על רקע ביקורו הצפוי בישראל של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן השבוע, במערכת הביטחון מנסים להרגיע את השטח בכל הגזרות, כדי לאפשר לביקור לעבור בשלום וללא אירועים חריגים.
ערב הביקור, במערכת הביטחון מעוניינים להימנע ככל הניתן מהסלמה או מהידרדרות ביטחונית, על מנת לאפשר לדרג המדיני להתמקד בדברים החשובים מבחינתו, ובעיקר - בעצם הפגנת העוצמה האמריקנית במזרח התיכון, ובסוגיית האיום האיראני וההתגרענות האיראנית.
לשם הרגעת השטח, כפי שכבר פורסם, הוחלט לפני כמה שבועות לדחות הריסות בתים של מחבלים עד לאחרי ביקור הנשיא האמריקני, והפעילות ביהודה ושומרון בימים אלה מתבצעת בזהירות יתרה, כדי להקטין את הטעויות הפוטנציאליות. זאת, מתוך רצון שלא להיקלע לטענות אמריקניות על פעילות צה"ל בשטחים במהלך ביקור ביידן.
שקט מתוח
גם בצפון הארץ ניכר כי השטח רגוע יחסית, ובסוף השבוע האחרון נרשם שקט מתוח. זאת, לאחר שבסוף השבוע שעבר יירט צה"ל שלושה כלי טיס בלתי מאוישים ששיגר חיזבאללה לעבר המים הכלכליים של ישראל, באזור אסדת "כריש".
בדרום הארץ נרשמה גם כן רגיעה בימים האחרונים, וניתן להניח כי גם להנהגת חמאס בעזה יש אינטרס לשמור על השקט, על מנת שישראל לא תפתח את ביקור ביידן עם תלונות על ירי רקטות מעזה לעבר יישובים אזרחיים.
מערכת לייזר חדישה
במהלך ביקורו של ביידן, יוצגו בפניו בנתב"ג, מייד עם נחיתתו, מערכות ההגנה האווירית שישראל מפתחת ומייצרת בסיוע כספי אמריקני נדיב.
כמו כן, תוצג לו מערכת הלייזר החדישה "מגן אור", שצפויה להפוך למבצעית בשנתיים הקרובות ולהוות מערכת משלימה לכיפת ברזל. המערכת נחשבת פורצת דרך וראשונה מסוגה בעולם. נכון לעת הנוכחית, פיתוח המערכת נעשה באמצעות כסף ישראלי בלבד, ועלות כל מערכת בודדת נאמדת בעשרות מיליוני דולרים.
בישראל מציינים כי ביקורו של ביידן באזור חשוב בעיקר מעצם קיומו, ונוכח העובדה שהוא ממצב ומחזק את מעמדה של ארה"ב באזור, לאחר שבשנים האחרונות התחזקה המגמה ההפוכה.
הנושא המרכזי - איראן
הנושא המרכזי שמעסיק את ישראל, ושיעלה בפגישות עם נשיא ארה"ב, הוא התגרענותה של איראן, כאמור, והרצון הישראלי להשפיע על צמצום כוחה והשפעתה של איראן באזור, כמו גם על הסכם הגרעין שנידון בין המעצמות וסבא"א לבין הרפובליקה האסלאמית, ושנמצא כבר תקופה ארוכה מאוד במבוי סתום.
לאחר ביקורו בישראל, צפוי הנשיא האמריקני להמשיך לביקור גם ברשות הפלשתינית, ולאחר מכן - להמריא לסעודיה.
בישראל לא סבורים כי בעקבות ביקורו של ביידן "יגיע השלום", אך כן מעריכים כי הביקור עשוי להאיץ תהליכי נורמליזציה מסוימים באזור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו