אחרי תקופה ארוכה של אזעקות, מתיחות וחוסר ודאות, נדמה שביישובי הצפון מתחילים לנשום מעט לרווחה. השקט שנשמר בימים האחרונים מחזיר בהדרגה את תחושת הביטחון, והתושבים מדברים בזהירות על תקווה לפתיחת דף חדש. אתמול (שישי) קיבלה התחושה הזו ביטוי מוחשי כאשר מאות בני אדם השתתפו במסיבת רחוב במטולה, אירוע שסימל עבור רבים את הרצון לחזור לשגרה, לחיים ולרחובות מלאים באנשים. לצד האופטימיות, המסר העולה מראשי הרשויות והתושבים ברור: יש תקווה, אך גם לא מעט זהירות.
משה דוידוביץ, ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, אמר כי "לצד התקווה להסדר מדיני, חובתנו להישאר עם רגליים על הקרקע ומאחר ואנו למודי ניסיון בכל הקשור לקו הגבול לאורך שנים, גם להטיל ספק. השארת צה"ל בקו הביטחון היא קריטית, אך כל עוד חיזבאללה בשטח ואין כוח רב-לאומי חזק משלל מדינות, שיאכוף את הפירוז - אזי איום התקיפה עדיין כאן. אנחנו לא מבטלים פתח לשלום והלוואי ויהיה כזה, אבל המבחן של ההסכם הזה לא יהיה על הנייר בוושינגטון, אלא במבחן התוצאה ובביטחון הממשי של תושבי קו העימות".
גם ראש מועצת כפר ורדים, אייל שמואלי, בירך על ההסכם, אך הדגיש כי אסור להסתפק בהצהרות. "אני מברך על ההסכם שנחתם בוושינגטון בין ישראל ללבנון. לצד העוצמה הצבאית שצה"ל מפגין, מדינת ישראל חייבת לפעול גם בערוץ המדיני. אלה שני כלים משלימים בארגז לשמירה על ביטחון אזרחיה", אמר. עם זאת הוסיף כי הניסיון מלמד שהתחייבויות קודמות של ממשלת לבנון לפירוק חיזבאללה לא מומשו, ולכן "לצד התקווה, חובתנו להיות גם מפוכחים". לדבריו, רק אכיפה אפקטיבית ופירוק ממשי של יכולות חיזבאללה יוכיחו שהפעם מדובר במציאות חדשה ולא רק בהסכם חתום.
במטולה, אחד היישובים שספגו את עיקר הפגיעה במהלך הלחימה, התקבלה ההודעה על ההסכם באופטימיות זהירה. ראש המועצה דוד אזולאי אמר: "אנו במטולה מברכים על ההסכם ומתפללים לימים שקטים ובטוחים. ראינו בסוף השבוע מה שבוע אחד של שקט יכול לעשות למטולה שחזרה לפרוח, לחגוג וליהנות עם אלפי מבקרים מכל רחבי הארץ. אנו דורשים מצה"ל ומהדרג המדיני להקפיד על תהליך מבוקר ועמידה בדרישות - בלי פירוק חיזבאללה אין נסיגה מלאה. בלי פירוק ארגון הטרור - אין הסכמים. אנו מברכים על ההסכם עם העם הלבנוני ומזכירים שאיתם אין לנו כמעט מחלוקות".
גם בקרב התושבים נשמעת תחושת הקלה. תושב אחד מאחד מיישובי קו העימות, שביקש שלא להזדהות בשמו, אמר: "עברנו חודשים ארוכים של פחד, פינוי וחוסר ודאות. פתאום יש כמה ימים של שקט, אפשר לראות ילדים משחקים בחוץ ואנשים חוזרים להסתובב ברחובות. כולנו רוצים להאמין שהפעם זה יחזיק מעמד. ברור שיש חשש, אבל התחושה בימים האחרונים טובה יותר, ויש תקווה שאולי באמת אפשר יהיה לחזור לחיים רגילים".
בצפון מקווים שהפעם השקט יהיה ארוך יותר. התחושות אמנם חיוביות, אך הן מלוות בדרישה ברורה לראות שינוי אמיתי בשטח. מבחינת רבים מתושבי קו העימות, רק מציאות ביטחונית יציבה לאורך זמן תוכיח שההסכם אכן מבשר על עידן חדש בגבול הצפון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
