איזנקוט בירך, ראש אמ"ן לשעבר "הופתע": התגובות למינוי אלי שרביט לראש השב"כ

הרמטכ"ל לשעבר והח"כ מהמחנה הממלכתי: "מנהיג ומפקד בעל עמוד שדרה מקצועי וערכי" • תמיר הימן: "מביאים מישהו מן החוץ, כמו עמי איילון לאחר רצח רבין" • גנץ: "המינוי - רק לאחר החלטת בג"ץ" • עמיחי אליהו: "החלפת אדם בעל תפיסת עולם קפלניסטית באדם אחר עם תפיסת עולם דומה אינה פותרת את הבעיה"

הרוב מברכים. אלוף במיל' אלי שרביט. צילום: דובר צה"ל

"משוכנע שיקדם את הארגון על פי ייעודו": הרמטכ"ל לשעבר וחבר הכנסת בהווה גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי) ברך הבוקר (שני) על מינויו של אלוף במיל' אלי שרביט לראש השב"כ. המינוי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנחשב למפתיע, נעשה עוד טרם הדיון בבג"ץ בחוקיות הפיטורים של רונן בר. 

אלוף במיל' אלי שרביט, בימי כמפקד חיל הים, מתייחס לפרשת הצוללות // חדשות 13

"מברך על מינויו של אלוף במיל׳ אלי שרביט, לראש שב״כ. אלי הוא מנהיג ומפקד בעל עמוד שדרה מקצועי וערכי אשר הצטיין בכל תפקידיו בצה״ל ומהיכרות רבת שנים, אני משוכנע שיקדם את הארגון עפ״י ייעודו ויהיה נאמן למדינת ישראל".

שר הביטחון לשעבר ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, אמר ברשת ב': "שרביט היה מפקד מצוין, אך אין לו שום רקע מודיעיני או הכשרה. השיקולים שהובילו דווקא למינויו, אחרי שנים שהוא לא במסגרת הצבאית, מעוררים הרבה שאלות".

יו"ר המחנה הממלכתי, ח"כ בני גנץ, אמר: "אלי שרביט הוא אדם ומפקד מצוין, ערכי ומנוסה. אדם עצמאי שטובת ביטחון ישראל תמיד הובילה אותו ואין לי ספק שכך יהיה גם בעתיד. עם זאת, מה שברור הוא שראש הממשלה החליט הבוקר להמשיך במסע שלו נגד מערכת המשפט ולהוביל את מדינת ישראל לעבר משבר חוקתי מסוכן. מינוי ראש השב״כ חייב להתבצע אך ורק אחרי החלטת בג״ץ״.

יו"ר הדמוקרטים, יאיר גולן, ציין: "״אלי שרביט הוא איש ראוי והגון. מינויו לראש השב״כ יהיה בכפוף לאישור בג״ץ. עם זאת, בחירתו על ידי ראש ממשלה שפתח במתקפה על שלטון החוק ועל ישראל הדמוקרטית מציב בפניו אתגר עצום.

"זו אינה תקופה רגילה, וזה אינו מינוי רגיל. כל ראש שב”כ ניצב מול לחצים, אבל מעולם לא נדרש לעמוד מול ראש ממשלה הנחוש לפרק את מוסדות הדמוקרטיה כדי להינצל מאימת הדין. הציבור מצפה ממנו לעצמאות מלאה, להמשך חקירת הכסף הקטארי לרבות חקירת מעורבות רה”מ בעצמו ולעמידה איתנה לצד הדמוקרטיה, החוק והאמת.

דובר צה"ל לשעבר, רונן מנליס, שיגוע כמבקר של הממשלה, אמר: "לפני שקופצים לבקר את המינוי של שרביט לראש שב״כ תזכרו מי היו החלופות המועדפות אתמול. אחלה מינוי".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד בפתח ישיבת סיעת יש עתיד: "הדיון הוא לא על האלוף שרביט אלא על ההליך החפוז, המבוהל, חסר האחריות שנועד רק לדבר אחד: לעצור את חקירת "קטאר גייט". לפני שנתניהו יוזמן לחקירה כפי שהורתה היועמשית לפני שעה קלה".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד בישיבות הסיעה, צילום: אורן בן חקון

ההודעה על בחירת ראש השב"כ החדש מתפרסמת בבוקר בו נעצרו שניים מאנשי סודו הקרובים ביותר של נתניהו. זהו ניסיון גלוי של נתניהו להסיח את דעתנו ממה שחשוב. הנסיון הזה לא יצליח. האלוף שרביט צריך להודיע שהוא לא ייכנס לתפקידו טרם הסתיימה חקירת "קטאר גייט", וכל עוד נמצא בתוקף צו בית המשפט העוצר את המינוי".

ראש אמ"ן לשעבר וראש המכון למחקרי ביטחון לאומי בהווה, אלוף במיל' תמיר הימן, אמר בגל"צ:  "אלי הוא איש אמיץ, קפדן, איש מקצוע, בעל חשיבה אסטרטגית יוצאת מן הכלל. הוא פעלתן מאד מבחינה מבצעית והתקפית. יש לי רק מילים טובות עליו, הוא איש מופת.

"גם אני הופתעתי הבוקר לאחר שיש שמות רבים מחוץ לארגון. פה מביאים מישהו מן החוץ, כמו עמי איילון לאחר רצח ראש הממשלה (יצחק רבין ז"ל), שיסתכל על הארגון. אני לא יודע אם הארגון הוא במשבר גדול אבל זה המסר שרוצים להעביר.

"מבחינה אישית, ערכית, אנושית - לא דבק בו רבב. אלי הוא איש מצוין. הדבר היחיד הוא האם זה נכון להביא מישהו מחוץ לארגון".

ראשי המחאה - שקמה ברסלר, משה רדמן, יאיא פינק ועמי דרור - מסרו: ״ללא כל קשר לזהות המועמד, במדינה מתוקנת נחקר לא יכול לפטר חוקר. במדינה מתוקנת, מי שנחקר בחשד חמור לפגיעה בביטחון המדינה במסגרת ״קטארגייט״ לא יכול לצפצף על פסיקה מפורשת של בג״ץ שקבעה שאסור לו לקדם את המינוי.

"אי ציות לפסיקת בג״ץ כבר כאן מזמן ואין טעם לדון בהתאמה של מועמדים כאלו ואחרים. בואו הערב לירושלים להיות חומת מגן לשומרי הסף״.

השר עמיחי אליהו כתב ברשת X: "הקושי המרכזי עם התנהלותו של רונן בר הוא לא הפרסונה, אלא תפיסת העולם הקפלניסטית - זו הרואה בדמוקרטיה כלי שיש לפרש ולהגן עליו באמצעות 'שומרי סף' המבינים טוב יותר מהעם מה ראוי ונכון עבורו. החלפת אדם בעל תפיסת עולם קפלניסטית באדם אחר עם תפיסת עולם דומה אינה פותרת את הבעיה, אלא רק ממשיכה אותה במסגרת אחרת".

"אם ברצוננו לחזק את המערכת הדמוקרטית, יש לוודא שהעומדים בראש ארגונים אסטרטגיים כמו השב"כ מחויבים לתפיסה המכבדת את רצון העם כפי שבא לידי ביטוי בהליכי הבחירה הדמוקרטיים".

יו"ר לשכת עורכי הדין, עמית בכר, אמר: "חשוב לומר את האמת: ראש הממשלה מותח את גבולות אי הציות לבג״ץ. המינוי אינו חוקי, הפיטורים מוקפאים, והסמכות להכריז ״החלטתי על מינוי״ - לא בידיו. מדובר באי ציות רך לפסיקת בג״ץ, ובהתגרות בשלטון החוק ובחתירה תחת סמכותו של בית המשפט העליון. אי ציות רך היום - אנרכיה חוקתית מחר. ובסוף? פגיעה בביטחון המדינה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר