בסביבת גלנט מעריכים: אם לא יחול שינוי - הנאום החריף שתוכנן עדיין על הפרק

הדרמה בליכוד: בשיחה עם גלנט, שבסופה בוטלה הצהרתו שתוכננה לאמש, נתניהו ביקש עוד זמן • שר הביטחון הדגיש בפני ראש הממשלה את המצב בצבא לאור הרפורמה המשפטית • לפני הפגישה: גלנט ולוין ניסו כל אחד לגבש שתי קבוצות - האחת שתומכת בהמשך החקיקה והשנייה בעצירתה • סיכום האירועים

גלנט ונתניהו בכנסת (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

ההצהרה שלא הייתה והשיחה המתוחה: האפשרות ששר הביטחון יואב גלנט יישא הצהרה שבה יקרא לעצור את החקיקה עדיין על הפרק. כך עולה לאחר הפגישה שנערכה אתמול (חמישי) בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לגלנט, שבסיומה כזכור גלנט ביטל את ההצהרה שתכנן. 

למרות הסדר ניגוד העניינים נתניהו מצהיר: "עד כאן, אני נכנס לאירוע!" // צילום: לע"מ

גלנט ביקש בשיחה עם נתניהו להציב תמרור אזהרה מפני מה שלטענתו מתרחש בתוך הצבא ובעיקר סביב האיומים על ישראל מבחוץ שלטענתו מתחזקים בשל העובדה שהאויבים רואים את המתרחש כחולשה והתפרקות.

נתניהו ביקש משר הביטחון עוד זמן. לאור נאומו של נתניהו, בסביבת גלנט מעריכים שאם לא יהיה שינוי בזמן הקרוב, לא יהיה מנוס מלשאת את הנאום שתוכנן.

גלנט אמר לנתניהו כי הוא מכבד אותו וסומך עליו שינסה להרגיע את המצב. כזכור, בשעות הערב נתניהו נשא הצהרה משלו, שבא הבהיר שהחקיקה תימשך אך הדגיש את חשיבות השמירה על האחדות וכן הצהיר ש"ייכנס לאירוע" למרות הסדר ניגוד העניינים. 

תמונת מצב בליכוד, צילום: ללא

כזכור, לאחר הודעת גלנט כי יקיים מסיבת עיתונאים זימן אותו רה"מ לשיחה שהסתיימה כעבור כעשרים דקות. בהודעה שהוציא גלנט נכתב כי "לבקשת ראש הממשלה ולאור הצהרתו המתוכננת, שר הביטחון דוחה בשלב זה את הצהרתו".

נתניהו לא ידע על כוונתו של גלנט למסור הצהרה. ל"ישראל היום" נודע כי בשעות הצהריים התבצע ניסיון גיבוש של קבוצה בליכוד לדחיית החקיקה, כשמנגד קבוצה נוספת מפעילה לחץ על שר הביטחון במטרה למנוע ממנו לקרוא לעצירת החקיקה. ‏גלנט ניסה לגבש סביבו קבוצה שתתמוך בקריאה לדחיית החקיקה. מי שיוכל להביע תמיכה במהלך כזה הם חברי הכנסת אבי דיכטר, יולי אדלשטיין ואלי דלל. גלנט מקווה שח"כים נוספים בליכוד יצטרפו, וזה יפעיל לחץ פנימי בסיעה.

יריב לוין. האחרון בקואליציה שעומד על המשך החקיקה, צילום: אורן בן חקון

שר המשפטים, יריב לוין, צלצל לחברי כנסת בסיעת הליכוד ומשכנע אותם לתמוך בהמשך החקיקה. מנגד, שר הביטחון גלנט ובכירים אחרים סבורים שיש להמתין. גורם המעורה במגעים אמר ל"ישראל היום" כי לוין הוא למעשה הגורם האחרון בקואליציה שעומד על המשך החקיקה במתכונת שגובשה. זאת בשעה שיו"ר ועדת חוקה, חוקה ומשפט שמחה רוטמן וח"כים רבים אחרים מוכנים לגלות גמישות ועדיין לחפש מתווי מוסכמים אחרים.

יו"ר הקואליציה ויו"ר סיעת הליכוד אופיר כץ, מסר סמוך לשעות הערב כי "החלטת הסיעה בנוגע לרפורמה מחייבת את כלל חברי הכנסת בליכוד. מי שיחליט להצביע בניגוד לעמדתה יפגע בתנועה ובמשמעת הקואליציונית, לא נוכל לקבל מצב כזה".

מפורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור נמסר: ״אנו מזועזעים מהמחשבה על עצירת הרפורמה ודורשים מיואב גלנט לא להפנות גב ולזרוק לפח את קולם של מצביעיו. אם יש לו בעיה עם מדיניות שתועיל (לשיטתו גם כן) לבטחון ישראל, הוא מוזמן להתפטר. תיקון מערכת המשפט הוא כלי הכרחי לביטחון ישראל ואנו מקווים כי הממשלה תמשיך ברפורמה בכל הכוח״.

מ"אחים לנשק - מחאת המילואימניקים" נמסר מנגד: "השר גלנט צריך לבחור באם הוא שר הביטחון של מדינת ישראל או שר הביטחון של הקיצוניים
ביטחון ישראל גדול מכל אדם. האצבע שלו תכריע האם נישאר צבא העם. צבא העם יש רק בדמוקרטיה".

ערוץ הכנסת

מוקדם יותר נפגש שר הביטחון עם קודמו בתפקיד, הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ.  קריאתו של גלנט מגיעה ברקע אלפי אנשי מילואים שהודיעו כי לא יגיעו לשרת בצה"ל אם החקיקה תתקדם. הרמטכ"ל אמר בפגישה עם נתניהו כי קיימת דאגה ממשית וקריטית מכשירות צבא המילואים. כמו כן, הביא הרמטכ"ל חשש כבד גם בנוגע למוטיבציה לגיוס לקרבי כבר במחזור הגיוס הקרוב. מאידך גיסא, באופוזיציה, תגובות צוהלות נוכח מה שנראה כסערה רבתי במפלגת השלטון. ח"כ נעמה לזימי (העבודה) צייצה בטוויטר "אנחנו מנצחים".

הפגנות "יום השיתוק", צילום: אי.פי

ברקע מסיבת העיתונאים, נפגש ראש הממשלה עם יו"ר ש"ס אריה דרעי וביקש את תמיכתו. בש"ס אמרו כי יתמכו בכל החלטה של הליכוד. ביהדות התורה לעומת זאת אמרו כי הם יעמדו על פתרון לחוק הגיוס שיאפשר לחרדים להמשיך לא לשרת בצה"ל. נוסף על כך, אמרו הגורמים כי הם יעמדו על כך שתחוקק פסקת ההתגברות. 

בחוד החנית של מחאת אנשי המילואים עומדים טייסי חיל האוויר שבמספר עצומות ומכתבים של טייסים, מפעילי כטמ"מ, אנשי בקרה אווירית ואחרים שאמרו כי אם לא תיעצר החקיקה לא יגיעו לשירות. הודעתם של אנשי חיל האוויר חוללה דאגה עמוקה בחיל ובצה"ל בכלל בחשש כי הדבר יפגע משמעותית בכשירות הצבא.

בהכנת הידיעה השתתפו שירית אביטן כהן, יהודה שלזינגר, אריאל כהנא ואמיר אטינגר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר