עשרות רבני קהילות השלימו לאחרונה הכשרה ייעודית למתן מענה תורני, קהילתי ומקצועי בסוגיות של פגיעות מיניות ומוגנות. ההכשרה נערכה על ידי בית הדין לפגיעות מיניות שהקים הרב שמואל אליהו, ונועדה לצייד רבנים בכלים מעשיים להתמודדות עם מקרים מורכבים המגיעים לפתחם, מתוך אחריות קהילתית ושאיפה ליצירת סביבה בטוחה ותומכת.
הקורס, שנמשך מספר שבועות וכלל 12 מפגשים, כלל 23 רבנים מכל רחבי הארץ. חלקם השתתפו בו גם במהלך שירות מילואים, ולעיתים התחברו דרך הזום מהשטח. בבית הדין ציינו כי מדובר במהלך תקדימי, המבקש להעביר את הטיפול בסוגיות הרגישות הללו משיח של השתקה ובלבול למענה ברור, אחראי ומגובה בידע תורני, משפטי ומקצועי.
"השבוע סיימנו קורס לרבני קהילה בנושא ליווי קהילה סביב אירועי פגיעה, בהיבטים תורניים, מקצועיים ומשפטיים", נמסר מבית הדין. "מרגש לפגוש רבנים שהקדישו מזמנם שבוע אחרי שבוע כדי לקבל כלים ממוקדים, במטרה לתת מענה נכון ומדויק לסוגיות שמגיעות אל פתחם בתחום הקדוש הזה".
במהלך ההכשרה נחשפו הרבנים לנתונים מחקריים עדכניים על היקף התופעה, ובהם העובדה שכשליש מהנשים חוות פגיעה מינית במהלך חייהן, וכי למעלה מ-80 אחוז מהמקרים מתבצעים על ידי אדם מוכר לנפגע. הובהר גם כי ברוב הפגיעות לא מופעל כוח פיזי, וכי קיימים חסמים רבים שמונעים מנפגעים לשתף או לפנות לקבלת עזרה.
בנוסף למדו הרבנים על ההשלכות הנפשיות והקהילתיות של פגיעות מיניות, על המניעים שמובילים נפגעים לחזור לסביבת הפגיעה, ועל דפוסי האישיות והמניפולציות המאפיינות פוגעים. ידע זה נועד למנוע נפילה להבטחות שווא או ל"תשובות" שאינן מחזיקות ללא התערבות מקצועית. במסגרת הקורס הוצגו גם מחקרים העוסקים במניעת פגיעות בקהילות, חוק חובת הדיווח, והמענים שמעניקות מערכות המדינה לנפגעים ולבני משפחותיהם.
בבית הדין ציינו כי כבר במהלך הקורס חלק מהרבנים החלו ליישם את הכלים בקהילותיהם, בין היתר בפעילויות חינוכיות ובהעלאת מודעות סביב סיפור דינה מפרשת השבוע. "לרב קהילה יש הזדמנויות רבות לשדר שהוא כתובת לשיתוף ולליווי", אמרו. "כאשר רב מגיע עם גב תורני, ידע מקצועי ומסר חד-משמעי, הדבר משדר לנפגעים שיש מי שמקשיב ומלווה, ולפוגעים - שזה לא יעבור בשתיקה".
עוד הודגש כי מסרים קהילתיים ברורים משפיעים גם על התנהלות הפוגעים. "פוגעים רגישים לאקלים הקהילתי, ולעיתים בוחרים היכן לפעול לפי המסרים שהם קולטים. קהילה שמשדרת אפס סובלנות וגב לנפגעים היא קהילה מוגנת יותר".
לסיום הבהירו בבית הדין כי תפקידו של רב הקהילה הוא מפתח בשינוי השיח ובהפחתת היקף התופעה. "כשיש ידע, רגישות ואחריות ניתן לחולל שינוי אמיתי. אנו מייחלים ליום שבו תהליכי תיקון, מוגנות וליווי מקצועי יהיו חלק אינטגרלי מהעשייה הקהילתית בישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2021/01/27/08/מורידים.-נכנסים.-מתאהבים.-דף-כתבה-מובייל.png)