בית המשפט העליון דחה היום (שני) את ערעור סבו של איתן הקטן ששרד את אסון הרכבל באיטליה, שבו מתו הוריו ואחיו. השופט אלס שטיין כתב בהחלטתו כי "בפסקי הדין של בית המשפט לענייני משפחה ובית המשפט המחוזי נקבע כי סבו של הקטין העבירוֹ מאדמת איטליה לישראל בניגוד לדין האיטלקי ותוך הפרת המשמורת על הקטין שניתנה לדודתו, המתגוררת באיטליה. ההחלטתה נומקה משום אמנת האג בדבר החזרת ילדים חטופים למדינות מושבם אשר אומצה בישראל באמצעות חוק של הכנסת".
בית המשפט העליון אישר את קביעתן של הערכאות הקודמות כי החריגים לכלל בדבר החזרתו המיידית של הילד אינם מתקיימים במקרה של הקטין. בית המשפט העליון גם דחה את בקשת הסב לקיים דיון מהותי בנוגע לזכויות המשמורת וטובת הקטין – זאת, מאחר שעל-פי האמנה דיון זה אמור להתקיים בבית משפט באיטליה, ועצם קיומו בבית משפט ישראלי מנוגד לכלל ההחזרה המיידית ולעיקרון של אפס-סובלנות לחטיפות ילדים.
בית המשפט העליון הבהיר כי הסעד שניתן לדודתו של הקטין הוא בגדר "עזרה ראשונה" בהתאם לאמנת האג, ואינו קובע דבר בשאלות של משמורת, אימוץ ושאר העניינים אשר יעמדו לדיון בבתי המשפט באיטליה.
ממשפחת פלג נמסר בתגובה: "מדינת ישראל ויתרה היום על ילד יהודי ואזרח ישראלי חסר ישע מבלי שקולו נשמע, לטובת חיים בארץ זרה, רחוק משורשיו, ממשפחתו האהובה ומהמקום בו קבורים הוריו ואחיו הקטן".
"נמשיך להיאבק בכל דרך חוקית להחזיר את איתן לישראל ולמנוע את ניתוק הקשר שנכפה עליו ע"י דודתו ממשפחתה של אמו טל ז"ל. אנחנו קוראים לרשויות באיטליה לבחון שוב את תהליך קבלת ההחלטות הלקוי, שבגללו נאלץ איתן להיקרע ממשפחתו בשנית", אמרו במשפחת פלג.
פרקליטיה של ד"ר איה בירן, עורכי הדין שמואל מורן ואבי חימי, מסרו: "אנו מברכים על פסק דינו של בית המשפט העליון, שלטעמנו הוא נכון משפטית, מוסרית ואנושית. הגם שמדובר באנחת רווחה, מדובר בסיומו של פרק מצער, ובעיקר מזיק ומיותר עבור איתן הקטן. צר לנו על הטלטלה הנוספת שעבר איתן לאחר האסון הנורא, ועל הזמן הרב שחלף מרגע שנחטף מביתו ועד שיחזור לחיים שהכיר ולשגרה שהייתה כה חשובה לו".
עוד הם אמרו כי "כעת יוכל איתן לשוב למשפחתו שבאיטליה, לרבות לסבו וסבתו, הוריו של אביו המנוח, ולכל המסגרות שמהן נלקח באחת, הרפואיות, הנפשיות והחינוכיות. אשר למשפחת פלג, אנו תקווה כי כעת, נוכח מעשיהם, וההשלכות הפליליות של מעשיהם, ומשקבעו שלוש ערכאות שיפוטיות בישראל ושלוש ערכאות שיפוטיות באיטליה כי על איתן לחזור לביתו ולמקום מגוריו הרגיל, יידעו הם להניח לקרבות המשפטיים, לחדול מהקמפיין התקשורתי האגרסיבי והמכפיש ולעצור את דרכם הכוחנית, כדי שאולי, רק אולי, יוכלו הדברים לחזור למסלול אופטימי של שיקום ושל פיוס. מעל לכל - אנו מאחלים לאיתן הקטן חיים עטופים באהבה, שיגדל על מי מנוחות, ושידע ימים טובים של שקט ושלווה".
משפחתה של האם טל בירן ז"ל, ניהלה מאבק משפטי מול משפחתו של האב עמית ז"ל על איתן. בתחילה, הילד נשאר באיטליה בחזקת אחותו של האב איה. אלא שבחודש ספטמבר הגיע הסב שמואל פלג לאיטליה, נפגש עם איתן והביא אותו לישראל. בעקבות כך, משפחת האב פנתה לרשויות באיטליה ובישראל והתלוננה על חטיפה.
מוקדם יותר החודש, בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את ערעורו של הסב שמואל פלג והותיר על כנו את פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה, לפיו הילד נחטף מאיטליה לישראל וכי עליו לשוב למקום מגוריו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו