סוגיית הקיצוצים בתקציב החינוך מעלה תמונה אבסורדית בכל הנוגע למוסדות החינוך של הפלג הירושלמי, אותם גופים שנציגיהם תקפו בשבוע שעבר חיילים חרדים שהגיעו לבקו"ם להתגייס. מתברר כי בעוד שכ-80% ממוסדות החינוך החרדי סופגים קיצוצים בדומה לשאר מערכת החינוך בישראל, מוסדות הפטור, המהווים כ-20% מהחינוך החרדי, דווקא פטורים מהקיצוצים התקציביים הללו.
הסיבה לפטור זה נעוצה בקריטריון טכני: על פי ההגדרות הקיימות, מוסד המקבל פחות מ-40% מימון ממשלתי אינו מוגדר כ"מגזר ציבורי", ולכן אינו כפוף לקיצוצים החלים על המגזר הציבורי. מוסדות הפטור החרדיים, שאינם מלמדים לימודי ליבה, מקבלים תקציבים בסיסיים בלבד מהמדינה, ולכן נופלים מתחת לרף זה.
בין המוסדות הנהנים מפטור זה נמצאים מוסדות השייכים לפלג הירושלמי, הידוע בהתנגדותו הנחרצת לגיוס חרדים לצה"ל. בחודשים האחרונים הגביר הפלג את מאבקו נגד גיוס חרדים, כאשר השיא היה בשבוע שעבר, כאשר אנשי הפלג תקפו באלימות פיזית ומילולית חיילים חרדים שהגיעו לבקו"ם להתגייס למסלולים החרדיים.
אמנם מדובר בסכומים קטנים יחסית, ובתקנות שנקבעו לפני שנים רבות מתוך עמדה עקרונית שלכל ילד בישראל מגיעים שירותי חינוך בסיסיים, אך האבסורד מתחדד דווקא בתקופה הנוכחית של קיצוצים תקציביים נרחבים, כאשר אותם מוסדות שמנהלים מאבק אלים נגד שירות בצה"ל זוכים לפטור מהקיצוצים.
מערכת החינוך החרדית הרגילה, המשתפת פעולה במידה זו או אחרת עם רשויות המדינה וכוללת גם מוסדות המשלבים לימודי ליבה ברמות שונות, דווקא סופגת את הקיצוצים המשמעותיים, בעוד שהגופים הקיצוניים ביותר נהנים מפטור.
הנושא עלה לסדר היום הציבורי על רקע סוגיית שכר הגננות והקיצוצים בתחום החינוך, וחושף את הפרדוקס שבו דווקא הגופים המתנגדים ביותר למדינה ולמוסדותיה נהנים מיתרון תקציבי בתקופה מאתגרת זו.
יו״ר מפלגת ישראל ביתנו, ח״כ אביגדור ליברמן הגיב על הפרסום: "כפי שאמרתי תמיד, ממשלת השבעה באוקטובר גונבת מהמשרתים ומחלקת למשתמטים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
