"זה לא חיים רגילים": שגרה? בתל אביב וברמת גן מחכים "לסבב הבא"

למרות הפסקת האש, המתיחות האזורית רחוקה מסיום • בגוש דן, שם ספגו לא מעט פגיעות משמעותיות, מבינים זאת היטב: "הילדים שואלים כל לילה אם תהיה אזעקה"

תל אביב חוזרת לשגרה. צילום: Getty

הפסקת האש בין ישראל לאיראן נכנסה לתוקף, אך במרכז הארץ איש אינו מדבר על שגרה אמיתית. הרחובות בגוש דן נראים רגועים יותר לכאורה: בתי הקפה והמסעדות מתמלאים בהדרגה, הפקקים חוזרים - וכך גם הפקחים והדוחות. אולם מתחת לפני השטח מורגשת דריכות כבדה.

התחושה היא של הפוגה זמנית בלבד, לא של סיום. ברקע, הדיווחים על הקשחת עמדות מצד איראן מול ארצות הברית, לצד האיומים החריפים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, מחזקים את ההערכה כי הסבב הבא הוא רק שאלה של זמן.

במרכז הארץ, שספג פגיעות ישירות ונזקים כבדים במהלך מבצע “שאגת הארי”, מנסים כעת לאסוף את השברים. בניינים עם חלונות מנופצים עדיין עטופים ביריעות ניילון, עסקים שנפגעו נאבקים לשוב לפעילות, והרשויות המקומיות מתמודדות עם שיקום מורכב - לצד היערכות מחודשת לאיום הבא.

פגיעה ישירה בתל אביב,

במערכת הביטחון מעריכים כי למרות הפסקת האש, המתיחות האזורית רחוקה מסיום. השילוב בין עמדות נוקשות מצד טהרן, לחץ אמריקאי גובר והצהרות לוחמניות מהבית הלבן מייצר מציאות נפיצה. במרכז הארץ מבינים היטב את המשמעות: השגרה אולי חזרה כלפי חוץ, אך בפנים שוררת תחושת המתנה דרוכה לדבר הבא.

"מפיקים לקחים ומשתפרים"

ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן, מתאר מציאות כפולה של חזרה לשגרה לצד מוכנות מתמדת: "הסבבים הקודמים הם ההכנה הכי טובה לסבב הבא, מעבר למוכנות וההתכוננות בשגרה. הסבבים העוצמתיים והאינטנסיביים שהיו ברמת גן, גם בעם כלביא וגם בשאגת הארי בחלק הראשון, מביאים את רמת המוכנות בעיר למצב מיטבי. זה אומר שהעיר דרוכה ומוכנה באופן טבעי, כי היא יודעת שככל שיתחדש סבב היא כנראה שוב תעמוד בלב האירועים ותספוג".

"במקביל, השגרה גם נכנסת, מערכת החינוך חוזרת, עסקים נפתחים ואנחנו חוזרים לטפל גם בנושאים שגרתיים ולא רק בחירום", הוסיף ראש העיר. "יש הרבה פחות כוחות בלילות, גם הצבא רידד וגם אנחנו, אבל זה משהו שאנחנו יודעים להחזיר מ-0 ל-100 באפס זמן".

כרמל שאמה הכהן, צילום: יוסי זליגר

"אם תתחדש הלחימה, ברוב הסבירות תהיה לנו התרעה מוקדמת, וזה יאפשר לנו לחזור מיד לדריכות מלאה. כרגע אנחנו גם סוגרים פערים, מנקים מחדש מקלטים, מטפלים בתשתיות שלא יכולנו לטפל בהן בזמן אזעקות. אלה תהליכים של הפקת לקחים והשתפרות", אמר.

שאמה כהן התייחס, בין היתר, גם לחגיגות יום העצמאות וציין כי "החלטנו לבטל את אירועי יום העצמאות. זה לא נכון לקיים אירועים המוניים גם מבחינת ביטחון וגם מבחינת אחריות לכספי ציבור. מעבר לזה, יש גם רצון להפגין סולידריות עם יישובי הצפון. זה כואב, כי כבר שנה שנייה ילדים לא חווים את החג, אבל אלה מחירים של מצב חירום ואנחנו נתגבר עליהם”.

"כל רעש חזק מקפיץ אותך"

גם יוסי לוי, תושב תל אביב, מתאר כי למרות הפסקת האש, התחושה בשטח רחוקה להיות רגועה. "אתה יושב בבית קפה, שומע מוזיקה, אבל כל רעש חזק מקפיץ אותך. זה לא חיים רגילים. זה כאילו מחכים לאזעקה הבאה".

שירה כהן, אם לשני ילדים ברמת גן, מתארת מציאות מתוחה בבית: "הילדים שלי לא מצליחים לישון לבד מאז הטילים. כל לילה שואלים אם תהיה אזעקה, וכל בום קטן או אופנוע מקפיץ אותם". דניאל מגבעתיים מוסיף: "גם כשאין אזעקות, יש תחושת חירום. אתה כל הזמן דרוך, הטלפון לידך, מוכן לרוץ".

רמת גן, צילום: משה שי

ותמר אוחנה מחולון מסכמת את התחושה הציבורית: "לא חגגנו עצמאות שנה שעברה בגלל השריפות, והשנה בגלל הכוננות. זה כבר לא אירוע חד פעמי, זה מרגיש כמו מציאות חדשה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר