השלב הבא ברפורמה המשפטית: חוק היועמ"שים, משפט נתניהו ומח"ש

המהלך החקיקתי הנוכחי טרם הושלם - ובקואליציה כבר מחממים מנועים לקראת עליית מדרגה ברפורמה המשפטית • "ניעור" המערכת, חוק מח"ש וביטול שיטת הסניוריטי - עוד השנה • פסקת ההתגברות הייתה רק קצה הקרחון

לא עוצרים. נתניהו ולוין, צילום: אורן בן חקון

חברי הקואליציה שקועים עד צוואר בשלב הנוכחי של הרפורמה המשפטית. הנוגעים הישירים לדבר הם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר המשפטים יריב לוין, יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט ח"כ שמחה רוטמן, וח"כ משה סעדה. כולם מקיימים דיונים קדחתניים גם לגבי המשך הדרך.

נכון להיום, אף שהפרטים טרם גובשו סופית, סימנו המעורבים את הנתיב הישיר להשלמת הרפורמה, כולל השלב הבא שלה, שצפוי להיות לא פחות דרמטי ונפיץ. לראשונה שלב זה ייגע ישירות במשפט נתניהו, שמתנהל בימים אלה ושעשוי להיות מכריע גם בענייניו האישיים.

יו"רֹ ועדת החוקה שמחה רוטמן, צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ

לוח זמנים כבר יש: בתוך קצת יותר משנה, ועד לסוף מושב החורף הבא, אמורה הרפורמה המשפטית על כל חלקיה לעבור באופן סופי במליאת הכנסת.

כפופים לממשלה

לפי התכנון, השלב השני יתנהל כמו השלב הראשון. שורה של חוקים יונחו יחד על שולחן הכנסת ויובאו לאישור המליאה ולדיון משולב - על כולם יחד - בוועדת החוקה. בעוד השלב הראשון כלל בעיקר את בית המשפט, השלב השני יכלול את יתר הגופים הטעונים "ניעור" ושידוד מערכות בתוך משרד המשפטים.

משיחות פנימיות עולה כי אחרי השלמת השלב הראשון - הכולל את פסקת ההתגברות, את ביטול עילת הסבירות ואת שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים - יכלול השלב השני חבילת חקיקה נוספת, ומשמעותית לא פחות.

היועמ"שית גלי בהרב מיארה (ארכיון), צילום: הרצי שפירא

חוק היועמ"שים, הקובע כי היועצים המשפטיים של משרדי הממשלה כפופים ישירות לשר הממנה; חוק התובע הכללי, שיפצל את תפקיד היועמ"ש ויביא לכך שראש מערכת התביעה במדינה ימונה על ידי הממשלה (ויוכל לשנות לכאורה את סעיפי האישום בתיקי נתניהו), ולו יהיו כפופים היועמ"ש ופרקליט המדינה; ו"חוק מח"ש" - החוק שיזם סעדה, שיוציא את המחלקה לחקירות שוטרים מפרקליטות המדינה. ראשה ימונה על ידי שר המשפטים, וסמכויותיו יכללו את חקירת בכירי הפרקליטות עצמם.

בין השורות

בין לבין, חבוי בתוך הרפורמה המלאה שלב נוסף. הוא לא דורש חקיקה, ואפילו לא תקנה: מינוי נשיא חדש לבית המשפט העליון, שיוכל, בין היתר, להשפיע על תוצאות המשפט. בעוד כחצי שנה תסיים את תפקידה נשיאת העליון המכהנת, השופטת אסתר חיות, ושיטת הסניוריטי תביא לכניסתו של יצחק עמית לנעליה. לפי תוכנית לוין ונתניהו - זה לא יקרה.

נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות., צילום: אורן בן חקון

הוועדה לבחירת שופטים, שאחרי השינוי החוקי המתבצע כעת תתבסס על רוב לפוליטיקאים מהקואליציה, תמנה לפי התכנון שופט אחר. עוד לא ידוע על מועמד ספציפי, אך כנראה מדובר יהיה במשפטן שהשקפת עולמו דומה לזו של חברי הקואליציה.

לא תפוטר, תלך לבד

ההשפעה הרוחבית על המערכת המשפטית ועל גורמי אכיפת החוק ברורה לחלוטין. גורמי מפתח שריכזו את מלוא העוצמה בידיהם יהפכו לסוג של פקידים חסרי חשיבות. היועצת המשפטית לממשלה לא תוסמך להחליט דבר, וכל תפקידה יסתכם בהוצאת חוות דעת משפטיות.

ח"כים בליכוד ובמפלגות הימין אמרו בנחרצות בתקופה האחרונה כי לאור התנהלותה, על הממשלה לפטר את בהרב־מיארה. לדרישה זו הצטרפה השבוע תנועת "אם תרצו", ששלחה מכתב לראש הממשלה בקריאה לפטר אותה לאלתר.

נתניהו ולוין לא ממהרים. הם יודעים שבהרב־מיארה תלך לבד. אם לא תוך כדי הליך החקיקה - אז מייד עם סיומו, ברגע שבו יילקחו ממנה את כל סמכויותיה ומקור כוחה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר