נולדו עם המדינה: הטיפים של דור תש"ח לחיים טובים יותר

עשרות ילידי 1948 התכנסו לחגיגה כפולה: יום הולדתם ויום העצמאות ה-77 למדינה • חנה בן אליעזר: "תראו את הטוב גם כשקשה" • איציק פהימא: "אל תהיו קיצוניים" • אבי צייכנר: "תשנו שנ"צ" • חוכמת החיים של אלה שגדלו יחד עם המדינה

דור תש"ח חוגג: "לראות את הטוב גם כשקשה, ולשמור על תקווה". צילום: גלעד קוולרצ'יק

דור תש"ח: 77 שנים אחרי שנולדו עם קום המדינה, התכנסו אמש (ראשון) עשרות ילידי תש"ח במגדלי הים התיכון לחגיגה כפולה: לעצמם ולישראל בת ה-77.

בין שירי מולדת לזיכרונות ילדות, ילידי 1948 בני הגיל השלישי, אשר גדלו עם המדינה והיו למייסדיה - הסכימו לחלוק עצות קטנות לחיים טובים יותר במדינת ישראל.

בעודם לבושים בכחול-לבן, זרי פרחים צבעוניים מעטרים את ראשיהם ולצדם ארוחת בראנץ' ישראלית (פלאפל, חומוס, טחינה, סלט ישראלי קצוץ ואבטיח קיצי) – הם חולקים תובנות חשובות ממרום גילם: ״כשעוברים דברים קשים בחיים, צריך תמיד לראות את הטוב", אומרת חנה בן אליעזר קרטיס, שנולדה בכ"ט באדר א' תש"ח, ביום האישה הבינלאומי.

ילידי תש"ח עם זרי פרחים: "נולדנו עם המדינה וגדלנו איתה, יד ביד", צילום: גלעד קוולרצ'יק

"דווקא כשהרוח ירודה וכואב הלב, אסור לשכוח שיש לנו למה לצפות ובמה להאמין", הדגישה חנה, לצד חשיבות שימור התקווה גם בתקופות הקשות.

כבת לניצולי שואה, חנה מאמינה שגם ברגעים הקשים ביותר, חיוני לעזור לאחרים ולטפח מחשבה חיובית - ולדבריה מומלץ לשלב אמנות ויצירה בחיים, ככלי להעצמה בתקופות של משבר.
״אל תהיו קיצוניים״

הדיירת רבקה רודריג, שנולדה ב-ה' באייר תש"ח, יום הכרזת המדינה, נשאה דברים נוגעים ללב לזכר החטופים שעדיין לא שבו הביתה, והביעה תקווה לעתיד מבטיח יותר.

חברי קבוצת "העשור" מתכנסים יחד ביום העצמאות ה-77, מסורת של 45 שנה, צילום: גלעד קוולרצ'יק

איציק פהימא, שנולד בט' באב, הוא אבא לארבעה וסב לתשעה נכדים. איציק סיפר בחיוך שאימו הייתה בצום כאשר ילדה אותו, ולכן שמו נקרא יצחק. "אל תהיו קיצוניים בשום תחום. הקשיבו לאחרים - זה שיש לכם דעה שונה לא אומר שאי אפשר לדבר. לא הכל זה רגש, אפשר לשמוע ולהביע דעה בכבוד", הוא אמר והוסיף בפנייה יותר אישית: "תהיו בני אדם. הרי כתוב במקורות: 'אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך'״.

אבי צייכנר, שנולד בד' באייר תש"ח, חבר בקבוצת "העשור" – חבורה שנוסדה בתנועת הנוער וקיבלה את שמה משום שחבריה חגגו 10 בחגיגות העשור למדינה – מקפיד להתכנס עם כ-30 מחבריו מדי יום עצמאות כבר 45 שנה. "מי שהיה בתנועת נוער או יש לו חבורה מבית הספר, אני ממליץ בחום להיפגש לפחות פעם בשנה", שיתף, והדגיש את הערך של טיפוח קשרים חברתיים לאורך החיים. לדבריו, מפגשים מהסוג הזה מזרימים כוח ואנרגיה חיונית. לבסוף, הפתיע אבי בטיפ מעשי: "תשנו שנ"צ! אפילו כשעבדתי עד חמש במפעל, הייתי מוצא זמן לנוח״.

עדינה ורדי, אם לתאומים וסבתא לשני נכדים אשר נולדה בכ' באלול תש"ח, עברה רק לפני כחצי שנה לדיור המוגן בבת ים. כיום היא ממלאת את ימיה במשחקי רמי, תרגולי צ'יקונג וטאי צ'י, לצד הליכות יומיות בטיילת. בחיוך היא שיתפה אנקדוטה משעשעת: "כשנולדתי, אמא שלי רצתה לקרוא לי 'מדינה' לכבוד האירוע ההיסטורי, אבל האחיות שלי התנגדו - וכך הסכימו על 'עדינה'", סיפרה.

בראנץ' ישראלי וזיכרונות משותפים: דור תש"ח מציין יום הולדת כפול בבת ים, צילום: גלעד קוולרצ'יק

שוש מנגד, שנולדה ב-ז' בשבט, גננת לשעבר ואחות לעשרה אחים ואחיות, הצביעה על התנדבות ופעילות פיזית כמפתח לחיים מיטביים. "מאוד חשוב לראות את האחר, וגם אם אתה במצב לא טוב - כשאתה עושה משהו קטן בשביל מישהו אחר, זה עולם ומלואו", אמרה וקראה: "תתנדבו!".

שוש משלבת בשגרתה יוגה, פילאטיס, הליכות וטניס שולחן, ומשוכנעת שכל פעילות – מזערית כגדולה – מחזקת גוף ונפש כאחד. "העיקר לעשות ולהיות בעשייה", היא מסכמת.

שרה גולדינג, שנולדה ב-כ"ט באדר א' תש"ח (שנה מעוברת) באיטליה, לשם הגיעו הוריה אחרי מלחמת העולם השנייה, עלתה ארצה כתינוקת בת שלושה חודשים - מיד לאחר הקמת המדינה. היא חלקה טיפ פשוט שאולי רלוונטי לימינו: "אל תראו חדשות".

דור תש"ח, שנולד עם לידת ישראל, מהווה עדות חיה לדרך הארוכה והמופלאה שעברה החברה הישראלית. מתוך אוצר הזיכרונות, התובנות והחוכמה שצברו, הם מותירים לנו מסר צלול: לחיות מתוך תקווה, לטפח קשרים אנושיים, להושיט יד לזולת, להישאר פעילים – ומעל לכל, להמשיך ולהאמין בעתיד משותף.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר