"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

5 טיפים לקראת עונת הרחצה: כך תתמודדו עם נחילי המדוזות בקיץ

נחילי הענק כבר כאן, ובשנים האחרונות הם רק הולכים וגדלים, בין היתר בשל ההתחממות הגלובלית והיעלמות אויביהן הטבעיים • מסתבר שאפשר להיצרב גם בלי מגע ישיר, ושבעוד שבעולם פורסים רשתות ענק נגד המדוזות, בישראל הפתרון עדיין לא מיושם • כל מה שצריך לדעת על המדוזות שמגיעות לחופי ישראל, איך לעקוב אחריהן מראש וכיצד להימנע מצריבה כואבת

,עודכן
0השמעה
מדוזות בחוף בית ינאי. צילום: אפרת אשל

עונת הרחצה נפתחה, ואיתה גם נחילי המדוזות שמתחילים להגיע לחופי ישראל.

בשנים האחרונות מספר המדוזות בים התיכון הולך ועולה, בין היתר בשל ההתחממות הגלובלית וצמצום משמעותי של אויביהן הטבעיים, כמו צבי הים. נחילי הענק של החוטית הנודדת ומינים נוספים משתרעים לעיתים על פני עשרות קילומטרים ומגיעים לחופים כבר מאמצע חודש מאי.

שוחחנו עם ד”ר חיים מויאל, כדי להבין כיצד ניתן להתמודד עם התופעה - וגם מדוע המדוזות אינן רק מטרד, אלא עשויות להפוך בעתיד למקור מזון ולבסיס למחקרים רפואיים פורצי דרך.

1. בדקו מראש איפה יש מדוזות

לדברי ד”ר מויאל, ניתן כיום לעקוב אחרי תנועת נחילי המדוזות באמצעות לוויינים, דיווחים ומודלים ממוחשבים. בנוסף, אפשר להתעדכן בזמן אמת דרך האפליקציות “מדוזות בעם” ו־infomedusa, שמציגות דיווחים על מצב החופים.

חוף ירושלים בתל אביב,צילום: יהושע יוסף

הצפי, לדבריו, הוא שנחילי הענק ימשיכו לגדול לפחות עד תחילת חודש אוגוסט, כאשר היקפם תלוי במשטר הרוחות, זרמי הים, טמפרטורת המים וכמות הפלנקטון.

2. גם בלי מגע ישיר אפשר להיצרב

רבים חושבים שצריבה מתרחשת רק לאחר מגע עם זרועות המדוזה, אך בפועל תאי הארס יכולים להישאר גם במים לאחר מות המדוזה.

“הצריבה עלולה להתרחש גם ללא מגע ישיר”, מסביר ד”ר מויאל. “עוצמת הכאב תלויה במין המדוזה, והחוטית הנודדת נחשבת לצורבת במיוחד עד כדי כוויות במקרים מסוימים”.

מדוזות בחוף אשדוד,

לכן, אם יש ריכוז גבוה של מדוזות בחוף, עדיף להימנע מכניסה למים גם אם נדמה שהן אינן קרובות אליכם.

3. יש בעולם פתרונות - אבל לא בישראל

במדינות שונות בעולם, בהן תאילנד, אוסטרליה ומדינות באירופה, משתמשים ברשתות ענק שמחוברות למצופים ומונעות מנחילי המדוזות להגיע אל אזורי הרחצה. יעילות הרשתות גבוהה בעיקר באזורים רגועים יחסית, ופחות סמוך לשוברי גלים ולמים סוערים.

32 מעלות. משתזפים בחוף בתל אביב באחד מימי השרב הכבדים,

בישראל השיטה אינה מיושמת, בעיקר בשל עלויות גבוהות והתנגדות של ארגונים ירוקים, שטוענים כי בעלי חיים מוגנים עלולים להילכד ברשתות.

4. המדוזות לא רק מזיקות - הן גם עשויות לעזור לפתור את הרעב בעולם

למרות התדמית המאיימת שלהן, מדוזות נחשבות למאכל נפוץ בחלק ממדינות אסיה, בהן סין, יפן, קוריאה, וייטנאם ותאילנד.

לאחר תהליך של ניקוי, שימור ועיבוד, הן מוגשות לרוב בסלטים עם רוטב סויה או ויניגרט. ד”ר מויאל מסביר כי המדוזות עשירות בחלבוני קולגן, ולכן חוקרים בוחנים את האפשרות להשתמש בהן כמקור מזון עתידי נוכח הגידול באוכלוסיית העולם.

5. ייתכן שהמדוזות יסייעו בעתיד גם במלחמה בסרטן

מעבר לשימוש הקולינרי, עולם הרפואה מגלה בשנים האחרונות עניין גובר במדוזות. ממינים פלואורסצנטיים מפיקים חלבון ירוק זוהר, המשמש למחקר תאים סרטניים ולחקר מחלת האלצהיימר.

בנוסף, מחקרים חדשים מצביעים על כך שתאי הארס של המדוזות עשויים לסייע בטיפול במחלות פרקים ובסוגי סרטן מסוימים, בהם סרטן הכבד והריאות.

לדברי ד”ר מויאל, הארס מצליח להתמקד בתאים סרטניים ולהשמידם, בעוד שחלבוני הקולגן של המדוזות כבר משמשים כיום בתחומים רפואיים שונים, כולל ניתוחים פלסטיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר