בג"ץ דן היום (שלישי) במשך יותר מעשר שעות בשמונה העתירות נגד החלטת הממשלה וראש הממשלה בנימין נתניהו לפטר את ראש השב"כ רונן בר. בסופו של הדיון, הוציאו השופטים צו ביניים האוסר לקדם כל מהלך לסיום כהונתו, ונתנו לצדדים ארכה עד ה-20 באפריל לכונן פתרון משותף. צו הביניים את תגובותיהם של פוליטיקאים משני צדי המתרס.
על פי ההחלטה שהוציא בית המשפט העליון, "אין לקדם כל מהלך שעניינו סיום כהונת ראש השב"כ, לרבות הכרזה על מציאת מחליף או ממלא מקום לראש השב"כ". עם זאת, התיר בית המשפט לראיין מועמדים לתפקיד ללא הכרזה.
סמוטריץ' קרא הערב להחרים את רונן בר כאשר צייץ בחשבון ה-X שלו: "ככל שזה תלוי בי, החל מה-10 לחודש רונן בר יהיה ראש שב"כ בתואר ובתלוש המשכורת מכח צו הביניים של בג"ץ. הא, ותו לא. בג"ץ מתיר לעצמו לפגוע בבטחון המדינה ועלינו האחריות למנוע זאת. אני קורא לראש הממשלה לא לזמן אותו לדיונים ולא לעבוד איתו, לא להיכנס לשום מו"מ מול היועצת למציאת 'מתווה פשרה מוסכם'. יש לנו אחריות על המשך תפקוד בטחון ישראל, ואסור שיהירות השופטים תקשור את ידינו בזמן מלחמה", כתב שא האוצר.
יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, כתב הערב: "לאור פסיקת בג"ץ: 1. חייבים למלא אחר פסקי דין של בית משפט. 2. אי שיתוף ראש השב"כ והשב"כ בדיונים ו'החרמתו' - משחק בחיי אדם".
"על נתניהו לחדול לאלתר מכל ניסיון להחליף בפועל את ראש השב"כ", כתב יו"ר הדמוקרטים, אלוף (במיל') יאיר גולן. "ברור לכולם שראש ממשלה לא יכול לפטר את האיש שחוקר את קשרי אנשיו עם מדינה זרה, במיוחד לא בעיצומה של מלחמה", הדגיש גולן בהתייחסו לחקירה המתנהלת נגד מקורבי נתניהו.
בהמשך, כתב כי "זהו מהלך מושחת שנולד בחטא, ונבלם לעת עתה. אני מברך על צו הביניים, ודורש מהממשלה לציית לו במלואו. כל ניסיון לעקוף את בג"ץ ייענה במאבק אזרחי חסר תקדים של רוב דמוקרטי נחוש. ממשלה שלא מצייתת לחוק, לא יכולה להישאר יום נוסף בתפקידה".
מנגד, שלמה קרעי מהליכוד כתב: "לא! הממשלה חייבת לציית לחוק! חובת נאמנות למדינת ישראל ולחוקיה(!) לא לצו בלתי חוקתי וללא סמכות. 'הפתרון היצירתי' מאוד פשוט: רונן בר סיים את תפקידו ב-10.4", המשיך קרעי. "זו חובתנו: לשמור על הדמוקרטיה ועל בטחון המדינה. אלו האיזונים והבלמים הנדרשים לעתים לאיזון הרשות השופטת".
קרעי הוסיף שורת שאלות: "אם לא במקרה כזה של פגיעה בבטחון המדינה, מה הקו האדום? זכות שיבה לפלשתינים? ביטול המדינה היהודית והפיכתה למדינת כל אזרחיה? מה דמוקרטי בשלטון מוחלט של יצחק עמית???".
קארין אלהרר, חברת הוועדה לבחירת שופטים: "מברכת על החלטת ביהמ״ש העליון הערב. איך אומרים? יש שופטים בירושלים. במדינה מתוקנת הממשלה מצייתת", כתבה.
משקמה ברסלר, משה רדמן, יאיא פינק ועמי דרור, מהמחאה למען הדמוקרטיה, נמסר: ״היום ראינו איך מכונת הרעל נראית במציאות - סוכני כאוס שמנסים להבעיר את בית המשפט העליון, להבהיל את באיו, את העותרים, משרתי המדינה לשעבר ואת השופטים, ולשבש את ההליך התקין.
"התקופה הקרובה היא מבחן לאיתנות החברה הישראלית. ליכולתה לעמוד כנגד מחריבי המדינה ולאפשר לשופטי בג״ץ לפסוק את המובן מאליו - מי שלשכתו קבלה כסף ממדינת אויב בזמן מלחמה לא יכול לפטר או למנות את מי שאמון על חקירת הפרשה. אל מול כל אי ציות של הממשלה לחוק או לפסיקה נעמוד כחומה בצורה.״
ארגון "אחים לנשק" ברך על ההחלטה וקבע כי "החלטת בג"ץ היום היא צעד חיוני להגנה על שלטון החוק ועצמאות מערכות הביטחון בישראל". לדברי הארגון, "בית המשפט העליון שלח מסר ברור שלא ניתן להדיח ראש שירות ביטחון בעיצומה של חקירה רגישה בנוגע למקורבי ראש הממשלה, בהליך פגום ועל בסיס שיקולים זרים".
"ההחלטה מחדדת את חשיבות העצמאות של שומרי הסף - נאמנותם היא לממלכה ולא למלך", הוסיפו ב"אחים לנשק". "בתקופה קריטית זו לביטחון ישראל, חיוני שמערכות אכיפת החוק יוכלו לפעול ללא מורא ולחקור כל חשד, גם כשמדובר במקורבים לצמרת השלטון. הציבור נחוש וימשיך לתמוך בשומרי הסף".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו