ארגוני חברה אזרחית מתאגדים לעתור נגד חוקתיות חוק הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים: המרכז הרפורמי לדת ומדינה, שדולת הנשים בישראל ומרכז רקמן לקידום מעמד האישה פנו היום (ראשון) בהתראה לפני נקיטת הליכים משפטיים נגד חוק שיפוט בתי דין דתיים (בוררות), שאושר ביום רביעי האחרון בכנסת.
בפנייה לשר המשפטים יריב לוין, לשר לשירותי דת, הרב מיכאל מלכיאלי, וליועצת המשפטית של הכנסת עו"ד שגית אפיק, נטען כי החוק פוגע באופן חמור בזכויות יסוד חוקתיות, ובראשן הזכות לשוויון, לכבוד ולאוטונומיה. לטענת הארגונים, החוק מאפשר לבתי דין דתיים לדון בסכסוכים אזרחיים כבוררים - גם במצבים שבהם ההסכמה של הצדדים אינה חופשית באמת, ועלולה להיות תוצאה של לחצים חברתיים או כלכליים.
עוד נטען כי החוק צפוי לפגוע במיוחד בנשים ובמי שאינם יהודים, שכן בתי הדין פועלים לפי דין דתי שאינו מחויב לעקרונות השוויון של המשפט האזרחי. בנוסף, החוק אינו מחייב אישור של בית משפט אזרחי על פסקי הבוררות, דבר שמעלה חשש לפגיעה בזכויות יסוד ללא אפשרות אפקטיבית לערעור.
הארגונים מדגישים כי מדובר בחוק שאינו עומד בתנאי פסקת ההגבלה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, שקובעת מתי מותר לפגוע בזכויות יסוד, וזאת בין היתר משום שהוא מנוגד לערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ואינו מידתי ולכן הוא בלתי חוקתי.
הארגונים הוסיפו כי "אם לא תתקבל התייחסות הולמת, בכוונת הארגונים לעתור לבג"ץ נגד החוק".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
