רגע היסטורי: מעלית נגישות במערת המכפלה תיחנך בטקס חגיגי

אחרי שנים רבות של רצון לבניית המעלית שתנגיש את מערת המכפלה לבעלי מוגבלויות, העבודות הושלמו • עלות הפרויקט שנעשה בהובלת המנהל האזרחי וגופים שונים - כחמישה מליון ש"ח • התנגדות עזה של עיריית חברון, ארגוני שמאל ואיומים מצד חמאס ליוו את התהליך

מעלית במערת המכפלה. צילום: המנהל האזרחי

לאחר עיכובים של שנים, שכללו בין היתר עתירות לבג"ץ וסערות מדיניות, בשבוע הבא תחנך רשמית המעלית שמובילה למערת המכפלה. מדובר במאבק ארוך שנים, שביקש לשים סוף לאבסורד שבמסגרתו נאלצים בעלי מוגבלויות וקשישים לשרך את דרכם במעלה עשרות המדרגות אל המבנה, ולעיתים אף להיעזר באנשים שירימו אותם פיזית למקום.

פרויקט ההנגשה נעשה בהובלת המנהל האזרחי ובהשתתפות: משרד הביטחון, החברה הממשלתית לתיירות במשרד התיירות, המשרד לשירותי דת וגורמים נוספים. עלות הפרויקט – כחמישה מיליון שקלים.

מערת המכפלה, צילום: אורן בן חקון

במהלך העבודות להקמת המעלון, אותן ביצעו אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון ויחידת קצין מטה ארכיאולוגיה במנהל האזרחי, נמצאו ממצאים ארכיאולוגים נדירים מתקופות שונות כגון: מטבעות, שברי חרסים ושרידי מבנים. הממצאים הארכיאולוגים הנדירים הועברו להמשך מחקר וטיפול של יחידת קמ״ט ארכיאולוגיה במנהל האזרחי.

מדובר במאבק ארוך שנים ומפרך שהוביל להקמת המעלית החדשה. תחילה היו צריכים במנהל האזרחי לקחת סמכויות מעיריית חברון הערבית, שלה הסמכות להתיר את הבנייה, וזו התנגדה בתוקף, יחד עם הוואקף, להקמת המבנה. ב-2018, לאחר שנים של דרישות להקמת המעלית שתסייע לבעלי מוגבלויות, הודיע המנהל האזרחי שיפעל להקמתה.

כעת האירוע הדרמטי מגיע לסיום. ביום חמישי הבא, 8 ביוני, ייערך טקס חניכת המעלית במעמד ראש המנהל האזרחי תת אלוף פארס עטילה.

מערת המכפלה, צילום: שריה דיאמנט

בעת שהפרויקט יצא לדרך הבהיר נציג היועמ"ש כי אין מניעה משפטית להקים את המעלית, וההוראה ניתנה מהדרג המדיני לצאת לדרך.

אך בכך לא תם המסע. ביוני 2020 הגיש ארגון השמאל "עמק שווה", יחד עם תושבים פלשתינים בחברון, התנגדות להיתר הבנייה למעלית לוועדה לתכנון ובנייה יו"ש. לטענתם מדובר ב"תכנית שמתחזה לתכנית הומניטרית שתנגיש את האתר לנכים, אך בפועל מקדמת שינויים באופן חד צדדי באתר השנוי במחלוקת פוליטית עמוקה". בנובמבר של אותה השנה נדחה הערר שהגישו.

על מנת למנוע מהומות, עבודות בניית המעלית החלו באישון לילה במאי 2022. בארגון הטרור חמאס איימו כי ככל שתבנה המעלית יהיו לכך השלכות חמורות, אך בפועל הדבר לא קרה דבר. עיכוב נוסף התרחש בעת העבודות לבניית שביל מונגש למדרגות שמובילות לרחבת המבנה, כשמתחת לאדמה התגלו ממצאים ארכיאולוגים.

הזמנה לאירוע, צילום: מתאם פעולות הממשלה בשטחים

בהתיישבות ביו"ש קיוו כי לקראת ראש השנה המעלית תיפתח, אך אז התברר כי ישנם עיכובים נוספים כתוצאה מאי עמידה בזמנים של הקבלן מטעם משרד הביטחון ומחסור בחלקים. בשבוע שעבר נבדקה המעלית בפעם הראשונה באופן רשמי לקראת פתיחתה, כשמי שחנך אותה היה מנכ"ל ארגון "בצלמו" שי גליק, שפועל כבר שנים רבות בנושא.

המנהל האזרחי עומל על פתיחת המעלית כבר תקופה ארוכה נגד שורה של גורמים שניסו לסכל את המהלך, ומגדירים זאת כרגע היסטורי של ממש.

ראש המנהל האזרחי, תת-אלוף פארס עטילה, אמר: ״מדובר ברגע היסטורי. פרוייקט הנגשת מערת המכפלה הינו אחד מהפרויקטים החשובים ביותר אותם קידם המנהל האזרחי בתקופה האחרונה. אני מודה לכלל השותפים שנרתמו לפרויקט החשוב הזה בשנתיים האחרונות. בשם כל המנהל האזרחי, אני מברך על סיום העבודות וסמוך ובטוח שנוסיף לפעול להנגשת אתרים קדושים וארכיאולוגיים לכלל הציבור במרחב יהודה ושומרון".

פרויקט ההנגשה,

שי גליק מנכ"ל בצלמו מסר: "הנגשת המערה מאחדת את העם. מדובר במעשה הומניטרי שמראה מי באמת דואג לציבור המתפללים . מהיום יוכל  כל אדם ולא משנה מהו מוצאו או מידת מוגבלותו להגיע למערת המכפלה בכבוד. חופש הדת וחופש התנועה הינם חלק מחוקי היסוד של כבוד האדם וחירותו. זכינו אחרי מאבק נחוש להחזיר את המערה לידי בניה ובכך לעזור לכלל המתפללים במקום. ארגון "בצלמו" ימשיך להיאבק על חופש דת ותנועה ונגישות בכל אתרי הדת והמורשת בישראל".

שר הדתות הרב מיכאל מלכיאלי מסר: "מדובר ביום חג, מיום כניסתי לכנסת נאבקתי שמקום כה קדוש לעם היהודי יהיה נגיש לכלל המבקרים והמתפללים במקום.שנים רבות נלחמנו בוועדות וכעת אנחנו זוכים לתקצב את הקמת ותחזוקת המעלית והמקום בשבוע הבא נזכה להשתתף בטקס המרגש ביחד עם הרבה אנשים שהמקום היה חסום בפניהם עד כה".

ח"כ קטי שטרית (הליכוד) התייחסה גם היא לחניכת המעלית: "מיומי הראשון בכנסת ישראל נאבקתי בכל הכלים העומדים לרשותי למען הנגשת מערת המכפלה לבעלי מוגבלות פיזית להגיע אליה. גם כאשר היה נדמה כי מאמציי עולים בתוהו לא אמרתי נואש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר