בני גנץ על סער: "אני חייל והוא פוליטיקאי". בנט? "מחוץ למשחק ולא משיב לשאלות"

יו"ר המחנה הממלכתי סיפר בפודקאסט של עידן טנדלר כי דחק בנתניהו להיכנס לרפיח, טען כי ממשלת השינוי היתה מבוססת על "קומבינה פוליטית" וקרא להקים ממשלה רחבה – בלי קיצונים בשוליים: "החברה הישראלית נהדרת. בואו נסדר את המערכת הפוליטית, כל השאר יסתדר אחר כך"

"בשביל ישראל:" עם ח"כ בני גנץ

יו"ר המחנה הממלכתי ושר הביטחון לשעבר ח"כ בני גנץ התראיין לפודקאסט "בשביל ישראל" וסיפר כי הוא זה שדחק ברה"מ נתניהו לצאת לתמרון קרקעי בעזה ולהיכנס לרפיח, ואף נתפס בעיני האמריקנים כגורם המיליטנט בקבינט המלחמה – עד שפרש ממנו.

גנץ פירט את הסיבות לפרישתו מקבינט המלחמה: "נתניהו, שבתחילת הדרך היה בלחץ מאוד גדול והיה ממוקד לעניין המלחמה, ככל שחלף הזמן והסכנה למדינת ישראל הלכה ופחתה כי ישראל התעשתה על עצמה - נשאר מקום בתכולה שלו למשחקים פוליטיים ושיקולים נוספים".

"אמרנו שצריך לקדם את עניין החטופים, אמרנו שצריך לקדם את עניין 'היום שאחרי' בעזה. נתניהו לא היה מוכן לדון על זה כי סמוטריץ' ובן גביר לא היו מוכנים לדבר על האפשרות הזאת''.

"התעקשתי על תמרון בעזה''

גנץ חשף כי התעמת עם הממשל האמריקני בנושא הכניסה לעזה: "אני התעקשתי על תמרון לתוך עזה. האמריקנים לא רצו, אני שכנעתי אותם שחייבים, וכמובן שלחצתי גם על נתניהו. אני דרשתי ללכת לכיוון רפיח הרבה יותר מוקדם - הייתי אפילו יותר מיליטנטי מנתניהו בעיניים של האמריקנים''.

לוחמי צה"ל בעזה, צילום: דובר צה"ל

על עתיד רצועת עזה אמר גנץ: "כל תשובה שהיא לא כוללת את חמאס ולא כוללת את ישראל מבחינתי עדיפה על המצב הנוכחי. כמו שאני רואה את השנים הקרובות - שנים שיהיו בהן הרבה מאוד כאוס. צה"ל יהיה פרוס לפנים, תוקף לפנים כשצריך, על איום או על ממצא מודיעיני, ולאט לאט להצמיח שם משהו אחר. הרשות הפלשתינית לא יכולה לעשות את זה – היא צריכה לעשות שינויים משמעותיים''.

קואליציית הסכמות

גנץ מציג את חזונו לממשלה הבאה: "עשינו שני אקספרימנטים - ממשלת השינוי שהייתה רובה נשענה על השמאל, הייתה ממשלה שהייתה קומבינה פוליטית. וממשלת ימין מלא מלא נכשלה מאוד. אני לא מציע שנחזור למאבק הזה של גוש מול גוש שיהיה איזה 63 או 64 מנדטים באיזה שהוא מקום''.

יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, צילום: אורן בן חקון

"הציבור הישראלי באמת הוא לא מחולק לשניים, הוא מחולק לשלוש - יש שול ימני קיצון על דעותיו, יש שול שמאל קיצון על דעותיו, ויש מרחב היברידי במרכז שהוא לא מונולית. יש בו ימין ושמאל, דתיים וחילונים. הצורך שלנו הוא להגיע להסכמות בגוש הגדול הזה ולהתקדם איתו קדימה''.

לגבי ועדת חקירה ממלכתית, גנץ נחרץ: "יום אחד אני מקווה שתוקם ועדת חקירה ממלכתית שתבדוק איך הגענו למלחמה, וגם אני אשאל שאלות קשות ומה קרה שם ביום הזה ומה קרה אחר כך".

החברה החרדית והשירות הצבאי

גנץ מציג את תפיסתו לגבי שילוב החרדים. "החברה החרדית, יש בה תהליכי שינוי חיוביים מלמטה'', הוא אומר. "אנחנו מסתכלים קדימה לשנת המאה של מדינת ישראל - 2048. הם יהיו 20-25% בחברה בישראל. מה זה שלא ישרתו? איך אפשר שלא ישרתו?".

שר הביטחון לשעבר בני גנץ מתארח ב"בשביל ישראל", צילום: חופשי

פריימריז במחנה הממלכתי?

"אנו עובדים על השיטה שבה אנחנו נעשה במפלגה שיתוף ציבור טיפה יותר נכון", אומר גנץ. הוא מזכיר מסמך שכתב עוד לפני הקמת מפלגת חוסן לישראל: "קבעתי במסמך הפנימי שלי שדמוקרטיה מתפרעת כמו במפלגות הגדולות היא דבר שאי אפשר לקיים אותו כי זה הרס את המפלגות האלה. מצד שני, דיקטטורה כמו שקיים במפלגות אחרות היא לא דבר רצוי".

גנץ מספר כי המפלגה הקימה מוסדות ומתכננת להרחיב אותם, "כולל כל מיני שיטות של אסיפות נרחבות וקונגרסים ליצירת דעות". עם זאת, הוא מודה: "מה תהיה השיטה המדויקת? עוד לא מצאנו את הנוסחה". הוא מסביר שהאתגר גדול במיוחד לאור חמש מערכות הבחירות והקונסטרוקציות הפוליטיות השונות שעברה המפלגה בשנים האחרונות.

על התחזקות נפתלי בנט בסקרים והאפשרות שיעמוד בראשות הממשלה הבאה אמר גנץ "בואו קודם כל שיהיו בחירות ואנחנו כמובן נכבד את התוצאות שלהן. הוא מחוץ למשחק ולא משיב לשאלות. ימים יגידו. אנחנו מכירים פתולוגיות עבר גם שלו וגם של גדעון סער שהתחילו גבוה ובמקרה שלו פעם אחת לא עברו אחוז חסימה ופעם שנייה הגיעו לשבעה מנדטים.
''אני מאוד מכבד את נפתלי, איש מאוד ראוי, למדנו לעבוד ביחד. לא תמיד הסכמנו אבל במרבית המקרים זה היה בצורה ראויה''.

בני גנץ וגדעון סער, צילום: אורן בן חקון

גנץ תקף את שר החוץ גדעון סער על החלטתו לפרוש מהמחנה הממלכתי ולהצטרף לממשלת נתניהו: "יצר לעצמו ביטוח פוליטי אישי. אני חייל של המדינה והוא פוליטיקאי של המדינה וההתנהגות בהתאמה".

המבחן האישי

"אני מתכוון להמשיך להוביל את המחנה הממלכתי, אין פה בכלל שאלה", מדגיש גנץ. "בסוף אני מאגר המנדטים של כולם, כולם תוקפים, כולם רוצים לקחת. בינתיים אני מחזיק 18-20 בסקר אחרי שכולם חובטים בי מבוקר עד ערב. אני מאמין ביכולת שלנו להוביל קדימה, להוביל את זה למרחב הסכמות ולקחת את ישראל לאן שהיא צריכה".

למרות כל האתגרים, גנץ נשאר אופטימי: "החברה שלנו, יש פה אנשים נהדרים. אני רואה את ישראל כמעצמה מדעית, כלכלית, צבאית, חברתית, תרבותית שצריכה באמת להיות אור לגויים במובן הכי רחב שאנחנו יכולים. בואו נסדר את המערכת הפוליטית, כל השאר יסתדר אחר כך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
 

כדאי להכיר