"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
בניגוד להחלטת בג"ץ - יותר מ-70 מבנים נבנו באזור חאן אל-אחמר | חשיפה
תושבי המאחז הבלתי חוקי פועלים ליצירת רצף טריטוריאלי שיקשה על פינוי עתידי • פורום עוטף ירושלים: "אוזלת יד של הממשלה, הבדואים קובעים עובדות בשטח" • צפו במבנים החדשים שהוקמו
ממנהיג של מפלגת נישה מגזרית, הפך בנט לראש ממשל כלל ישראלי (ארכיון) | צילום: פלאש 90
הפינוי מתעכב - והפלשתינים בונים

בניגוד להחלטת בג"ץ - יותר מ-70 מבנים נבנו באזור חאן אל-אחמר | חשיפה

תושבי המאחז הבלתי חוקי פועלים ליצירת רצף טריטוריאלי שיקשה על פינוי עתידי • פורום עוטף ירושלים: "אוזלת יד של הממשלה, הבדואים קובעים עובדות בשטח" • צפו במבנים החדשים שהוקמו

חנן גרינווד
, עודכן
0

Your browser doesn’t support HTML5 audio

למרות קביעת בג"צ לפיה יש לפנות את היישוב, בשנה האחרונה נבנו יותר מ־70 מבנים חדשים ושדרוגי בנייה סביב המאחז הבלתי חוקי "חאן אל־אחמר", כך חושף פורום "עוטף ירושלים".

ממעקב בשטח עולה כי ב־2021 המשיכה הבנייה הבלתי חוקית ללא הפרעה, כשלטענת אנשי הפורום הבדואים הם מנצלים את הססנות הממשלה בפינוי של המאחז ופועלים ליצירת רצף טריטוריאלי של מאחזים שיקשו פינוי עתידי.

בג"ץ הכריע בעבר כי יש לפנות את חאן אל־אחמר, אך הפינוי התעכב פעם אחר פעם בתירוצים שונים. מדינת ישראל מצאה עבור תושבי החאן את פתרון אבו־דיס – עשרות מגרשים באזור הצמוד לכפר אבו־דיס שהוכשרו על ידי המדינה בעלות של מיליוני שקלים עבור תושבי החאן. המגרשים כוללים תשתיות מים וחשמל, ובהם יכולות לגור ברווחה כ־70 משפחות, שיקבלו את המגרשים ללא עלות.

בעוד כשבועיים תידרש המדינה להשיב מדוע מבני המאחז לא יפונו, אך נראה כי בעוד הממשלה מתמהמהת באכיפת החוק - הבדואים קובעים עובדות בשטח. מהנתונים שנחשפו על ידי פורום עוטף ירושלים, ניתן לראות כי בעשרות נקודות בדואיות הנמצאות מצפון ומדרום לכביש מס' 1 נבנו בשנה האחרונה 74 מבנים לא חוקיים חדשים. בין המבנים ישנם פחונים, סככות, דירי צאן, שדרוג והגדלה של מבנים קיימים, ועוד.

החליקו ימינה לצפייה בבנייה הבלתי חוקית מהשנה האחרונה:

המקבצים הבדואיים נמצאים בצמידות לישובים ולכבישי נסיעה מרכזיים, מה שמציב אלפי תושבים ונוסעים מול סכנה ממשית של פיגועי אבנים, גניבות ואירועי פשיעה נוספים.

לדברי יו"ר פורום עוטף ירושלים בועז עידו, הבנייה הבלתי חוקית החדשה הינה מחדל רשלני. "הסיפור של 'חאן אל־אחמאר' הפך למושג דגל ולמושא לחקיינות באזור. אל מול אוזלת ידה של הממשלה בטיפול בבנייה ובמאחז הבלתי חוקי חאן אל־אחמאר - הבדואים מבינים שנפלה בחלקם הזדמנות חסרת תקדים לגדול ולהתרחב ללא מפריע".

"המחדל הרשלני של המנהל האזרחי ושל הממשלה בטיפול בבנייה הבלתי חוקית מעלה שאלות קשות ביחס למחויבות שלהם למשלמי המיסים ולתושבים הנאמנים של מדינת ישראל. הגיע הזמן להתעורר, כי בזמן שבממשלה רצים לבתי המשפט עם ניירות, הבדואים קובעים עובדות בשטח", אומר עידו.

"הנתונים לא מדויקים"

מהמנהל האזרחי נמסר בתגובה: "יצוין כי הנתונים לא מדויקים וכי המרחב המדובר נמצא תחת פיקוח ומעקב שוטף, וככל שישנה בניה בלתי חוקית הדבר מטופל בערוצי הפיקוח והאכיפה. אכיפה במרחב זה ובכלל, מבוצעת באופן שוטף ובהתאם לסמכויות ולנהלים, וכן בכפוף לסדרי העדיפויות והשיקולים המבצעיים".

נעמי קאהן, מתנועת רגבים הוסיפה: "המאבק המשפטי והציבורי שלנו בסוגיית חאן אל-אחמר נמשך כבר למעלה מ-13 שנים. בית המשפט הכריע בשש עתירות שונות כי לפולשים אין שום זכות בקרקע וכך ניסיונותיהם של ארגוני השמאל לשכתב את ההיסטוריה עלו בתוהו. בכל פעם המדינה התחייבה בפני בית המשפט לאכוף את החוק ולפנות את המתחם ואף השקיעה מליונים בהכשרת מגרשים לקליטת המפונים, אך עד היום הדבר לא נעשה. וכשהמדינה לא עושה דבר, לא פלא שנבנים בשטח עוד ועוד מבנים, ו'חאן אל אחמרים' נוספים צצים במרחב".

לא קיבלו אפילו אישור אחד

מאגודת "ידידי הג'אהלין" נמסר בתגובה: "חבל שכמה פחונים קטנטנים של חסרי כל נראים בידי אחדים כאיום קיומי על מדינת ישראל. לו 'עוטף ירושלים' היה מראה את התמונה המלאה, ניתן היה לראות במרחק של כמה מאות מטרים מהח'אן את הבנייה הלא חוקית של חלק מחבריו (המתנחלים, ח"ג), שלא נאכפת ולא נהרסת. בועז עידו, יו"ר פורום העוטף, שכח לציין ש-94% מההריסות בצפון מדבר יהודה נעשו נגד הבדואים, בעוד קיימים הרבה יותר מבנים לא חוקיים בצד של ההתנחלויות. להבדיל מאלפי אישורים להתיישבות היהודית, הבדואים במשך עשרות שנים לא קיבלו ולו אישור בנייה אחד, למרות 17 בקשות לאורך השנים להסדיר את המגורים שלהם.

"במצב הנוכחי, יש הזדמנות פז להסדיר את מעמדם של הבדואים, לאחר עשרות שנים של הזנחה. משאת נפשם של הבדואים היא לא ליצור רצף התיישבותי, אלא להסדיר מקבצי מגורים יחד. לאחר הסדרה שכזו, תיהרס כל בנייה לא חוקית - יהודית או בדואית. זו ריבונות - לתת הזדמנות להיתרי בנייה, ואז אפשר גם לאכוף.

"אבל חברי עוטף ירושלים לא באמת רוצים הסדרה או הוגנות - הם מתנגדים לכל בנייה של מי שאינו יהודי באזור. הם מהדהדים את מסמך ההקמה של כפר אדומים מ-1978, שקובע שבאזור בדואים רבים שיש לפנותם כדי לייצר רצף התנחלויות. עד היום הבדואים נרדפים בשם האידיאולוגיה הקיצונית של בועז עידו והפורום".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...