מעשה באלף ערכות אונס: ועדת החוקה קיימה היום (שלישי) דיון מעקב בנוגע ליישום חוק זכויות לנפגעי עבירה (תיקון מס' 15) העברת ערכות אונס מבית החולים למרלו"ג המשטרה. זאת לאחר שבדיון קודם התגלה כי למרות שעברו שלוש שנים מחקיקת החוק, לא נערכו ביקורות ייעודיות בבתי החולים של קופות החולים; קמפיין הפרסום הייעודי היחיד הוביל ללינק תקול, ומתוך 1,000 ערכות ישנות הקיימות, נעשו בעקבותיו רק 12 פניות של נפגעות.
יעל אריאל, נפגעת תקיפה מינית טקסית: "אנשים בכירים השתתפו בפגיעות (מיניות) טקסיות" // ערוץ הכנסת
לאור כישלון העברת הערכות הישנות - רוטמן יקדם עם יוזמת החוק, ח"כ מירב בן ארי, תיקון לפיו כל הערכות הישנות יועברו אוטומטית לשמירה במרלו"ג המשטרתי, למעט אם נפגעת תתנגד לכך. זאת במקום מנגנון מסורבל הקיים כיום לבקשת העברה דרך מערכת הזיהוי הממשלתית. העברת הערכות נועדה לשמר את הערכות כדי לאפשר לנפגעות שימוש עתידי להליכים משפטיים אם ירצו בכך.
"למיטב הבנתי, ערכות ישנות אמורות לעבור דרך המשטרה", אמר רוטמן. "בפניה שהגיעה אליי מצוין שפניה שנערכה ב-2023 לא נענתה עד פברואר 2025. לגבי 12 ערכות שהוגשו לגביהן בקשות, הטענה היא שלא הועברה אף ערכה".
ד"ר זהר סהר, מנהלת המחלקה לטיפול באלמ"ב ופגיעות מיניות, במשרד הבריאות אמרה כי "נערכה בקרה בשישה מרכזים אקוטיים בהם ערכות אונס השמורות לפני החקיקה של 2022, נערכה בקרה פיזית, ותנאי השמירה עומדים בתנאים סטנדרטים. לאור הדברים שעלו בדיון הקודם, על תקלה במערכת קבלת הפניות ונעשתה בקרה נוספת, ערכנו שדרוג בעניין ההודעות שקופצות למקרה שמשהו התפספס וערכנו ישיבה פנימית כדי לעשות פניה מותאמת יותר לנפגעות. יש כיום ערכה אחת שמחכה שהשוטר יאסוף אותה".
"כשהתחלנו את יישום החוק נבנה במשרד הבריאות מנגנון הסכמה של חתימה דיגיטלית דרך הזיהוי הממשלתי לפי כל הפרוטוקולים של המדינה. כשהגענו להעברה של הערכה, המשטרה דרשה אישור חתימה מקורי של האישה, שאין לנו. המערכת הממוחשבת לא מאפשרת את הפקת הטופס עצמו כי אין חתימה פיזית. למרות זאת מצאנו פתרון להפיק את הטופס באישור האישה וזה מקובל".
עוד אמרה כי "סה"כ- 856 ערכות שמורות בבתי החולים ומתוכננת עוד הסברה להעלאת המודעות. הפניות נחתמות על ידי ואני בודקת כל פניה באופן אישי. בטופס ההסכמה נשאלות הפונות אם הן רוצות שנתקשר או נשלח מייל ועוד".
רפ"ק אורית דנין, ראש חוליית עבירות מין במשטרה: "אנחנו מיישמים את החוק וערוכים לקליטת הערכות שלפני התיקון לחוק ממשרד הבריאות. יתרה מכך יש לנו שוטר ייעודי שעובר ב-11 החדרים האקוטיים ואמרנו לו שכשיהיו ערכות מוכנות יאסוף אותן".
יעל שרר, מנכ"לית הלובי למלחמה באלימות מינית תקפה את משרד הבריאוץ ואמרה: "בדיון הקודם היינו עם אפס ערכות שעברו למרלו"ג המשטרתי ואנחנו עדיין עם אפס. אני מכירה רק מקרה אחד שבו נפגעת ביקשה ערכה וגם היא לא נמצאה, אך הצלחתי בעבודת בילוש למצוא את הערכה שמשרד הבריאות לא מצא. זה לא משדר סדר בתהליך".
"מספר הערכות במסמכים שהועברו לוועדה לא תואם", הוסיפה. "חשוב לדעת איפה הערכות שהיו בביה"ח לניאדו, שם נסגר החדר האקוטי. אני לא מבינה למה המכון לרפואה משפטית שהוא הגורם המוסמך לאיסוף ראיות ופיקוח לא מופיע בדיונים ונראה לא נכון שהם לא מלווים את התהליך. בדוח שמשרד הבריאות להעביר בחופזה אחרי הדיון הקודם, בניגוד למבדק, שעד היום לא הועבר, משרד הבריאות ערך בדיקה כשבין השורות מתחבאות פגיעות בפרטיות הנפגעות. אף אחת מאלו שחתמו עד כה על הטופס לא קיבלה את הערכה".
"לא יכול להיות שבדוח משרד הבריאות נכתב שוב ושוב שהערכות נשמרות כראוי ובתוך הדוח נכתב שיש גישה לאנשים לא מורשים, נפגעות שפנו לא קיבלו תשובה היכן הערכות ואיך הן נשמרות והאם הן נמצאו. בדקתי מי ביצע את הבקרות ואלו אנשים ללא הכשרה פורנזית או משפטית או בשילוב המשטרה כפי שנדרש. הגיעו גם תכתובות עם משרד הבריאות בהן עולה שנחתכו מהדוח הפרות שנמצאו".
"בדיון הקודם הערנו שמשרד הבריאות לא עומד איתנו בקשר ולא מוכן לקיים שיח והוועדה ביקשה מהמשרד למנות איש קשר אך נגד ד"ר סהר ננקטו הליכים משמעתיים ונקבע שהיא לא יכולה לעמוד בקשר איתי כך שלא באמת נעשה דבר. עמדתנו בנושא פניה יזומה לא השתנתה. פנינו שוב ושוב למשרד והראינו שהתהליך נכשל. 1,000 ערכות יושבות בבתיה"ח ונרקבות כי אינן נשמרות כראוי ויש לשנות את הפאזה. יש לחשוב על פניה רכה. מעט מאוד אנשים שלחצו על הטופס הצליחו להשלים אותו".
ח"כ גלעד קריב: "שוחחנו עם שר הבריאות בעקבות הדיון הקודם ויש תחושת תנועה. עם זאת, עמדנו על הצורך להוציא כרגע סט חדש של הנחיות, כשההנחיות הנוכחיות יצאו לפני שנה. בנוסף, ביקשנו את תכנית הביקורות המתוכננות ל-2025. בראש העמוד של החדרים האקוטיים באתר הממשלתי יש קישור לבקשה להעברת ערכת האונס. זה לא היה בעבר וזה חשוב, אבל לבקש מנפגעת תקיפה מינית להתחיל למלא לבדה טפסים במערכת ההזדהות הממשלתית, דף כניסה לא נגיש, שאינו מעודד את המהלך ובעיקר אין בו כתובת אנושית. התהליך של העברת הערכות יקרה רק כתוצאה מהזמנה לפנות לעו"סית במשרד הבריאות, שתיתן מענה אנושי והסבר, ללכת יד ביד עם ליווי אחרת הערכות לא יגיעו למרלו"ג".
ח"כ מטי צרפתי הרכבי: "במבחן התוצאה, שלוש שנים כמעט לאחר חקיקת החוק, מהות החוק לא מיושמת לגבי 1000 ערכות ישנות".
ד"ר סהר: "חלק מהערכות שלגביהן הוגשו בקשות, נמצאו כבר במשטרה ולכן לא היה צורך להעבירן".
ט': "העליתי סרטון טיקטוק, ופנו אליי מעל 100 נפגעות שאמרו שהן לא ממלאות את הטופס כי הוא מסורבל ומעלה טריגרים, כך שלהגיע לנפגעות הללו אפשר. בנוסף, יש כבר היום פניה ישירה לנפגעים. התקשרו אליי באמצע החיים לצורך מחקר".
ד"ר מרים פינק, פסיכיאטרית ילדים ונוער, סגנית ראש חטיבת רפואה משרד הבריאות: "השאלה אם לפנות ישירות לנפגע/ת היא מורכבת קלינית. עצם הפניה אחרי שמישהי שמה דבר כזה בצד, במיוחד אם האירוע לפני שנים רבות נוגע בדיני נפשות. אני מקבלת את ההערות- נערוך חשיבה מחודשת".
רוטמן: "אם יש כלל נוקשה שאומר שלא פונים לנפגעות ונפגעים יש לשקול זאת עקב המחלוקת, אך אם זו לא המציאות ולצורך מחקר למשל פונים לנפגעים, למה פה מאמצים את המדיניות ושם לא? כך מייצרים מדיניות פוגענית. יש שאלה לגבי האיזון שנעשה בחקיקה, האם הוא נכון או דורש תיקון, אך מנגנון הערכות הישנות לא עובד. אפשר לשנות את טופס ההסכמה, כך שהערכות יועברו אוטומטית למרלו"ג, אלא אם נפגעת הביעה התנגדות".
ח"כ מירב בן ארי: "לגבי ערכות העבר- נדרש מסלול בטוח שמלווה את הנפגעת וכן שיהיה מקום סגור ונעול של הערכות ולא כמו שראינו במטבח הצוות. יש לתקן את החוק, ובמקום פניה יזומה לנסח כך שכל הערכות יעברו למרלו"ג למעט אם יש סירוב. זו טעות שיש לתקנה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו