לאחר עיכוב של כמעט חמש שעות, התקיימה הערב (שלישי) ישיבת הממשלה המיוחדת העוסקת במענה לתושבי הצפון.
הישיבה החלה ללא נוכחותו של ראש הממשלה, כאשר השר אבי דיכטר ממלא את מקומו. מלבדו, משתתפים בדיון רק שני שרים נוספים - זאב אלקין ועמיחי אליהו. על סדר היום: סוגיות תקציביות הנוגעות לתושבי הצפון, ובהן מימון, מיגון ופערים בציוד רפואי.
מלשכת השר נמסר: השר ניר ברקת נעדר באישור מישיבת הממשלה עבור השתתפותו בהלוויתו של סרן ד"ר אורי סילבסטר ז"ל. לפני הלוויה, השר ביקר בשלומי, נפגש עם אנשי המועצה ושוחח עם בעלי עסקים בחנויות ברחבי המועצה
בנתיים, בזמן ישיבת הממשלה, השרים ישראל כ"ץ ומיקי זוהר וח"כ קטי שטרית השתתפו בבת המצווה של בתו של יוסי דגן.
עימות חריף התפתח ביום ראשון בישיבת הממשלה סביב ההחלטה לדחות בשנית את ההצבעה על תוכנית ההטבות לתושבי הצפון. השר איתמר בן גביר תקף את הדחייה וכינה אותה "טעות חמורה", בטענה ש"תושבי הצפון משוועים לעזרה וכל דקה שעוברת - נפגעים מהדחייה", וקרא להעביר לפחות תוכנית התחלתית באופן מיידי.
השרה אורית סטרוק תלתה את האחריות בראשי הרשויות, אך השר זאב אלקין השיב כי דווקא האוצר הוא שביקש את הדחייה, והשר יואב קיש רמז כי ייתכן שדחייה זו נועדה להמתין לשובו של שר האוצר מחו"ל. כל זאת ביום עמוס במיוחד בחזית הצפונית. סטרוק ענתה לאיתמר בן גביר: "ראשי הרשויות ביקשו לדחות".
הרמטכ"ל לשעבר וחבר הכנסת גדי איזנקוט תקף את הממשלה בעקבות ישיבת הממשלה שעסקה במענה לתושבי הצפון, ואמר כי "ממשלת ישראל איבדה את המצפון, את המצפן ואת הצפון".
לדבריו, "ראש הממשלה נעדר מישיבת הממשלה בנושא הצפון שאליה טרחו להגיע שלושה שרים בלבד, וגם היא לא מתקיימת בצפון". עוד טען כי "שר הביטחון ושר התרבות והספורט נעדרו ממנה כדי לקושש קולות באירוע בת מצווה". עוד הוסיף: "לתושבי הצפון מגיעה מנהיגות שתראה אותם ושתדאג להם".
מפלגת "ביחד - בראשות בנט" הודיעה היום על פתיחת לשכת פניות ציבור בקריית שמונה, במקביל לביקורת חריפה שמתח יו"ר המפלגה, ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, על התנהלות הממשלה מול תושבי הצפון.
בהודעת המפלגה נטען כי לאחר דחיות חוזרות ונשנות התכנסה הממשלה לדיון בנושא המצב בצפון, אך ראש הממשלה ושר הביטחון נעדרו ממנו, ורק שלושה שרים השתתפו בישיבה.
במפלגה טענו כי מדובר ב"ממשלה שמבזה את מדינת ישראל ואת גיבורות וגיבורי הצפון", והוסיפו כי בעוד הממשלה מפקירה את האזור, לשכת פניות הציבור של המפלגה נמצאת בשלבי הקמה מתקדמים ותחל לפעול באופן רציף החל מיום חמישי.
יו"ר המפלגה, נפתלי בנט, מסר: "ממשלה שנעלמה בשבעה באוקטובר ממשיכה להיעלם גם כיום. היכן שאין ממשלה, היכן שאין ריבונות - אנחנו נהיה. בקרוב נחליף את הממשלה ונחזיר את הריבונות והביטחון לצפון".
השר יצחק וסרלאוף מסר כי בישיבת הממשלה בנושא הצפון אושרו החלטות בהיקף של יותר מ-13 מיליארד שקלים. לדבריו, ההחלטות גובשו יחד עם השר זאב אלקין ומנהלת תנופה, כאשר משרד הנגב והגליל שותף להן בהשקעה של למעלה מ-600 מיליון שקלים לטובת מנועי צמיחה, שגשוג ופיתוח של הצפון.
"אנחנו מפשילים שרוולים ויוצאים לעבודה בשטח. יחד עם הרשויות, נביא תקווה ונביא בשורות לכל חבל הארץ היפה הזה", אמר.
לאחר הביקורת - נתניהו הגיע לישיבה
הממשלה אישרה שלוש החלטות רחבות היקף בהיקף כולל של כ-13 מיליארד שקלים לטובת מיגון, שיקום ופיתוח יישובי קו העימות בצפון. התוכנית, שהובאה לאישור על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', מצטרפת להחלטות קודמות שאושרו בשנים האחרונות בהיקף של כ-7 מיליארד שקלים, כך שסך ההשקעה הממשלתית בצפון עומד על כ-20 מיליארד שקל.
במסגרת ההחלטות אושרה תוכנית מיגון מיידית הכוללת הצבת כ-1,800 מיגוניות חדשות ושיפוץ כ-500 מקלטים ציבוריים בעלות של כ-150 מיליון שקל. בנוסף, אושרה תוכנית מיגון ארוכת טווח בהיקף של כ-6.6 מיליארד שקל, הכוללת מימון מלא של המדינה לבניית אלפי ממ"דים, החזר רטרואקטיבי לבתים שמוגנו במסגרת פרויקט "מגן צפון", חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה וסבסוד מלא של פרויקטי התחדשות עירונית ביישובים הנמצאים בטווח של עד 9 ק"מ מגבול לבנון.
עוד אושרה תוכנית חומש אסטרטגית לשיקום ופיתוח יישובי קו העימות בהיקף של כ-5.6 מיליארד שקל. התוכנית כוללת השקעות בתחומי הבריאות, התחבורה, החקלאות, התעשייה, הדמוגרפיה והקהילה, במטרה לשקם את נזקי המלחמה ולחזק את הצמיחה באזור.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי מדובר ב"החלטות דרמטיות לחיזוק הצפון", והוסיף: "אנחנו משקיעים יותר מ-13 מיליארד שקלים היום, בתוספת ל-7 מיליארד שכבר נתנו. אנחנו נחזיר גם את הביטחון וגם את השגשוג לצפון".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגדיר את המהלך כ"מעטפת כלכלית חסרת תקדים" לתושבי הצפון, ואמר כי התוכנית נועדה לחזק את ההתיישבות באזור ולקדם את הצמיחה הדמוגרפית והכלכלית שלו.
השר האחראי על שיקום הצפון והדרום, זאב אלקין, אמר כי מדובר ב"השקעה הממשלתית הרחבה והמקיפה ביותר שנעשתה אי פעם באזור זה", והציב יעד להבאת כ-100 אלף תושבים חדשים לצפון במהלך העשור הקרוב. לדבריו, "המבחן האמיתי אינו בהחלטות אלא בשינוי שיחושו התושבים בשטח".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
