כ-70 מנהלי ומנהלות מחלקות לשירותים חברתיים בחברה הערבית השתתפו בכנס חירום מקצועי שקיים משרד הרווחה יחד עם מרכז השלטון המקומי ופורום מנהלי הרווחה בחברה הערבית. הכנס התקיים על רקע דיוני התקציב בממשלה והחשש מקיצוץ תקציב תוכנית החומש לחברה הערבית.
קרן גרין, ראש מועצת קדימה צורן ויו"ר ועדת הרווחה במרכז השלטון המקומי, הדגישה את חשיבות המשך יישום החלטת 550 וחיזוק נשות ואנשי שירותי הרווחה ביישובים. "יש לשמור על כספי החלטת 550. אתם ואתן מנהיגים את הרווחה ברשויות שלכם בתנאים לא פשוטים, לא תמיד יש לכם את הכלים והאמצעים", אמרה גרין. "אנחנו כאן כדי לעבוד ולייצר התקדמות בכל הקשור לתנאי הרווחה בחברה הערבית".
נסביר כי החלטה 550 (הנקראת גם "תקאדום") היא תוכנית החומש לפיתוח כלכלי-חברתי של החברה הערבית לשנים 2022-2026 בהיקף מקורי של 23 מיליארד שקל. התוכנית נועדה לקדם תעסוקה, חינוך, תשתיות ושירותים חברתיים בחברה הערבית, והצליחה להעלות את שיעור התעסוקה של נשים ערביות ב-18%.
אלימות ופשיעה משפיעות על העובדים הסוציאליים
גרין ציינה כי הרשויות הערביות מתמודדות עם מציאות מורכבת של פשיעה ואלימות המשפיעות ישירות על עבודת העובדים הסוציאליים ועל יכולתן של הרשויות לספק שירותים חברתיים בסיסיים לתושבים. הכנס היווה חלק ממסקנות הוועדה שהוקמה בראשות מנכ"ל משרד הרווחה ינון אהרוני ונועדה לבחון את ההשלכות של הפשיעה והאלימות על שירותי הרווחה.
במהלך הכנס שיתפו מנהלי המחלקות על האתגרים היומיומיים שהם נתקלים בהם, כולל אלימות קשה שהופנתה כלפי עובדים סוציאליים ולעיתים גם כלפי בני משפחותיהם. בדיונים הועלו רעיונות ופתרונות המיועדים להבטיח ביטחון אישי לעובדים הסוציאליים, כך שיתאפשר להם להמשיך ולספק שירותים חברתיים בצורה מקצועית מבלי לחשוש מאיומים או פגיעות.
הממשלה צפויה לבטל את תוכנית החומש
הכנס התקיים על רקע דיוני התקציב בממשלה, שבהם צפויה לאשר היום (חמישי) את ביטול תוכנית החומש לפיתוח כלכלי של החברה הערבית והעברת הכסף למשרד לביטחון לאומי. מדובר בתוכנית שמקדמים השרה לשוויון חברתי מאי גולן והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
תוכנית החומש לפיתוח חברתי-כלכלי של החברה הערבית לשנים 2022-2026 כללה במקור 23 מיליארד שקל, מהם נותרו כ-6 מיליארד שקל. ההחלטה הצפויה מעבירה 2.6 מיליארד שקל, אך מאחר שהתוכנית מבוססת על מימון תואם של האוצר ומשרדי הממשלה, המשמעות היא שהתוכנית כולה מבוטלת שנה לפני מועד הסיום.
בשבוע שעבר התקיים בכנסת דיון חירום בוועדה לקידום מעמד האישה תחת הכותרת "חיסול תוכנית החומש לחברה הערבית". יו"ר הוועדה ח"כ מירב כהן ציינה: "הייתי מאוד גאה להוביל את התוכנית הזאת. בעקבותיה הייתה עלייה של 18% בשיעור התעסוקה של נשים ערביות. תוספת התוצר למשק בזכותה עומדת על 40 מיליארד שקלים לשנה".
נציגי המשרד לשוויון חברתי והמשרד לביטחון לאומי לא הגיעו לדיון בכנסת, מה שעורר ביקורת חריפה מחברי הכנסת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
