בעקבות הפרסום ב"היום": "הפכו אותי לנערת פוסטר של שמאל רדיקלי, חוק הפטור מגיוס מסוכן", כך הגיבה נעה מבורך, פעילה דתייה למען גיוס לצה"ל מארגון "שותפות לשירות", שהשתתפותה בכנס מנהלים של הציונות הדתית באילת בוטלה בטענה כי הארגון שלה "מעורר מחלוקת".
בימים האחרונים התקיים כנס המנהלים מהציונות הדתית בהשתתפות בכירים מהמגזר, שרים כמו בצלאל סמוטריץ' ועוד. השתתפותה של נעה מבורך בראיון "אחד על אחד" שאמור היה לפתוח את הכנס בוטלה. את ההודעה קיבלה כשהייתה בשדה התעופה בדרך לאילת. מארגני הכנס הגיבו לאחר הפרסום ב"היום" כי "לאחר שהבנו שנושא טעון ומעורר מחלוקת בין משתתפי הכנס החלטנו להסירו מהלו"ז".
מוקדם יותר השבוע פורסם תחקיר בערוץ 14, שבו נטען כי ארגון "שותפות לשירות" ממומן בידי גופים המזוהים עם השמאל. בערוץ אף ציינו כי ביטול השתתפותה של מבורך נעשה בעקבות אותו תחקיר.
"הדתיות שלי היא לא הבאג - היא הפיצ'ר"
בפוסט שפרסמה בפייסבוק, התייחסה מבורך לפרסומים נגדה והבהירה כי אינה מתכחשת לפעילותה הציבורית. לדבריה, השתתפה בתוכנית מנהיגות בין-דתית שכללה אנשי ציונות דתית לצד אזרחים ערבים, וציינה כי במחזורים קודמים השתתפו בה שרים ואישי ציבור מהמגזר השר עמיחי אליהו, השרה עידית סילמן, הרבניות רחלי פרנקל ולאה ויזל.
עוד חשפה כי לימדה יהדות בבית ספר ערבי בלוד במסגרת מלגה, והסבירה כי בעיניה מדובר בשליחות ערכית: "שתלמידים בעיר מעורבת ישמעו מהי יהדות מפינו - ולא מדוברי שקר שמסלפים את דרכנו".
מבורך הוסיפה כי מאז תחילת המלחמה נושא הביטחון הפך בעיניה לקריטי אף יותר, וכי מתוך תפיסתה האמונית היא רואה בגיוס לצה"ל חובה תורנית. "הדתיות שלי והשקפת עולמי האמונית - זה לא הבאג, זה הפיצ'ר", כתבה.
חוק הפטור: "נוגד את התורה שעליה חונכנו"
עיקר הביקורת של מבורך כוונה כלפי חוק הפטור מגיוס. לדבריה, במציאות שבה "הצד הגברי של הציונות הדתית נמצא בשדה הקרב", אין מקום לחוק שפוטר משירות במלחמת מצווה בשם שמירה על "עולם התורה".
"האם הציונות הדתית לא סוברת כך? האם רבנינו לא חושבים שתפיסתנו התורנית צריכה להתבטא גם בפעולות שעושה המדינה?", תהתה. עוד הוסיפה כי ניסיון להוציא מחוץ למחנה כל עמדה ביקורתית כלפי החוק - פוגע בערכי היהדות והציונות הדתית עצמה.
"מסע רפש להסחת הדיון"
בארגון "שותפות לשירות" מסרו כי הם עדים ל"מסע רפש שמטרתו להסיט את הדיון הציבורי מהשאלה המהותית של חוק הפטור מגיוס אל מחוזות של הסתה אישית". לדבריהם, כאשר אין נימוקים ערכיים לתמיכה בחוק - בוחרים תומכיו "בבליץ תקשורתי נמוך שמטרתו לבלבל ולהשתיק".
הארגון מונה, לדבריו, כ-5,000 נשים ממשפחות משרתות בציבור הדתי-לאומי, וטוען כי מטרתו היא קידום "גיוס אמיתי שיחזק את כוח האדם הנדרש לצה"ל".
הסערה סביב ביטול השתתפותה של מבורך ממחישה את המתח הגובר בתוך הציונות הדתית סביב סוגיית הגיוס - ואת הקושי לקיים דיון פנימי פתוח בשאלת היחס בין תורה, מדינה וביטחון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
