במסגרת מהלך רחב של הכרה ממלכתית לנפטרי השירות הלאומי, פרסמה רשות השירות הלאומי חוזר מנכ"ל ובו נוהל מקיף שמסדיר את הליווי, התקצוב וההכרה הממלכתית במשרתי שירות לאומי-אזרחי שנפטרו במהלך שירותם, אשר יסדיר את התמיכה במשפחות השכולות.
צעד זה הוא אבן דרך משמעותית ומהווה ציון דרך בתהליך ארוך להנצחת המשרתים. היום (ב') התקיים כנס להטמעת הנוהל החדש.
הסוגיה הכואבת של מי שנותר מחוץ למעגל השכול הלאומי הועלתה לראשונה ב"ישראל היום". בכתבה במרץ 2023, התראיינו הורים למתנדבות שתיארו את כאבם על כך שבנותיהן, שנפטרו במהלך שירותן, לא זכו להוקרה ולהנצחה, והם, כמשפחות שכולות, לא זכו לליווי ותמיכה. בעקבות תלונות ההורים, השרה הממונה על השירות הלאומי-אזרחי, אורית סטרוק, ומנכ"ל רשות השירות הלאומי-אזרחי, ראובן פינסקי, פעלו כדי להסדיר רשמית את מעמדם של מנדבים שנפטרו תוך כדי שירות, ואת התמיכה במשפחות השכולות.
הכנס התקיים במעמד השרה ומנכ"ל הרשות, ולקחו בו חלק מנכ"לי הגופים המוכרים, צוותי העבודה הסוציאלית, רכזות ועובדי מטה, אשר הוכשרו ללווות את המשפחות השכולות ולוודא שכלל הוראות הנוהל החדש ייושמו בשטח.
השירות הלאומי מהווה שירות התנדבותי, משמעותי ובעל ערך עבור מדינת ישראל בחזית האזרחית ומוכר בחקיקה כשירות מטעם המדינה. השירות הלאומי-אזרחי הינו מסגרת ממלכתית, דרכה משרתים את המדינה בהתנדבות צעירים וצעירות שאינם מתגייסים מטעמים שונים. הנוהל מסדיר את הליך ליווי המשפחות מרגע היוודע האסון ולאורך כל תקופת האבל והאזכרות השנתיות. על פי הנוהל, יוקם צוות ליווי מוסמך ומוכשר למשימת הליווי אשר יהווה עוגן עבור המשפחות מרגע ההודעה דרך ההלוויה, השבעה וימי האבל. כמו כן בשבעה מנכ"ל הרשות ונציגות מטעם הגוף המוכר יגיעו לימי השבעה ולהלוויה.
בנוסף, במסגרת הנוהל רשות השירות הלאומי אזרחי תממן הוצאות שונות לצורך ההלוויה וימי ניחום האבלים לרבות המשפחה אוהל אבלים, מארז מזון ייעודי לשבעה, ארוחות חמות לימי שבעה, הסעה למשפחה להלוויה, מערכת הגברה, זר פרחים ועוד. עד-8000 ₪, והוצאות נוספות כגון אגרת צו ירושה, מענק הנצחה על סך 8,500 ₪ , סיוע נפשי לבני המשפחה על סך 10,200 והוצאות אזכרה שנתית. כמו כן הרשות תסייע למיזמי הנצחה פרטיים.
בהיבט ההנצחה, יתקיים מעמד זיכרון שנתי מיוחד בהשתתפות המשפחות השכולות במסגרת שבוע ההצדעה לשירות הלאומי-אזרחי, במעמד השר הממונה, מנכ"ל רשות השירות הלאומי אזרחי, מנכ"לי הגופים המוכרים ונציגי גופים מפעילים.
"השירות הלאומי הוא המסגרת הממלכתית השנייה לצה"ל, בה ומכוחה פועלים צעירים וצעירות שמסיבות שונות אינם מתגייסים, ועם זאת בוחרים לתרום ולשרת את המדינה בהתנדבות בתחומים בטחוניים ואזרחיים, ועושים עבודת קודש שתועלתה מרובה", אמרה אורית סטרוק, שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות. "במקרים בהם אחד המתנדבים נפטר מן הראוי שהמדינה, המפעילה אותם עפ"י חוק, ומקבלת מהם את המיטב, תדע להעניק את המעטפת הממלכתית למשפחותיהם, ללוות אותן ברגעים הקשים, לכבד ולהוקיר את זכרם. אנו בעיצומה של עבודת מטה בנושא זה, ועכשיו היא מתחילה לשאת פירות".
"רשות השירות הלאומי והגופים המוכרים כואבים יחד עם המשפחות את לכתם בטרם עת של מתנדבי השירות שאיבדו את חייהם בעת שירותם", אמר ראובן פינסקי מנכ"ל רשות השירות הלאומי-אזרחי. "רשות השירות הלאומי-אזרחי ביחד עם השרה סטרוק ביצעה עבודת מטה מאומצת ובהיוועצות עם הגורמים השונים העוסקים בנושא במדינת ישראל, על מנת לעגן את נושא ההכרה בצורה הממלכתית במתנדבים שאיבדו את חייהם במהלך השירות, ובמסגרת זו גם הנצחתם, והליווי שניתן לבני משפחותיהם. זהו צעד גדול בדרך להכרה משמעותית יותר שאנו עמלים עליה להמשך. הרשות תמשיך ללוות את המשפחות השכולות, תוקיר את אהוביהם שהלכו בטרם עת והם תמיד יישארו חלק ממשפחת השירות הלאומי-האזרחי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו