רשתות חברתיות (אילוסטרציה). צילום: איי.אף.פי

במרחק נגיעה מספר החוקים: דרך חדשה להעביר בירושה את הפרופיל ברשתות החברתיות

בכנסת אושרה היום הצעת חוק הירושה - העוסקת בהורשת זכויות דיגיטליות • לפי התיקון לחוק, ניתן יהיה להוריש בצוואה גם נכסים דיגיטליים • ביניהם: פרופיל של הנפטר ברשתות חברתיות, תיבת המייל, תוכן הענן ועוד - אותם יוכל היורש להפעיל בעצמו

ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) את הצעת חוק הירושה - תיקון הורשת זכויות דיגיטליות. התיקון לחוק קובע כי מעתה ניתן יהיה להוריש בצוואה גם נכסים דיגיטליים, כמו: פרופיל הנפטר ברשתות חברתיות, תיבות המייל, תוכן הענן ועוד, אותם היורש יוכל להפעיל בעצמו. עד כה, הנושא שהפך רלוונטי יותר ויותר לא עוגן בחקיקה, והיה נתון לחסדים ולחוקים של כל רשת חברתית או חברה שמחזיקה ברשותה נכסים דיגיטליים.

צופים תמיכה רחבה. ח"כ ארז מלול מש"ס, צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

החוק, אותו יזם יזם חבר הכנסת ארז מלול מש"ס, צפוי לעלות לקריאה טרומית כבר ביום רביעי - ובסביבת ח"כ מלול נאמר כי הם צופים לו תמיכה רחבה. בדברי ההסבר לחוק נכתב כי "במדינת ישראל, אין התייחסות בחקיקה לנושא הורשת זכויות דיגיטליות למשפחתו של הנפטר. בהעדר חקיקה ייעודית, הגישה למידע דיגיטלי שנותר אחרי מות האדם כפוף לחוזה שבין המשתמשים לבין ספק השירות (כמו אפל, פייסבוק, גוגל ושירותים דומים).

"אצל ספקים מסוימים, על מנת לקבל גישה לחשבונות המקוונים של הנפטר נדרשים בני משפחתו לפנות לבית המשפט כדי לקבל צו משפטי מיוחד לספקי האינטרנט. במקרים אחרים, אין אפשרות כלל לגשת לחשבונו הדיגיטלי של הנפטר ברשת החברתית".

עוד נכתב בהסבר כי זהו גם המצב המשפטי ברוב מדינות העולם, למעט ארצות הברית ומספר מדינות באירופה, שחוקקו חוקים ייחודים לירושת זכויות דיגיטליות גם אחרי מות האדם. לפיכך, מוצע בחוק לקבוע כי הנפטר יוכל להוריש בצוואה את הזכות להפעיל חשבון דיגיטלי אשר ברשותו של המוריש.

"רבים מההרוגים בקרבות השאירו אחריהם נכסים דיגיטליים עם ערך עצום". בית עלמין צבאי (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

ח"כ ארז מלול אמר היום כי: "אנו מצויים בעידן שבו אנשים שומרים לעיתים רבות דברים בעלי ערך בחשבונות הדיגיטליים שלהם. רבים מהנספים ב-7 באוקטובר וההרוגים בקרבות בעזה השאירו אחריהם פרופילים ברשתות החברתיות, תכנים כתובים, תמונות ונכסים דיגיטליים רבים שיש בהם ערך עצום לבני משפחה ולקרובים.

"עד כה, החוק לא נתן מענה ראוי לנושא וקיים צורך מיידי לייצר פתרון למשפחות שאיבדו את יקיריהן. החוק שאישרנו בוועדת השרים לענייני חקיקה ייתן את המענה הנדרש ואני בטוח שיזכה לתמיכה רחבה בכנסת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...