הרצוג בטקס האזכרה לשמעון פרס ז״ל: "אין פתרון ללא הידברות, אנחנו חייבים להבין שאם צד אחד ינצח – כולנו נפסיד"

נשיא המדינה נאם בטקס האזכרה לציון שבע שנים לפטירתו של הנשיא התשיעי, שמעון פרס ז"ל והתייחס לרפורמה המשפטית • "חייבים לפתור את המשבר הקשה והמסוכן בין רשויות השלטון, ולקבוע את האיזון הבריא והנכון ביניהן"

אזכרה לשמעון פרס. בחלקת גדולי האומה נשיא המדינה בוזי הרצוג . צילום: עמוס בן גרשום / לע״מ

אירוע לרגל מאה שנים להולדתו ובמלאת שבע שנים לפטירתו מתקיים היום (רביעי) בחלקת גדולי האומה בהר הרצל בירושלים. בטקס נכחו נשיא המדינה יצחק הרצוג, היועץ הבכיר למלך מרוקו אנדרה אזולאי, משפחת פרס ואורחים נוספים.

הנשיא התשיעי שמעון פרס ז"ל נטמן בחלקת גדולי האומה // רויטרס

נשיא המדינה הרצוג נאם בטקס האזכרה לנשיא התשיעי שמעון פרס ז״ל: "מדינת ישראל נמצאת כבר כמעט תשעה חודשים בעיצומו של משבר חוקתי וחברתי חריף, שמטלטל באופן מסוכן ביותר את החברה, הכלכלה, ובמיוחד את הביטחון – של מדינת ישראל. כבר אמרתי ואחזור על כך: אין דרך לפתרון ללא הידברות, אין דרך ללא הקשבה וכבוד. אנחנו חייבים להבין שאם צד אחד ינצח וצד אחד יוכנע – כולנו נפסיד".

דאגה עמוקה

"אני עומד כאן בדאגה עמוקה וחרדה גדולה, ומדגיש: חייבים לפתור את המשבר הקשה והמסוכן בין רשויות השלטון, ולקבוע את האיזון הבריא והנכון ביניהן," הוסיף הרצוג. "יש לשמור על החברה הישראלית וחובה לשמור על הדמוקרטיה הישראלית - המבוססת על שלטון חוק שכולל כמובן ציות מלא לפסיקות בית המשפט".

אזכרה לשמעון פרס. בחלקת גדולי האומה נשיא המדינה בוזי הרצוג (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

"אלה ימים של חשבון נפש – וכולם צריכים לחשוב טוב טוב על ההשלכות של המעשים שלנו. אני שב וקורא לנבחרי הציבור: זה הזמן לגלות אחריות, להביט למציאות בעיניים, ולפעול בכל דרך כדי להגיע להסכמה רחבה".

"אני יודע – זה קשה. לעיתים קשה מנשוא; אבל זה זמן להושיט יד, וזה הזמן להיענות להושטת יד, ולנסות. הרוב המכריע של הציבור מייחל לסיים את המשבר הזה, להעיף את המחלוקת הזאת מסדר היום, ולהתחיל להתעסק ביחד בדברים החשובים באמת".

יש צורך למצוא פתרונות לכל מצב

הרצוג ציין את הקיטוב ודיבר על תפיסתו של פרס ז"ל על הצורך למצוא פתרונות לכל מצב, גם לסבוך שבהם. "במיוחד בימים האלה, כשהקיטוב והפילוג בשיאם, ונדמה שלחלקנו קשה לדמיין עתיד משותף ומלא תקווה - אני מאמין שעלינו לאמץ את התפיסה ששמעון פרס תמיד הביא עמו: שגם בשיא החרדות צריך להתבונן בקור רוח ולמצוא דרך לצאת מהמשבר בהידברות. יחד. משבר הוא חלק מן האנושיות".

אזכרה לשמעון פרס. נשיא המדינה בוזי הרצוג (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

"כולנו – כל בני האדם וכל החברות והאומות – עברנו או נעבור בחיינו משברים; אבל המבנה והמהות האנושית שלנו בנויים באופן שלא רק מאפשר לנו לצלוח את המשברים הגדולים ביותר, אלא גם מחייב אותנו לעשות זאת. אני קורא לכולנו ללמוד את השיעור הגדול הזה משמעון פרס; וגם בעת הזאת, ובמיוחד בעת הזאת, לזכור: מדינת ישראל חזקה מכל משבר, החברה הישראלית חזקה מכל משבר".

"עבור חלקנו זה קשה, עבור חלקנו זה נראה לפעמים בלתי אפשרי, אבל כמו ששמעון פרס לימד אותי ואותנו – צריך להתעקש ולנסות שוב ושוב ושוב, כי ממשבר אפשר לצמוח וחייבים לצמוח – יחד. הרי ברור לכולנו שאם מול כל אתגר ומשבר קשה שניצבו בפניו שמעון פרס היה עוצר ומוותר, מדינת ישראל הייתה היום הרבה יותר חלשה – ביטחונית, מדינית וכלכלית".

"צו השעה מחייב לחיות יחד"

חמי פרס, בנו ויו"ר מרכז פרס לשלום ולחדשנות, אמר: ״השנה אנו מציינים 100 שנים להולדתו אבי, של אחד האבות המייסדים של המדינה. את חייו, חזונו ומורשתו אנו מיישמים במרכז פרס לשלום ולחדשנות בכל יום.

"אנו ממשיכים להפריט את תהליכי השלום והנורמליזציה, ולתרגמם לפרויקטים של קיום משותף יהודי-ערבי - מתוך כבוד הדדי והבנה. עלינו להתעשת ולהבין שלישראל שתי מסילות – זו היהודית וזו הדמוקרטית. צו השעה מחייב אותנו לחיות ביחד, להיות שניים ולא אחד. נמשיך ללכת בדרכך אבא, גם אם לא בנעלייך״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר