עד שחברת אנג'ל לא תתנצל - הציבור החרדי ימשיך במחאה הצרכנית
הציבור החרדי, שלחם פרוס הוא מוצר הצריכה הבסיסי שלו, לא יצא למאבק בעקבות הדרישה לייקרו • העובדה שהוא יוצא כעת למאבק מוכיחה שהרוח חשובה עבורו יותר מהגשם
Your browser doesn’t support HTML5 audio
אתמול מצאו לנכון המוחים נגד הרפורמה להפגין מול ביתו של מנהיג הציבור החרדי, יהודי בן 100, הרב ירחמיאל גרשון אדלשטיין. אחד המפגינים שבלט במיוחד לעין היה השר לביטחון הפנים לשעבר, עמר בר־לב, שרק לפני עשרה ימים מונה לתפקיד יו"ר הדירקטוריון של חברת אנג'ל, שטרח גם להעלות תיעוד מתריס מההפגנה לרשת.
אתמול המסר המרכזי בהפגנות לא היה הרפורמה או הכיבוש, לא ההדתה או "סיפורה של שפחה", אלא ערך השוויון והתמקדות בחוק הגיוס. אם נתעלם לרגע מהעובדה ששר הביטחון גלנט מציע מתווה הגיוני ומאוזן, יש תחושה בציבור החרדי שמנהיגי המחאה מנסים להעלותם על מוקד המזבח הציבורי. המגזר החרדי, בניגוד לחלק מנציגיו, סירב פעם אחר פעם להיגרר לפרובוקציות משני צידי המתרס, והקפיד להוריד את הראש ולהימנע מעימותים.
כך, בהוראת הרוב המוחלט של הרבנים, לא ראינו את המיינסטרים החרדי משתתף ב"הפגנת המיליון" של הימין, וכך צפינו בתושבי בני ברק מגישים צ'ולנט וחלות למפגינים חילונים מתנגדי רפורמה שהגיעו למחות בעירם. אבל מתברר שלמגזר החרדי נמאס לחלק חלות בחיוך נחמד למי שבאים להפגין נגדו, ואחרי שמתנגדי הרפורמה פגעו לתפיסתם בכבודו של המנהיג החרדי, הם החליטו לא לשתוק עוד.
הנשק הצרכני
הם החליטו להשתמש בכוח הצרכני הגדול שבידם על מנת להעביר את המסר שהם מפסיקים להגיש את הלחי השנייה, ושיש קווים אדומים שהם לא יאפשרו לחצות. אם עבור הציבור החילוני יש נושאים ודמויות שהם "ציפור הנפש", כך פגיעה בכבוד התורה ובתלמידי חכמים עבור הציבור החרדי.
לחרם הצטרפה ישיבת מיר, המונה 10,000 תלמידים, אשר אספקת הלחם היומית שלה גדולה יותר מצריכה יומית של כל תל אביב. גם ישיבת חברון הצטרפה לחרם. הכוח הצרכני החרדי גרם בעבר לכמה חברות להתקפל, ובהן שפע שוק, אלקטרה ואל על. עד שחברת אנג'ל לא תתנצל ותצא בהבהרה ברורה, הציבור החרדי ימשיך להשתמש בכוח המחאה הצרכני שלו.
לימוד התורה הוא הערך העליון שלאורו ומכוחו פועלת ליבת החרדיות. גם חרדים מודרניים, שעובדים או משרתים בצה"ל, נושאים עיניים למחזיק "כתר התורה" הרב אדלשטיין. פגיעה ב"ספר תורה" חי כמוה כפגיעה ביסודות, ועל זה הציבור החרדי לא יכול לעבור בשתיקה.
בפברואר השנה מאפיות אנג'ל וברמן עתרו לבג"ץ על מנת להעלות את מחירי הלחם. הציבור החרדי, שלחם פרוס הוא מוצר הצריכה הבסיסי שלו, לא יצא למאבק. העובדה שהוא יוצא כעת למאבק מוכיחה שהרוח חשובה להם יותר מהגשם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנומירב סבר
כתבת רווחה
כתבת תחקירים וחברה של 'ישראל היום'. כותבת על נשים, חרדים, ועוולות חברתיות. פרסמה בין היתר את ׳תחקיר הכדורים הפסיכיאטרים' שחשף כי נשים חרדיות המבקשות להתגרש מוצגות כמשוגעות ומוכרחות ליטול כדורים פסיכאטרים. סבר חשפה כוונת המפלגות החרדיות לאפשר לבנות סמינר להיות מטפלות באמנות ללא תואר אקדמי, ואת הנזקים הרבים שנגרמו בשל טיפול כזה. היתה הראשונה שפרסמה תחקיר מקיף על האונס ופשעי המין שביצעו מחבלי חמאס בשבעה באוקטובר ונתנה במה לנשים שעמלו על תיעוד הזוועות.
