מפגינים מול שוטרים בהפגנה בירושלים, השבוע | צילום: אורן בן חקון

עת לשלום בתוכנו

במקום לנצל את שעת הכושר לקריסת האויבת הגדולה ביותר שלנו, איראן, אנו דוהרים למשבר חוקתי ולקרע פנימי • בעת מלחמה עם אויבים, השלום בתוך ישראל חיוני לקיומה

בינואר 2023 פרצה בישראל מריבה פנימית - פוצעת, כואבת. מריבה שהלכה והחריפה מיום ליום, נמשכה תשעה חודשים וכונתה בפי רבים "מלחמת אזרחים קרה".

בזמן שבזירה הפנימית התנהל קרב, בגבולות עם אויבינו האמיתיים שרר שקט - מתוק, אך מתעתע. ב־7 באוקטובר היכה חמאס את ישראל. יצאנו למלחמה עם אויבינו שמבחוץ - והמלחמה מבית שככה. בעונה הראשונה - מלחמה בפנים ושלום מדומה בחוץ. בעונה השנייה - מלחמה בחוץ ושלום עם האחים שבפנים. והנה אנחנו בעונה השלישית: העונה שמאגדת בתוכה את הרע שבשתיים שקדמו לה - מלחמה ומלחמה. מלחמה קרה בין אחים בפנים, ומלחמה חמה עם אויבים בחוץ.

יצאנו למלחמה עם אויבינו שמבחוץ - והמלחמה מבית שככה. בעונה הראשונה - מלחמה בפנים ושלום מדומה בחוץ. בעונה השנייה - מלחמה בחוץ ושלום עם האחים שבפנים. והנה אנחנו בעונה השלישית: מלחמה קרה בין אחים בפנים, ומלחמה חמה עם אויבים בחוץ

האויב האמיתי של ישראל הוא הרפובליקה האסלאמית של איראן. שנים רבות היא חלמה על השמדת ישראל מבלי שהיו לה היכולות לעשות זאת, אך בחודשים הקרובים איראן עלולה לזנק אל עבר הגרעין ולרכוש את היכולות שיאפשרו לה להגשים את חלומותיה.

משבר כלכלי חריף באיראן

החדשות הטובות הן שאיראן בצרות. היא סובלת ממשבר אנרגיה אדיר ממדים, שמתבטא בהפסקות חשמל ארוכות שמופיעות בתדירות גבוהה. איראן גם מתייבשת - מאגרי המים שלה מתנדפים, תשתיות המים קורסות. ויש גם משבר זיהום אוויר. בערים הגדולות יש שעות ביום, שבהן איראנים עירוניים אינם יכולים לצאת החוצה בגלל הגזים הרעילים שממלאים את המרחב. אין להם אנרגיה לחמם את הבית, אין להם מים להשקות את הגינה, ובמובן המילולי ביותר - אין להם גם אוויר.

הבעיות הללו מתרחשות על רקע משבר כלכלי חריף, שמתבטא באבטלה גבוהה בקרב צעירים מתוסכלים ובאינפלציה משתקת. איראן סובלת משבע שנים רצופות של אינפלציה דו־ספרתית. בשנה האחרונה בלבד המחירים הממוצעים באיראן זינקו ביותר מ־40 אחוזים.

האפקט המצטבר של כל הבעיות הללו מחולל את אחד משלושת המשברים האסטרטגיים של איראן: המשבר הפנימי. אך לאיראן יש גם משבר ביטחוני. מימיה הראשונים של הרפובליקה האסלאמית היא האמינה שעליה לייצא את המהפכה, ולשם כך נבנתה רשת של פרוקסים שמגבירה את ההגמוניה האיראנית במרחב ומייצרת איום קטלני על מדינת ישראל. בשנה האחרונה הרשת הזאת נקרעה והתפרקה לרסיסים. הכל קורה בו בזמן: דווקא כשהיא מצויה במשבר כלכלי שמחליש אותה בזירה הפנימית, היא נקלעת גם למשבר צבאי שמשפיל אותה בזירה האזורית.

ובינואר האחרון לשני המשברים הללו נוסף גם משבר מדיני: טראמפ חזר להנהגה, וחידש והגביר את מדיניות הלחץ המקסימלי, שמטרתה לבודד את הרפובליקה האסלאמית ולשבור את מה שנותר מהכלכלה, מהיציבות ומהביטחון העצמי האיראני.

איראן חשבה שהיא תוכל לבנות מול ישראל סדרה של חזיתות, ואז, ברגע אחד, ללחוץ על כפתור "התלכדות הזירות", להכות את ישראל מכמה כיוונים בו בזמן - ולהביא לנפילתה. ובכן, ונהפוך הוא.

האימפריה הפרסית ניצבת כעת מול שלושה איומים - מדיני, צבאי ופנימי - והאפשרות ששלושת המשברים הללו יתלכדו וירעידו את הקרקע תחת רגלי האייתוללות נמצאת בהישג יד. זו שעת כושר היסטורית, חד־פעמית, להביא לקריסתה של האויבת הגדולה ביותר של ישראל.

פתרון כסדרה של ניגודים

ומה קורה בישראל בשעה שההיסטוריה מניחה לפתחה הזדמנות בלתי חוזרת? היא דוהרת אל תוך משבר חוקתי, קרע פנימי והרס עצמי.

פרק ג' בקהלת מונה סדרה של ניגודים: "עת לטעת ועת לעקור נטוע", "עת לאהוב ועת לשנוא", "עת מלחמה ועת שלום". מה הופך רעיון לרעיון נכון? העיתוי שלו. "את הכל עשה יפה בעיתו". רעיון שעשוי להיות שגוי אם הוא מתממש ברגע מסוים - עשוי להתגלות כמוצלח ברגע אחר. מדינאי גדול הוא אדם שיודע להתאים את המדיניות הנכונה לרגע הנכון.

רבים בישראל מרגישים שהמערכת המשפטית והביורוקרטית מעוצבת כך שהיא מדירה ומפלה אותם. ההצטברות של התחושות הללו יוצרת משבר אמון, שפוגע ביכולת של המערכות לתפקד ולשרת את הציבור.

את המערכת ניתן לתקן בשתי דרכים: האחת - איטית, קשה וארוכה - מבוססת על דיאלוג והקשבה, ובסופה יש פשרה והסכמה. השנייה - פרדיגמת טראמפ: לפעול בעוצמה ובמהירות, להכניס את המערכת להלם, לפרק אותה ולהרכיב אותה מחדש.

איזו מבין השתיים תואמת את הרגע הזה בהיסטוריה הישראלית? הדרך המהירה, שמביאה למשבר פנימי הולך ומחריף - הדרך שרוצה שינוי עכשיו - היא הדרך שעיוורת למה שקורה עכשיו. אם אנחנו בעת מלחמה עם אויבי ישראל - עלינו להיות בעת שלום בתוך ישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו