הרמטכ"ל אייל זמיר צפוי להופיע לראשונה מאז נכנס לתפקיד בפני ועדת חוץ וביטחון שמפקחת על כלל זרועות הביטחון, הממשלה, הקבינט וגם הצבא ביום ראשון. זמיר, שנכנס לתפקיד לפני שנה ושלושה חודשים, לא הגיע לוועדה המפקחת על פעילות הצבא חרף פניות יו"ר הוועדה בועז ביסמוט, וניאות להגיע רק לאחר שלפני שבועיים איימו חברי הוועדה להוציא לו צו הבאה מתוקף תפקידם הפרלמנטרי.
הרמטכ״ל בלבנון: ״המשימה שהוטלה עלינו היא להתייצב על הקו למניעת ירי ישיר על היישובים - השגנו זאת"* // דובר צה"ל
ב"היום" כבר כתבנו בעבר אודות שיתוף הפעולה הרופף בין הצבא לכנסת לאורך המלחמה - חרף הפיקוח הקבוע בחוק והעובדה שחברי הכנסת הם שמאשרים את צווי גיוס המילואים, הארכת המצב המיוחד בעורף וכן נגזרות אחרות של המלחמה - ולכן המידע הנמסר מהצבא חיוני לתפקידם כגוף מפקח.
בעוד הרצי הלוי, הרמטכ"ל לשעבר, הופיע בפני הוועדה ארבע פעמים סה"כ, פעמיים לפני הטבח ופעמיים לאחר מכן, הרמטכ"ל זמיר כאמור צפוי להופיע ביום ראשון זו הפעם הראשונה מאז מונה לתפקיד. אלא שגם כאשר הרמטכ"ל לא מגיע, מתברר שאינו טורח לשלוח בכירים לסקירות הנדרשות בפני חברי הוועדה למעט שני דיונים שבהם הופיעו ראש אכ"א (בחוק הגיוס) ומפקד פיקוד העורף.
במקום הבכירים, נשלחים לוועדה קצינים בדרגות נמוכות שאינם חלק ממעגל מקבלי ההחלטות בצבא ולכן גם לא יכולים לתת מענה לשאלות בחדר, אומרים חברים בוועדה, והפגיעה הישירה היא בציבור.
"לא מתקבל מידע אמין"
"לצד ההערכה הגדולה לצה״ל ולהישגים הצבאיים, המנדט של חברי הועדה הוא פיקוח ובקרה על פעילות הממשלה, הקבינט, המל"ל, צה"ל ושאר זרועות הביטחון, אך עד היום הרמטכ"ל לא הופיע בפנינו", אומרת חברת הוועדה ח"כ יעל רון בן משה (כחול לבן).
"גם במהלך 'שאגת הארי' הגיעו גורמים מתחלפים באופן שהקשה על עבודת הוועדה. אי הגעה באופן עקבי של נציגים בכירים מקשה על היכולת לבצע פיקוח פרלמנטרי". לרון בן משה ביקורת בראש ובראשונה על הממשלה והקבינט וגם על יו"ר הוועדה עצמו, שלטענתה עושים בביטחון האזרחים "שימוש פוליטי".
לדבריה "לא מתקיימים דיונים על נושאים אסטרטגיים ולא מתקבל מידע אמין, בין היתר כשנדרשנו לאשר את גאנט המילואים השנתי והארכת צווי 8 כשדווח לחברי הועדה שהמשרתים יזומנו רק לחמישים וחמישה ימים השנה, כשברור היה שזה לא תואם לתרחישי הייחוס. ההימנעות מחוק גיוס אפקטיבי משיקולים פוליטיים, דוחק לשוליים דיונים מהותיים בצרכים נדרשים של המערכת הצבאית ושל אוכלוסיות שכן משרתות".
מי הם אותם נציגים המתחלפים שנשלחו לוועדה בשנה האחרונה? סגן מבקר מערכת הביטחון בדרגת תת אלוף, וגם תת אלוף שהציגה סקירות קבועות ו"נעלמה" בשל טעות בחשיפה למידע מסווג את חברי הוועדה.
בהזדמנות אחת הגיע סגן אלוף מאגף מבצעים ובהזדמנויות אחרות קצינים במילואים שאין להם את תמונת המצב המלאה. ראש אמ"ן אגב, משך המלחמה כולה, לא הופיע בפני חברי הוועדה, ולדברי אחד החברים בה "זה לא ביזוי הכנסת, זה ביזוי הציבור". אגב הרמטכ"ל זמיר הופיע בפני חברי ועדת המשנה אך לאלה נמסרים דיווחים מעת לעת ולא מתקיים על ידם פיקוח באופן שדורש את הצבעתם על נושאים על סדר היום.
"תרחישי ייחוס ילדותיים"
חבר ועדת חוץ וביטחון, חה"כ עמית הלוי (הליכוד), שחשף לאורך כל המלחמה כשלים עמוקים בצה"ל ובהתנהלות המבצעית במלחמה, והיה בין מי שדחפו להגעת הרמטכ"ל לדיון אמר ל"היום" כי הוא ידרוש בשם ציבור רחב מאוד של לוחמים ואזרחים "תשובות ברורות לכשלים הביטחוניים ולקונספציה טרום ה-7.10", שעדיין מנהלת לדבריו את המטכ"ל בראשות זמיר.
הביקורת העיקרית שצפוי להשמיע הלוי בדיון היא על היעדר חשיבה צבאית בסיסית במטכ"ל, שפוגעת אנושות בהיערכות של צה"ל מול האיומים היום ובעתיד. הלוי טוען כי "תרחישי הייחוס שאישר לאחרונה הרמטכ"ל זמיר הם תרחישים ילדותיים, שאינם מתכתבים עם המציאות במזרח התיכון".
לטענתו, בנקודות היסוד האלה, "לא השתנה שום דבר מהותי בחשיבה של צמרת הצבא מאז ה-7.10. הם לא מתכתבים עם המקצוע הצבאי ברמה האסטרטגית, לא עם המציאות, ולא עם האיומים האמיתיים שמתפתחים סביבנו".
לדבריו, הוא צפוי לאתגר את הרמטכ"ל גם בשאלות על המשך התפיסה השגויה לפיה האויבים היחידים שלנו הם טילים וטרוריסטים, בעוד שלדבריו לנגד עינינו קמים צבאות עצומים, שנערכים למלחמה עם ישראל.
"זו לא חשיבה צבאית" אומר הלוי, "זו חשיבה אנטי צבאית. הרמטכ"ל לא הפיק את הלקחים העיקריים מה-7.10 ומהעובדה שצה"ל בראשותו לא הצליח עד היום להביא להכרעה גם מול כוחות אויב קטנים. עד היום הערכות המודיעין ממשיכות להסתמך על הסכמים מדיניים רעועים וניתוחים כלכליים במקום על יכולות האויב".
גם מעמד המשפטנים בצה"ל צפוי להעלות בדיון. "העובדה שלאנשי הפצ"ר יש זכות וטו בניהול המלחמה היא בלתי מתקבלת על הדעת. לצערי גם זמיר כמו הרצי, נכנע לדרישות הפצ"רית להכניס דלק ומזון לאויב בעזה גם במקומות שפונו, אליהם נשלחו חיילינו. ויש דוגמאות רבות נוספות גם בלחימה היום בלבנון. ח"כים רבים מתקוממים על היחס המקל של זמיר לפצ"רית הקודמת, למרות עלילת הדם שלה ושל חבריה כלפי חיילי צה"ל".
תגובת דובר צה"ל
"הטענות המוצגות אינן נכונות ואינן משקפות את היקף הקשר השוטף וההדוק שמתקיים בין צה״ל לבין ועדות הכנסת הרלוונטיות לאורך תקופת הלחימה. הרמטכ״ל, רב-אלוף אייל זמיר, קיים מאז כניסתו לתפקיד ארבעה מפגשים וסקירות עם חברי ועדת המשנה למודיעין ושירותים חשאיים, לרבות במהלך מבצע ״שאגת הארי״. זימון הרמטכ״ל לוועדת החוץ והביטחון התקבל לראשונה רק לפני כשבועיים. כל טענה אחרת בדבר זימונים קודמים משוללת יסוד.
לצד זאת, חברי ועדת חוץ וביטחון קיימו שורת ביקורים בפיקודים ובזירות המבצעיות, ואף מעבר לגבול, ובמהלכם קיבלו סקירות שוטפות מאלופי הפיקודים וממפקדים בכירים נוספים. במהלך השנה האחרונה הופיעו בפני ועדות הכנסת עשרות מפקדים וקצינים בכירים בדרגות תא״ל, אל״ם ודרגים נוספים, בהתאם לנושאים שנדונו ולבקשת הוועדות.
הניסיון להציג קצינים בדרגות אלו כ״גורמים זוטרים״ חוטא לאמת ומעיד על חוסר היכרות עם המערכת הצבאית. הניסיון לייצר מצג של היעדר קשר או זלזול מצד צה״ל בוועדות הכנסת אינו עולה בקנה אחד עם העובדות. צה״ל פועל לאורך כל המלחמה בשיתוף פעולה מלא, רציף ומקצועי עם כלל ועדות הכנסת, לצד ניהול לחימה רב-זירתית מתמשכת"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו