בתי המלון למפונים: "צאו מהחדרים שלכם, מכרנו אותם לתיירים"; בישרוטל מכחישים: "שקר מוחלט"

למרות שטרם קיבלו אישור לחזור לבתיהם, חלק מבתי המלון קראו למפונים למצוא מקום אחר • ברשת ישרוטל החליטו לצמצם אותם לחמישה מלונות בלבד • תושב קריית שמונה: "הבית שלנו נפגע מרסיסים, אין לנו לאן לחזור" • ראש עיריית קריית שמונה: "חוסר רגישות משווע, אני בוש ונכלם"

"תבואו אחרי החג". מלון ישרוטל ים סוף באילת. צילום: לירון אלמוג

אחרי ארבעה חודשים וחצי מאז 7 באוקטובר, שבו נאלצו תושבים רבים להתפנות מבתיהם, חלק מבתי המלון הודיעו הערב (שני) למפונים כי הם חייבים לפנות את מקומם לקראת חג הפסח, זאת בשל השכרת החדרים לתיירים שיגיעו. 

המפונים, שנמצאים כבר תקופה ארוכה בבתי המלון וטרם קיבלו אישור לחזור לבתיהם בצפון אובדי עצות. ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן שוחח עם מנכ"ל רשת ישרוטל ושמע ממנו כי נופשים שמתקשרים למלון מבררים אם יש מפונים, וכשהתשובה חיובית הם מבטלים את ההזמנות. המנכ"ל הודיע כי בתי המלון היוקרתיים נדרשים לטובת נופשים - ומקומם של המפונים נותר מחוץ למשוואה.

התושבים טרם קיבלו אישור לחזור לבתיהם. הרמטכ"ל הלוי בגבול הצפון, צילום: דובר צה"ל

"תתחילו למצוא לכם מקום אחר"

אבישלום בן שבת, גרוש ואב לשניים שנמצא במלון נווה אילן עם אביו (90). במלון נותרו שתי משפחות בלבד מקריית שמונה, זאת לאחר שתושבי הדרום שהיו בו עזבו. הילדים נקלטו במערכת החינוך במושב וכעת הם נדרשים לעזוב. "מנהלת המלון באה ואמרה לנו: 'תשמעו, תתחילו למצוא לכם מקום אחר. המלון נמכר לפסח'. אמרתי לה שיש לי ילדים קטנים ואבא בן 90. היא אמרה: 'זה לא מעניין אותי'.

"הילדים שלי נכנסו כאן למסגרות של היישוב. מדובר רק בשני חדרים. ארבעה וחצי חודשים אנחנו במלון. היא אומרת 'תבואו אחרי החג'. לאן נלך? לקריית שמונה? הבית שלנו נפגע מרסיסים, אין לנו לאן לחזור", אמר בן שבת.

"לאן נחזור?". נזקים בקריית שמונה בעקבות נפילות בעיר (ארכיון), צילום: אייל מרגולין ג'יני

תושבת אחרת מקריית שמונה, אלגרה פרץ, שוהה במלון המלך שלמה באילת. לפני שבועיים ילדה את בנה הרביעי הרחק מקריית שמונה: "רוצים לפנות אותנו מבית המלון שלמה המלך. המלון הודיע לנו שהחדרים נמכרו. אני לא מסוגלת לטרטר את הילדים ממלון למלון. הקיץ בפתח ואנחנו כבר לא שווים", אמרה פרץ.

ברשת ישרוטל יש 23 בתי מלון. ברשת מתכננים לצמצם את המפונים לחמישה בתי מלון: שניים באילת, אחד בתל אביב, הרצליה ומלון נוסף בחוף הכנרת. לאחר שמדינת ישראל מפסיקה את תקופת החל"ת נדרשים בתי המלון להחזיר עובדים לעבודה, ובנוסף, המדינה לא האריכה את תקופת הפינוי באופן רשמי אחרי ה-29 בפברואר - מה שמעמיד סימן שאלה על הפינוי מבתי המלון כבר בתחילת חודש מרץ.

"יוכלו להישאר במלון עד סוף חודש מרס בלבד"

תגובת מלון נווה אילן: "מחודש אוקטובר אירח מלון נווה אילן משפחות מפונים רבות, המלון על 170 חדריו. עם חלוף הזמן מרבית המשפחות התפנו מרצונן החופשי ומצאו פתרונות דיור אחרים. כיום במלון נותרו משפחות בודדות. ההסכם עם משרד התיירות בתוקף עד סוף חודש פברואר.

הדרישה: להצטמצם לחמישה בתי מלון בלבד. מכתב רשת ישרוטל למפונים, צילום: ללא

"בשיחה שקיימה מנהלת המלון, היא עדכנה את המשפחות כי במידה ויוארך ההסכם עם משרד התיירות הן יוכלו להישאר במלון עד סוף חודש מרס בלבד מכיוון שהמלון מחודש אפריל נמכר כולו לסוכן. מלון נווה אילן וצוות העובדים עושים לילות כימים מאז תחילת המלחמה, הכל בכדי לתת למשפחות המפונים מענה שיספק תחושה טובה, הכי קרובה לבית וימשיך לעשות כך על מנת לוודא את שביעות רצונן מכל מרכיבי האירוח".

"נוצלנו, לא אקבל עקירה נוספת מהבית"

ראש העיר קריית שמונה, אביחי שטרן: "הסיסמא 'יחד ננצח' כנראה לא רלוונטית ברשת ישרוטל. תדע כל משפחה שמזמינה חדר במלון ברשת ישרוטל, שהיא מגרשת שוב משפחה עם ילדים מקריית שמונה ועוקרת אותם שוב מביתם הזמני. כמה עוד אפשר לספוג השפלות?

"ברגע שלא היו נופשים בחודשי החורף, ראו בנו כציר בשר ותרנגולות המטילות ביצי זהב. נוצלנו. חיבקו את תושבי קריית שמונה ואפילו פנו אלינו שנשלח עוד ועוד תושבים למלונות של הרשת, אבל כעת כשהאביב והקיץ מגיעים, מבקשים לעקור אותנו שוב ומעדיפים את הכסף הגדול מאשר את האחדות שכה נחוצה בשעת מלחמה".

"מלחמה של כל המדינה". ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

עוד הוסיף ראש העיר כי "המלחמה היא לא רק של תושבי קריית שמונה, אלא של כל המדינה. דווקא תושבי קריית שמונה שימשו ומשמשים משך שנים כשכפץ של המדינה וחבל שזה היחס שמעניקים לנו. ממש חוסר רגישות משווע.

"הזדעזעתי לשמוע את מנכ"ל רשת ישרוטל טוען באוזני שאינינו יכול לארח מפונים יחד עם אורחים ממרכז הארץ באותו מלון. הוא אמר לי שהם גוף עסקי פרטי. כאשר אמרתי לו שתושבי קריית שמונה אינם שונים מאף אורח הוא גימגם ואמר: 'אתה מבין למה התכוונתי'. אז לא אדוני הנכבד. אינני מבין ולא אקבל עקירה נוספת מהבית, אפילו אם הוא זמני. הפסקנו להיות בשר התותחים של בעלי המאה. אני בוש ונכלם".

"בשר תותחים". המטח לעבר קריית שמונה, צילום: השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"זה לא פינוי, זה גירוש"

דובר העירייה, דורון שנפר, מסר בשם העירייה כי: "חבל שבמקום לאפשר לנו לטפל בתושבים שלנו שעקורים 135 ימים מבתיהם ולחזק את החוסן של הקהילה שלנו, גורמים לנו להתעסק בהחלטה הזויה של פינוי נוסף. זה לא פינוי, זה גירוש! בסופ"ש האחרון כשהאזעקות לא פסקו, עוד רצנו ברחובות העיר קריית שמונה בין עשרות הטילים שנפלו בעיר וגרמו להרס רב, סיכנו את החיים שלנו ובכינו למראות בתים חדשים שנהרסו ותראו במה אנחנו מתעסקים היום. אנשים פשוט איבדו את זה.

"שיהיה ברור - לא נקבל שום פינוי בכפייה. אנחנו מבקשים מהתושבים שלנו לא להתייחס להודעות שהם מקבלים מהנהלת ישרוטל ולהישאר בבתי המלון. אנחנו לא כלי משחק של אף אחד. אפילו כח של הימ"מ לא יצליח להוציא את התושבים שלנו מבתי המלון. יש גבול לכל תעלול. מציע להנהלת ישרוטל לחזור בה מההחלטה ההזויה כי בכל מקרה תושבי קריית שמונה לא יתפנו לשום מקום, אז בשביל מה לגרום למהומה מיותרת שעושה רק נזק?!

"מלחמת חרבות ברזל היא לא המלחמה של קריית שמונה בלבד, אלא מלחמה של המדינה כולה. מעריכים ומוקירים את שאר הרשתות שלא מצטרפות להחלטה ההזויה והלא מוסרית של רשת ישרוטל שבזה הרגע חשפה את ערכיה - גוף כלכלי בלבד", אמר.

"גם אם נסולק, נעשה את זה בראש מורם". תושבים בקריית שמונה מתפנים מהעיר, צילום: אייל מרגולין

"הכסף שוב ניצח את הערכים"

מנהל הפינוי בקריית שמונה, אלעד קוז'יקרו, מסר: "במשך מעל לארבעה חודשים אנו עוסקים בבניית הקהילה שלנו ובשיקומה. הלכנו יד ביד עם רשת ישרוטל, נתנו בה את האמון ונעננו לבקשתה להפנות תושבים רבים לרשת. לצערנו הבנו כעת כי ניצלו אותנו, וברגע שעונת החורף הסתיימה התבקשנו לצאת מהמלון בבושת פנים ולחפש מקום אחר כדי לפנות את החדרים למי שיכול לשלם יותר. הכסף שוב ניצח את הערכים.

"גם בימים אלה כאשר אנו מבקשים להרבות באהבת חינם נחשפנו לפנים הפחות יפות של גורמים עסקיים במדינת ישראל. תושבי קריית שמונה הם לא משחק ולא הפקר. נילחם על כבודנו בזכות ולא בחסד. שיהיה ברור, אף אחד מאיתנו לא ישפיל ראש וייצא מהמלון. גם אם נסולק נעשה את זה בראש מורם ובגאווה האופיינית לתושבים המדהימים שלנו. אני מקווה מאוד שאי שם בהנהלת ישרוטל יתעשתו ויבטלו את רוע הגזירה ויפה שעה אחת קודם", אמר קוז'יקרו.

מישרוטל נמסר: "הטענה שהמפונים נתבקשו לעזוב את בתי המלון הנה שקר מוחלט. לא היה ולא נברא".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר