תיקון עוול היסטורי: הסיוע המשפטי לניצולי שואה ולוחמים בנאצים יורחב

ההצעה לתיקון חוק הסיוע המשפטי שיזם שר המשפטים לוין, עברה הלילה בקריאה שנייה ושלישית • התיקון יאפשר את הרחבת הייצוג והייעוץ המשפטי מטעם משרד המשפטים לניצולי שואה, לא רק בעניין התגמולים, אלא לכל נושא בו יידרשו ניצולי השואה לקבל עזרה משפטית • לוין: "מדובר במהלך חשוב, שיאפשר להם למצות את זכויותיהם ביתר קלות, כפי שמגיע להם"

יאנינה רושצ'ישבסקה, בת למשפחה שהסתירה יהודים בשואה: "שחררו את החטופים, אין בהם כל אשם שהם נולדו יהודים בדיוק כמו שבי אין אשם שנולדתי פולנייה" || מטה המשפחות

מליאת הכנסת אישרה הלילה (שני) בקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק הסיוע המשפטי, שיזם סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין, אשר מרחיב את היקף הסיוע המשפטי של משרד המשפטים לניצולי שואה לכל תחומי המשפט האזרחי. תיקון החוק יאפשר את הרחבת הייצוג והייעוץ המשפטי מטעם משרד המשפטים לניצולי שואה לא רק בעניין זכויותיהם לקבלת תגמולים כניצולי שואה ולהליכים הנובעים מהם, אלא לכל נושא בו יידרשו ניצולי השואה לקבל עזרה משפטית, במגוון תחומים.

תיקון היסטורי, שורדי שואה במחנה ההשמדה, צילום: אי.אף.פי

על פי נתונים שפורסמו במהלך השנה האחרונה, בישראל חיים כ-147,199 ניצולי שואה ונפגעי התנכלויות אנטישמיות בתקופת השואה, וגילם הממוצע עומד על 87.5 שנים, 462 מהם חצו את גיל 100. על פי החוק שהיה קיים עד כה, משרד המשפטים העניק סיוע משפטי לניצולי שואה ללא מבחן זכאות כלכלית בערכאות השונות לרבות בבתי המשפט המחוזי והעליון, בעניינים הנוגעים בעניין זכויותיהם לקבלת תגמולים ולהליכים הנובעים מהם, לפי חוק נכי רדיפות הנאצים וחוק נכי המלחמה בנאצים. בנוסף, הסיוע המשפטי מעניק ייעוץ משפטי ראשוני וייצוג משפטי אותם מול עורכי דין פרטיים בענייני שכר טרחה הנגבה מהם.

 כ-147,199 ניצולים חיים בישראל, ניצולי שואה, צילום: אי.פי

כעת, במסגרת התיקון לחוק, ניצולי שואה יהיו זכאים לקבל סיוע משפטי בכל התחומים בהם מעניק משרד המשפטים סיוע משפטי, בהם טיפול בחובות להוצאה לפועל, הוצאת צווי ירושה ועריכת צוואות, עריכת ייפוי כוח מתמשך, מעמד אישי, תחום הדיור הציבורי ותחומים רבים נוספים, וזאת ללא צורך בבחינת זכאות כלכלית.

סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין: "התיקון לחוק הסיוע המשפטי, שיעניק זכאות לסיוע משפטי ללא עלות לניצולי שואה וללוחמים בנאצים הוא תיקון עוול היסטורי. מדובר במהלך חשוב, שיאפשר להם למצות את זכויותיהם ביתר קלות, כפי שמגיע להם. אני מודה לצוות המקצועי במשרד המשפטים, בראשות המנכ״ל איתמר דוננפלד, שעמלו רבות בגיבוש הצעת החוק החשובה". 

יוזם ההצעה, שר המשפטים לוין, צילום: אורן בן חקון

מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד: "הרחבת הסיוע המשפטי לניצולי שואה ולוחמים בנאצים, במגוון רחב של נושאים וללא צורך בבדיקת זכאות כלכלית, תביא לנגישות רבה יותר עבורם, לצדק ולחיים בכבוד. מהלך זה מקודם במסגרת מדיניות משרד המשפטים להנגיש שירותים המשפטיים לאוכלוסיות ייחודיות ולפעול להסרת חסמים עבורן, ובאופן זה להקל עליהם כשהם נדרשים לכך. עלינו להבטיח ששורדי השואה והלוחמים בנאצים יקבלו את השירותים המשפטיים הטובים ביותר וימצו את כל זכויותיהם".

ראש הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, נוחי פוליטיס: " הסיוע המשפטי פועל כל העת להסרת חסמים לנגישות לצדק עבור אנשים מאוכלוסיות מוחלשות, באמצעות מימוש זכויותיהם וקידום השוויון לכל בפני הערכאות. רבים מהניצולים מתקשים לממש בכוחות עצמם את זכויותיהם השונות, שעון החול הולך ואוזל, ולפיכך הגברת מימוש זכויותיהם - היא צו השעה. נמשיך לפעול במרץ למען הענקת הסיוע המשפטי המקצועי לזכאים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר