דו"ח חדש של "המכון החרדי למחקרי מדיניות" חושף כי מספר החרדים נמוך בכ-13 אחוזים מהנתון המקובל כיום - ועומד על 1.21 מיליון איש בלבד (נכון לשנת 2023). בנוסף, גם קצב הגידול של האוכלוסייה החרדית נמוך בכ-10 אחוזים מהאומדן הרווח.
הדו"ח מתבסס על מחולל נתונים חדשני, המשלב בינה מלאכותית, המפלח את החברה החרדית ברמת דיוק גבוהה מאי פעם, לפי קהילות, אזורים גאוגרפיים, גיל ומגדר.
המשמעות של הנתונים המעודכנים היא שגודלה העתידי של החברה החרדית בשנת 2065 יהיה נמוך בהרבה מהצפי, גם של התרחישים הנמוכים של התחזיות המקובלות כיום, והיא תהווה רק כרבע מאוכלוסיית ישראל – ולא שליש לפי התחזית הרווחת כיום.
אחת הסיבות לכך על פי הדוח החדש היא שפריון הילודה נמצא בשנים האחרונות בירידה בכל הקהילות והיישובים החרדיים. מנתוני הדו"ח עולה כי מדובר בשפל של 40 שנה - 6.2 ילדים למשפחה "בלבד".
בזרם הספרדי נרשמה הירידה החדה ביותר, ל-5.2 ילדים בממוצע למשפחה.
משתלבים בשוק העבודה
בתחום התעסוקה, ממשיכה מגמת העלייה בשיעורי התעסוקה של חרדים - בעיקר בקרב נשים, אך גם בקרב גברים חרדים. עם זאת, פערי השכר בין נשים יהודיות שאינן-חרדיות לנשים חרדיות עדיין גדולים, ופערי השכר בין גברים יהודים לא-חרדים לגברים חרדים מתרחבים.
שיעורי העוני בחברה החרדית נמצאים במגמת ירידה, זאת בזכות התמורות בהיקף התעסוקה, אולם הם עדיין גבוהים בפער ניכר מהשיעור במגזר הכללי.
עוד עולה מהדוח כי ב-15 השנים האחרונות הזינוק החד ביותר בתעסוקת גברים חרדים חל בקרב צעירים בגיל 34-25. לכן, ניתן להעריך בסבירות גבוהה כי בשנים הקרובות, עם חילופי הדורות, שיעורי התעסוקה של גברים חרדים ימשיכו לעלות. מדובר בנתון חדש, הסותר דוחות ממשלתיים שפורסמו לאחרונה, לפיהם רוב העלייה בהשתלבות חרדים בשוק העבודה מקורה בגיל 66-55.
יותר חרדים בפריפריה
הנתונים מלמדים גם כי בעשרים השנים האחרונות חל זינוק עצום בחלקם של התלמידים החרדים ביישובים שאינם-חרדיים, כמו בית שמש, ערד, אשדוד ואופקים – עניין המצריך ללא ספק היערכות מותאמת של הרשויות המקומיות. כך, למשל, בית שמש עקפה את ירושלים כיעד הרכישה העיקרי של נדל"ן בקרב החרדים.
פי חמישה תלמידים חרדים בחינוך הממלכתי
גם במערכת החינוך החרדית חלו שינויים המעידים על נכונות מסוימת להשתלבות בתעסוקה ובכלכלה הישראלית. כך, שיעור מקבלי הבגרות בקרב התלמידים החרדים עלה בעשור האחרון ואף הכפיל עצמו בקרב הבנים, זאת לצד צמיחת מוסדות החינוך הממלכתי-חרדי ועלייה מתמדת בשיעור התלמידים החרדים הלומדים בהם.
עוד חלק בלתי-נפרד ממגמת ההשתלבות של החברה החרדית בכלכלה הוא לגיטימציה הולכת וגוברת לשימוש מבוקר באינטרנט. הרחבת ההשתלבות בתעסוקה ובהשכלה, לצד המענים המותאמים שהתפתחו בתוך החברה החרדית לסינון ובקרה על תכנים וירטואליים, הביאו לכך שמרבית משקי הבית החרדים מחוברים לאינטרנט.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו