מבקר המדינה: כישלון חמור בשיקום יישובי הצפון - "אחריות ישירה לראש הממשלה"

במאי 2024 התקבלה החלטת ממשלה בנושא שיקום ופיתוח הצפון, שכללה שורת פעולות לביצוע תוך שלושה חודשים - אך עד סוף ספטמבר, אף אחד מהמרכיבים העיקריים לא הושלם • ראש המועצה האזורית הגליל העליון: "כישלון הממשלה ניכר לעין - הממשלה הבטיחה תוכניות גדולות וכמעט דבר לא מומש"

עסקים סגורים בקרית שמונה. צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

דוח מבקר המדינה לשנת 2025 חושף תמונה חמורה של תפקוד ממשלת ישראל בכל הנוגע לשיקום יישובי הצפון שנפגעו במלחמת "חרבות ברזל". הדוח מצביע על שורת כשלים, עיכובים והיעדר תיאום בין-משרדי - דווקא בשעה שעשרות אלפי אזרחים הועתקו מבתיהם ונדרשו למענה דחוף.

ענת נסים שפונתה מביתה בצפון: "החזרתם אותנו עוד אחורה, לפחות 20 שנה: הגליל שרוף, בתים הרוסים הקהילות שלנו – מפוזרות ומפורקות"// מטה המאבק

"נדרש טיפול ממשלתי רוחבי הכולל מענים אפקטיביים בטווח הזמן המיידי והקצר, וכן תכנון מענים לטווח הבינוני והארוך", קובע הדוח, אך מוסיף כי בפועל, "האחריות לגיבוש המדיניות עברה מיד ליד". בתחילה היתה אצל משרד הפנים, אחר כך בידי משרד האוצר כשבמקביל גם במשרד ראש הממשלה מכינים תוכנית. רק בסוף מאי 2024, שבעה וחצי חודשים לאחר פרוץ המלחמה, התקבלה החלטת ממשלה ראשונה בנושא.

הובטח - ולא הושלם

ההחלטה כללה שורת פעולות לביצוע תוך שלושה חודשים - אך עד סוף ספטמבר אף אחד מהמרכיבים העיקריים לא הושלם. "לא הופעלו מנגנוני היישום והבקרה, לא כונסה ועדת השרים לעניין שיקום ופיתוח הצפון, לא אויש מטה היישום ולא בוצע סקר ליישובים המפונים", נכתב.

בנוסף, משרד ראש הממשלה לא הציג את המתווה הרב-שנתי שהיה עליו להציג בתוך 45 יום, ושר האוצר לא הביא לאישור הממשלה את התקציב הנדרש - 3 מיליארד שקלים.

באוקטובר 2024 התקבלה החלטה שנייה, שדחתה את גיבוש התוכנית המפורטת ואת הצגת מקורות המימון בחודשים נוספים. למרות שהתקציב שוריין במסגרת תקציב 2025, המבקר מציין: "גם במועד סיום הביקורת – לא הוצגו תוכנית רב-שנתית ותקציב לביצועה, כנדרש".

רה"מ נתניהו. המבקר מטיל עליו אחריות ישירה, צילום: מוטי מילרוד

המבקר מטיל אחריות ישירה על משרד רה"מ והעומד בראשו, ח"כ בנימין נתניהו, ש"לא ביצעו את המשימות המרכזיות שהוטלו על המשרד בשתי החלטות הממשלה". ראש מטה היישום אליעזר (צ'ייני) מרום, ששימש בתפקיד חמישה חודשים, לא הצליח להשלים את היעדים. גם משרד האוצר ספג ביקורת על כך ש"לא גיבש הצעת החלטה תקציבית ולא פעל בשיתוף פעולה מספק עם מטה היישום".

יחד עם זאת, הדוח מציין כי משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי פעל ביוזמה עצמית להקצאת תקציבים למתן מענה לצרכים מיידיים - כגון פעולות הפגה, הקמת מתחמי פעילות פנאי, רכישת ציוד ואמצעי חירום, וכן לחיזוק החוסן הקהילתי ולתמיכה במתנדבים. למעשה, משרד הנגב והגליל הוא היחיד מבין המשרדים שנבדקו בדוח שלא זוכה לביקורת שלילית.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. "לא גיבש הצעת החלטה תקציבית", צילום: אורן בן חקון

על ראש הממשלה להבטיח פעולה של ועדת שרים לצורך קידום מדיניות בנושא פיתוח הצפון, הסרת חסמים ויישוב מחלוקות בין משרדיות.

המבקר מציג בדוח סקרים שעוסקים בחזרת תושבי הצפון לבתיהם, על פיהם 54 אחוז מהנשאלים מטילים ספק בחזרתם הביתה, אחוז גבוה מהם בעלי תארים אקדמיים. בפועל כ-55 אחוז מהתושבים חזרו לבתיהם והערכה כי עד לסוף חודש יולי כ-80 עד 85 אחוזים מהתושבים יחזרו לבתיהם.

המבקר ממליץ "לזרז את מתן המענה הכולל והממשלתי לשיקום יישובי הצפון", ומדגיש כי על השר במשרד האוצר, ח"כ זאב אלקין, "לפועל בנחישות כדי להבטיח ביצוע מהיר ואפקטיבי", תוך התחשבות ב"מרחק היישובים מהגבול ובצורכיהם הייחודיים".

המסקנה הברורה בדוח: "העיכוב המתמשך הוא ליקוי יסודי בטיפול הממשלה בתושבים, אשר חוו סבל ניכר בעת שהיו מנועים מלשהות בבתיהם או שהיו נתונים תחת אש". המבקר קובע כי כישלון זה פוגע לא רק בשיקום הפיזי – אלא באמון הציבור כולו.

"ממשלת ישראל ויתרה על הגליל העליון ללא קרב"

משה דוידוביץ, ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, בתגובה לדוח המבקר: "אין ספק שתושבי קו העימות בפרט והצפון בכלל הופקרו. השר הממונה זאב אלקין, האחראי על מנהלת הצפון, חייב תשובות לתושבים שלנו, ולנו ראשי הרשויות. ימי החסד נגמרו מזמן. אני מודע למאמציו, אבל לעסקים שלנו ולמשפחות שלנו נשבר".

משה דוידוביץ ואלוף פיקוד צפון אורי גורדין, צילום: .

"מבחינתי ראש הממשלה נתניהו הוא הכתובת, ואני מצפה מהשר אלקין לדרוש פגישה בהולה אצל ראש הממשלה שממנה נצא רק עם תוצאה אחת: החלטת ממשלה ליישום התוכנית של 15 מיליארד השקלים שכבר הובטחו לתושבי הצפון על ידי נתניהו, השר אלקין, והשר סמוטריץ' בהחלטת ממשלה מאוקטובר 2024".

ראש המועצה האזורית הגליל העליון אסף לַנְגְלֵבֶּן הגיב על דוח מבקר המדינה: "צה"ל עושה לילות כימים למען ביטחון תושבי הצפון, וממשלת ישראל ויתרה על הגליל העליון ללא קרב".

"הכישלון של הממשלה בשיקום הצפון ניכר לעין - הממשלה הבטיחה תוכניות גדולות, וגם את אלה שינתה והחליפה ללא הרף, אבל בסופו של דבר כמעט דבר לא מומש. לא כך מתנהלת מדינה שבאמת רוצה לשקם את הצפון ומבקשת להחזיר תושבים הביתה".

גבול לבנון מהגליל העליון (ארכיון), צילום: אנצ'ו ג'וש - ג'יני

"אם רוצים להבטיח את הצלחת התוכניות חייבים להיות מחוברים לשטח, ככל שהדברים ימשיכו להיות מוחלטים בירושלים – הרחק מהמציאות שלנו בגליל העליון, לא יתרחש שינוי אמיתי. הממשלה חייבת לתת את הסמכות האחריות ובעיקר את התקציבים לרשויות המקומיות עכשיו כדי שנוכל לפעול. אנחנו כאן בשטח יודעים בדיוק מה ואיך נכון לעשות. לצערי נכון לכרגע הכל בנוי על כך שאנחנו מקוששים פילנתרופיה מהציבור בארץ ובחו"ל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר