מתווה החזרה הביתה: אלו סכומי הפיצויים שיקבלו תושבי הצפון שפונו

לאחר שנה ושלושה חודשים של פינוי, נחשף המתווה להחזרת תושבי הצפון לבתיהם בסוף פברואר 2025, בכפוף להמשך השקט הביטחוני • שלושה יישובים - מטולה, מנרה ואביבים - יוכרזו כ"יישובים אדומים" שתושביהם יוכלו להישאר מחוץ ליישוב במימון המדינה

ההטבה תוארך עד יולי. מפונים מהצפון, ארכיון. למצולמים אין קשר לכתבה. . צילום: אפרת אשל

שנה ושלושה חודשים לאחר פינוי תושבי הצפון בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", חושף "ישראל היום" את המתווה המלא להחזרת התושבים לבתיהם. על פי המתווה המתגבש, החזרה צפויה להתחיל בסוף פברואר, לאחר תום 60 ימי הפסקת האש מול חיזבאללה, בכפוף למצב הביטחוני.

מפונים במלונות באילת (ארכיון), צילום: יהודה בן יתח

למרות הפסקת האש שהוכרזה לפני חמישה שבועות, רק כרבע מהתושבים שבו לבתיהם. ביישובים צמודי הגדר המצב חמור במיוחד - במטולה, למשל, חזרו רק כ-20 תושבים. לעומת זאת, ביישובים מרוחקים יותר כמו לימן ושאר יישוב, נרשמו שיעורי חזרה גבוהים יותר.

על פי המתווה, התושבים צפויים לקבל שני מענקים: מענק עזובה בגובה 15 אלף שקל למשפחה, שנועד לפצות על נזקים שנגרמו לבתים במהלך ההיעדרות, ומענק חזרה בסכום של כ-15 אלף שקלים למבוגר ו-8,000 שקלים לילד. משמעות הדבר היא שמשפחה עם שני ילדים תוכל לקבל עד כ-50 אלף שקלים.

המתווה מתייחס גם למשפחות צעירות שיבחרו להמתין עד סוף שנת הלימודים - הן ימשיכו לקבל מענק אכלוס יומי שלא על חשבון מענק החזרה. לעומתן, משפחות ותיקות ללא ילדים במערכת החינוך שיבחרו שלא לחזור, יעשו זאת על חשבון מענק החזרה.

נזק למבנה במטולה מירי חיזבאללה (ארכיון), צילום: אמיר שושני

חידוש משמעותי במתווה הוא ההכרזה הצפויה על שלושה יישובים - מטולה, מנרה ואביבים - כ"יישובים אדומים", שתושביהם יוכלו להישאר מחוץ ליישוב במימון המדינה עד לשיקום מלא של התשתיות והחזרת השירותים המקומיים.

במקביל, נבחנת במשרד האוצר אפשרות להפעיל את מוסדות החינוך גם במיעוט תלמידים, ללא צורך בעמידה בתקנים הרגילים של משרד החינוך, כדי לאפשר את חזרת המשפחות.

למרות המתווה המפורט, רבים מהתושבים עדיין מביעים חשש וחוסר ודאות. "לא מדברים איתנו. אנחנו בכלל לא יודעים מה קורה," אמר תושב קריית שמונה, המבטא את החשש הרווח מפני תרחיש שבו תסתיים הפסקת האש ללא מתווה ברור.

פגיעה הישירה בקרית שמונה (ארכיון), צילום: שימוש לפי סעיף 27א

גורם במערכת הביטחון הסביר כי העיכוב בקביעת המתווה נובע מהצורך לוודא כי המצב הביטחוני אכן מאפשר את החזרה הבטוחה של התושבים לבתיהם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר