הסערה סביב חוק יסוד: לימוד תורה מתחדשת: יו"ר ש"ס אריה דרעי הודיע היום (שני) בישיבת הסיעה כי המפלגה תדרוש להעלות את החוק להצבעה כבר השבוע, כתנאי לתמיכתה בכל חקיקה אחרת.
התפרעות חרדים קיצוניים במחסום המנהרות בעקבות מעצר משתתף במחאה האלימה בביתו של השופט סולברג// משה זידה
בכך מחדד דרעי את האולטימטום שהציב בשבוע שעבר לראש הממשלה בנימין נתניהו, שלפיו ש"ס תשתק את החקיקה הקואליציונית אם החוק המעגן את ערך לימוד התורה ומשווה את מעמדם של לומדי התורה למשרתים בצה"ל לא יובטח לאישור.
עיקרי הדברים
- יו"ר ש"ס אריה דרעי דורש להעלות את חוק יסוד: לימוד תורה להצבעה כבר השבוע - כתנאי לתמיכת המפלגה בכל חקיקה קואליציונית אחרת.
- ח"כ יולי אדלשטיין תקף מתוך הליכוד: "חילול השם מובהק שיפגע בעולם התורה - מי שמשרת צריך לקבל יותר".
- נפתלי בנט כינה את היוזמה "חוק השתמטות על סטרואידים" שמשווה את מעמד המשתמט למעמד החייל.
- מאחורי הקלעים מתנהל קרב קרדיטים בין ש"ס לדגל התורה על הבעלות על קידום החוק.
לדבריו, "דווקא בימים אלו, כשעם ישראל זקוק ליותר זכויות להצלחת המערכה מול אויביו, אנו דורשים להעלות כבר השבוע את חוק יסוד: לימוד תורה להצבעה", אמר דרעי, וקרא למפלגות הגוש האמוני להתאחד סביב היוזמה. אלא שהדרישה עוררה התנגדות חריפה, לא רק מהאופוזיציה אלא גם מתוך הליכוד עצמו.
קרב קרדיטים מאחורי הקלעים
בדגל התורה מיהרו להזכיר בשעה האחרונה כי הם היו הראשונים שהניחו את הצעת החוק, בעוד שבש״ס מדגישים פעם אחר פעם את המאמצים שהם משקיעים בקידומה. כך למשל, בישיבת הסיעה בחר דרעי להתייחס לחוק ולהבליט את פעילות המפלגה בנושא, למרות שקיימת הסכמה בנוגע לקידומו.
מנגד, בדגל התורה מיהרו להפיץ את שתי גרסאות הצעת החוק ולהציג כי הן זהות לחלוטין, מילה במילה. גורמים במפלגה אף הדגישו כי בהצעה שהגישה ש״ס נותרה אותה שגיאת כתיב שהופיעה בטיוטה המקורית של דגל התורה.
"חילול השם"
את ההתקפה החריפה ביותר מתוך הקואליציה הוביל ח"כ יולי אדלשטיין, יו"ר ועדת חוץ וביטחון לשעבר, שיצא בדברים חדים נגד ראשי הסיעות החרדיות. "אין גבול שראשי הסיעות החרדיות לא יחצו", אמר. "בזמן שחיילינו נלחמים באוויר, בים וביבשה על מנת להבטיח את ביטחון ישראל, הם הולכים לבקר משתמטים בכלא הצבאי. בזמן שאנחנו קוברים את טובי גיבורינו הם מקדמים חוק שמוזיל את ערך השירות המקודש בצה"ל. זהו לא רק חילול השם מובהק, אלא עיוות מוסרי עמוק".
אדלשטיין הדגיש כי דווקא רקעו הדתי מחזק את התנגדותו לחוק. "כאסיר ציון לשעבר ויהודי דתי מאמין, אף אחד לא ילמד אותי שיעור ביהדות ובערך לימוד תורה", אמר. "החוק המוצע רק יפגע בעולם התורה ויביא לתוצאה ההפוכה. המשוואה צריכה להיות ברורה: מי שמשרת, צריך לקבל יותר. נקודה".
גם מהאופוזיציה נשמעה ביקורת נוקבת. ראש הממשלה לשעבר ויו"ר מפלגת "ביחד", נפתלי בנט, תקף את היוזמה וכינה אותה "חוק יסוד לימוד ביזוי התורה". לדבריו, "אחרי שעם ישראל בלם את חוק ההשתמטות המקורי, הקואליציה מנסה להעביר חוק השתמטות על סטרואידים, תחת השם הציני והשקרי 'חוק לימוד התורה'. זהו חוק שמנסה להשוות את מעמד המשתמט למעמד של חייל. זה חילול התורה וחילול כבודם של חיילי צה"ל שנלחמים כעת בלבנון".
בנט אף הציג חזון נגדי לטיפול בסוגיה. "בממשלה החדשה נפרק את המדינה החרדית שצמחה בתוך מדינת ישראל, נכניס את אחינו החרדים לתעסוקה ולשירות בצה"ל, וכך נציל את המדינה", אמר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו