מעסיקים שב"חים? זה עלול לעלות לכם מיליונים

עיריית חולון הגישה תביעה בסך שלושה מיליון שקלים נגד בעלי מתחם שטיפת רכבים, בטענה שהעסיקו שוהים בלתי חוקיים גם לאחר שהוצאו למקום צווי סגירה • במהלך משפטי חריג מבקשת העירייה לחייב את בעלי העסק גם בהוצאות האכיפה ובפיצוי על הפגיעה באינטרס הציבורי • ראש העיר שי קינן: "אין לאפשר לחוטא לצאת נשכר"

השב"חים נמלטו רגלית ונעצרו. מעצר שב"חים, ארכיון  , דוברות המשטרה
מעצר שב"חים (ארכיון) | צילום: דוברות המשטרה

עיריית חולון יוצאת במהלך משפטי חריג נגד בעלי עסקים המעסיקים שוהים בלתי חוקיים: במקום להסתפק בקנסות, בכתבי אישום ובצווי סגירה, העירייה מבקשת לחייב אותם לשלם מיליוני שקלים בגין הנזקים שלטענתה נגרמו בעקבות העסקת שב"חים. המהלך נועד להרחיב את אחריות בעלי העסקים גם למישור האזרחי, ולחייב אותם לשאת בהוצאות האכיפה והפיקוח, לצד פיצויים בגין הפגיעה באינטרס הציבורי.

שב"חים התחבאו מאחורי ערימת צמיגים ובתוך דופן כפולה (ארכיון) // דוברות המשטרה

במסגרת המהלך הגישה העירייה לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה בסך שלושה מיליון שקלים נגד חברת "בינו סנטר", המפעילה מתחם שטיפת רכבים מוכר ברחוב המרכבה בחולון, ונגד בעלי העסק. המתחם משתרע על פני כחמישה דונמים וכולל גם מוסכים, מסעדה ומתחם בילוי לילדים.

על פי כתב התביעה, במרץ 2025 איתרה המשטרה במתחם לפחות ארבעה שוהים בלתי חוקיים שהועסקו במקום, ולפחות אחד מהם אף לן בשטח העסק. בעקבות הממצאים הוצא למתחם צו סגירה ל-30 ימים.

תביעת מיליונים בעקבות העסקת שב"חים. שב"חים בבגאז' | צילום: דוברות המשטרה

אלא שבינואר 2026, במהלך ביקורת נוספת, הבחינו השוטרים בעובד שנכנס לחדר צדדי ונעל אחריו את הדלת. העובד עוכב, ובהמשך קבעה המשטרה כי מדובר במקרה נוסף של העסקת שב"חים בנסיבות מחמירות והוציאה צו סגירה נוסף. בעירייה טוענים כי מדובר בהתנהלות חוזרת, ובכתב התביעה נכתב כי העסקת השב"חים הייתה לכאורה "עניין שבשגרה אצל הנתבעים".

"אין לאפשר לחוטא לצאת נשכר"

עוד נטען בתביעה כי לאורך השנים תועדו במתחם ליקויים חוזרים בתחום רישוי העסקים והתכנון, וכי בחלק מהתקופות פעל העסק ללא רישיון תקף. העירייה מציינת כי בהליכים קודמים הודו הנתבעים בעבירות הנוגעות לרישוי עסקים והורשעו, וביולי האחרון ניתן בעניינם גזר דין שכלל גם צו סגירה לעסק.

העירייה דורשת פיצויים בסך שלושה מיליון שקלים. בית המשפט המחוזי בתל אביב | צילום: גדעון מרקוביץ'

בלב התביעה עומדת הטענה כי העסקת שב"חים אינה מסתכמת בהפרת החוק, אלא מטילה על העירייה הוצאות ציבוריות כבדות. לטענתה, היא נדרשת להקצות משאבים לשיטור, לפיקוח, לביקורות פתע ולהליכים משפטיים. בנוסף, העירייה טוענת כי העסקת עובדים שלא כחוק פוגעת בביטחון הציבור ומעניקה לבעלי העסק יתרון כלכלי פסול על פני עסקים שומרי חוק.

"אין לאפשר לחוטא לצאת נשכר", נכתב בתביעה, שבה דורשת העירייה שני מיליון שקלים בגין הפגיעה באינטרס הציבורי ולפחות מיליון שקלים נוספים כפיצוי מוגבר או עונשי. לפי חוות הדעת השמאית שצורפה לתביעה, נזקי העירייה מוערכים בכ-1.8 מיליון שקלים בשנה ובכ-12.6 מיליון שקלים לאורך שבע שנים. למרות זאת, העירייה העמידה את התביעה בשלב זה על שלושה מיליון שקלים בלבד, תוך שמירה על האפשרות להגדיל את הסכום בהמשך.

ראש עיריית חולון שי קינן | צילום: יוסי זליגר

ראש עיריית חולון, שי קינן, מסר: "העסקת שוהים בלתי חוקיים היא סכנה ממשית לתושבות ותושבי העיר ואין לי כוונה להתפשר. התביעה שהוגשה הינה חלק מתוכנית עבודה רחבת היקף להשבת הסדר והמשילות ברחבי העיר, באמצעות סיירת ביטחון רכובה על אופנועים שהוקמה בשנה החולפת, מבצעי אכיפה נגד נסיעה פרועה של קורקינטים חשמליים על המדרכות, תביעות אישיות נגד משחיתי רכוש עירוני ושימוש במערך מצלמות חכמות למניעת השלכת פסולת במרחב הציבורי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר