציונות הדתית כי הצביע נגד 'חוק יסוד: לימוד התורה' בקריאה טרומית, ח"כ משה סלומון מספר ל"היום" על ההחלטה לפעול נגד רוח המפלגה • "מקווה שנשאר לי בה מקום ריאלי, אך אני לא שולל ריצה עם מפלגה ציונית ימנית", הוסיף

ח"כ משה סולומון. צילום: יוני ריקנר

יום לאחר שהודח ממפלגת הציונות הדתית בראשות שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לאחר שהצביע נגד "חוק יסוד: לימוד תורה", חבר הכנסת משה סלומון שוחח עם "היום".

ח"כים מש"ס נגד ח"כ אילוז שהצביע נגד חוק יסוד לימוד תודה: "עולם התורה מתבייש בך" // אילי זילברברג

ח"כ סומולון נשאל אם עדכן את ראש המפלגה, סמוטריץ', לפני שהצביע נגד החוק בקריאה טרומית והשיב: "היה שיח על כך, ועמדתי על כך שהחוק לא טוב הייתה ברורה". הוא הבהיר לסמוטריץ' כי "כשיגיעו התיקונים אליו וכשיוסר סעיף 2 המשווה בין חיילי צה"ל לבחורי ישיבות שלא מתגייסים - אשקול את הצבעתי מחדש כרגע זה מה שיש".

עיקרי הדברים

  • הצעת החוק של יו"ר ש"ס אריה דרעי, 'חוק יסוד: לימוד תורה', שהבהיר כי היא תנאי לתמיכת המפלגה בכל חקיקה קואליציונית אחרת - עברה בקריאה טרומית בכנסת. ח"כ משה סולומון מהציונות הדתית התנגד לה, לצד ח"כ דן אילוז וח"כ יולי אדלשטיין מהליכוד
  • לאחר שהמפלגות החרדיות דרשו משר האוצר בצלאל סמוטריץ' להפריש את ח"כ משה סלמון מהציונות הדתית, בעקבות התנגדותו להצעה, שר האוצר הודיע על הדחתו

"אתה מבין את סמוטריץ'? עשית סוג של מרד?", נשאל ח"כ סומולון, וטען: "לא, אני חושב שהצבעתי בעד ערך לו הציבור שלנו מצפה מאיתנו. אני מבין את הכעס כי, אני כן רואה חשיבות למשמעת סיעתית ומשמעת קואליציונית וכך גם נהגתי בעבר בדברים שהיו פחות נוחים לי. אני הייתי מוכן לשלם את המחיר הזה בעד מימוש הערכים שלנו אבל שוב ציפיתי שהתגובה תהיה אחרת".

ח"כ סולומון התייחס לשאלה "היו ח"כ במפלגה שהלכו הרבה יותר רחוק ממך, השר סופר ואפילו ח"כ וולדינגר התבטאו נגד חוק הגיוס הם לא קיבלו שום עונש יש גזענות במפלגה?", והשיב כי הוא "מקווה וחושב שלא".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

עוד טען: "אני חושב שתגובה כפי שהייתה היא לא תגובה נכונה. אני מייצג ציבור רחב בתוך הציבור הדתי לאומי שחושב כפי שאני הצבעתי. אני חושב שהמציאות שלנו מלמדת אותנו שספרא וסייפא זה ערך עליון לימוד התורה זה ערך עליון, והחיבור לעולם המעשה הוא ערך עליון.

"מקבל את הכעס"

"לצערי, החרדים מנצלים כל פתח כדי לא לעמוד בדבר הזה. אני חלק מהציונות הדתית אנחנו יחד במאבק האידאולוגי הזה. אני מקבל את הכעס אני מקבל את ההדחה, מהוועדות ואני מקווה שאחזור במהרה גם בוועדות וגם הסיעה בצורה מלאה".

"אני מייצג ציבור רחב בתוך הציבור הדתי לאומי שחושב כפי שאני הצבעתי". ח"כ משה סולומון (ארכיון), צילום: ללא

הוא סיפר כי את הודעת הפיטורים קיבל במייל והתוודע מהתקשורת כי בו זמנית גם מודח מכל הוועדות. "זה פגע בי", טען. "אני מקווה שמה שהצבעתי אתמול מראה ברבים לבני הציונות הדתית שבתוך הרשימה הנוכחית יש מגוון יש ייצוג ואני אמשיך להיות חלק משמעותי בציונות הדתית אבל אם אאלץ לשלם את המחיר האישי והפוליטי בעקבות הצבעה. ערכית כמו זו אני מוכן לשלם את זה".

"לא שולל מפלגה אחרת"

כשנשאל אם הוא שולל ריצה עם מפלגות אחרות, ענה: "אני חלק אינטגרלי מהציונות הדתית אני מקווה שיש לי מקום ריאלי בתוך המפלגה הזאת אני לא שולל חיבורים של הציונות הדתית עם מפלגות ציונית ימניות אחרות, אני לא שולל ריצה עם מפלגה ציונית ימנית".

ח"כ סולומון השיב לשאלה אם "פנו אליו ממפלגות אחרות?" ושיתף: "יש פניות שהיו גם לפני לא עכשיו אני אומר לכולם אני חלק מהציונות הדתית, המפלגה עשתה מהלכים היסטוריים גם בביטחון גם בכלכלה גם בסויית התיישבות בסוגיות היסטוריות ואני שמח להיות חלק ממהפכה הזאת ואני מקווה להמשיך לייצג את הציבור הרחב שלנו בכנסת הבאה תחת המפלגה הזאת".

"אנשי ציבור במגזר החרדי התקשרו לברך". חברי כנסת חרדים (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

"אתה עדיין מרגיש שיש לך מקום ריאלי בציונות הדתית?" נשאל חבר הכנסת וענה: "הסקרים מראים שאנחנו סביב 4-5 מנדטים. אני מקווה שברגע שנסיר את הכפפות והציבור ידע את ההישגים של המפלגה שלנו - יבואו בוחרים בתוך הסיעה.

"ער למציאות"

"אני ער למציאות שבו יש מורת רוח של ציבור לא קטן שלנו מהסיעה ואני חושב שהאמירה שלי להצביע נגד חוק יסוד לימוד התורה מקרבת אנשים שמרגישים זרים בתוך הסיעה. אני מקווה שהמפלגה תתרחב.

לפני חודשיים אמרת כי הרשימה לא מספיק מגוונת ולא מייצגת את כלל חלקי הציבור הדתי לאומי, משהו הולך להשתנות לדעתך? "אני חושב שאנחנו חייבים להתייחס לסקרים ולציפיות מאיתנו", אמר. "בוודאי שיש לנו נושאים שנמצאים בליבת הציונות הדתית - כמו חוק הגיוס וכמו חוקים דומים - שם הנוכחות של המנעד הרחב של הציבור הדתי לאומי הוא הכרחי וחשוב".

ח"כ סומולון נשאל אם לאחר ההדחה אמש, היו רבנים שצלצלו לחזק, והוא השיב שכן. "מעדיף לא לנקוב בשמות", אמר, "אבל רבנים רבים התקשרו ושלחו הודעת. בכלל אנשי ציבור מאד מוערכים בציבור הדתי לאומי שולחים לי הודעות. הטלפון שלי קרס באלפי הודעות שהגיעו אליי זה הפתיע שהצורך לקול כזה היה נחוץ".

"היו גם כאלה שהתקשרו לנזוף בך?". "כן", המשיך. "יש כאלה ששלחו הודעות נזיפה. אם אני שם את זה על כף המאזניים - הנוזפים הם מיעוט מול המחזקים. עם זאת, ברור לי שבתוך הציבור שלנו יש דעות לכאן ולכאן ומה שחשוב הוא להמשיך את הקואליציה, גם במחירים רבים. זה לא יכול להימשך על ידי מחיקת הזהות הערכית שלנו. ספרא וסייפא כערך משמעותי".

לעובדה כי "שמחה רוטמן נזף בך בפומבי ברשת X, אמר שאתה הצבעת נגד מצע המפלגה" השיב: "הדבר הזה לא נכון. אין דומה מצע המפלגה לפני 7.10 ואחריו. אני חושב שהחוק שאנחנו רצינו להעביר במצע כרגע אינו תואם, וחושב שאנחנו רוצים להנכיח את עולם הערכים שלנו. שמחה רוטמן בחר למחוק את שמי מרשימת המפלגה וגם להגיד דברים שהם אינם מדויקים, הוא יכול לצלצל אליי".

"יש גם חברי מרכז שהתבטאו נגד מה שעשיתי. אין לי כוונה לפגוע באף אחד, אני מכבד את זה", אמר. "כבוד הדדי והערכה הדדית זה היסוד שלנו כציבור דתי לאומי רבים. שולחים לי הודעות בערכה ובמילות חיזוק ועידוד".

"לא חלק מזה"

"אחד הרבנים החשובים בציבור הדתי לאומי מתח עליכם ביקורת בסוגיית מינוי רבני ערים, שם כמעט נתתם את הכל לש"ס. הוא אמר 'מי נתן לכם זכות לוותר על התורה בשם ארץ ישראל'. למה רק עכשיו נזכרת להיאבק?", נשאל. ח"כ חשב, ואז ענה: "עניין רבני הערים מלווה ע"י צוות בתוך המפלגה, ואני לא חלק ממנו.

"אני מכבד את זה, החליטו מה שהחליטו. זה לא עלה בדיון בתוך המפלגה. סוגיית חוק הגיוס נדונה בוועדות ושם הבעתי את דעתי. כשצריך להצביע - אני מצביע בהתאם לאידאולוגיה של הציונות הדתית, כך שאני חושב שגם בסוגיית הרבנים גם שם כשלנו והחרדים לא עמדו בהסכמים שהיו מולם".

אופיר כץ, יוסי פוקס ורה"מ נתניהו הבינו שתצביע נגד חוק יסוד לימוד התורה, הם ניסו לדבר איתך לפני? ח"כ סולומון השיב בשלילה: "הם לא דיברו איתי".

לסיום, נשאל סולומון אם הוא נתקל בקושי בבית כנסת או במשפחה בעקבות הצעד שעשה במליאת הכנסת אתמול, וזה אמר: "לא, שוב זה קרה אתמול. בינתיים בקושי אני פוגש את החברים, אני שליח ציבור ואני מייצג גם את החברים שאני פוגש יום יום. זו לא עמדה אישית - אני מייצג ציבור. בוודאי שיש מחלוקות ואנחנו יודעים להכיל אותם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר