משבר באונר"א: האו"ם נרתם להצלת הסוכנות

בוועידת התורמים בניו יורק הביעו עשרות מדינות תמיכה רחבה והתחייבו לסיוע, אך וושינגטון תקפה בחריפות את פעילות הסוכנות וקראה לעצור את המימון: "מנציחה קיצוניות" • דנון: "מנגנון ההונאה הגדול ביותר של האו"ם"

מרכז אונר"א ברצועת עזה. צילום: ללא

ועידת המדינות התורמות לאונר"א התכנסה השבוע במטה האו"ם בניו יורק, במסגרת כנס ההתחייבויות השנתי של הסוכנות לשנת 2026. בכינוס השתתפו 56 מדינות, לצד מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, נשיאת העצרת הכללית אנלנה ברבוק וממלא מקום הנציב הכללי של אונר"א, סם סאונדרס.

ה"שיעור" של דנון לחשיפת תעמולת חמאס באו"ם (ארכיון)

הדיון התקיים על רקע משבר תקציבי חריף בסוכנות, לאחר ששורה של מדינות צמצמו או הקפיאו את המימון בעקבות חשיפת מעורבותם של עובדים באירועי שבעה באוקטובר. למרות זאת, מרבית המדינות הביעו תמיכה רחבה באונר"א, הגדירו אותה "עמוד השדרה" של הסיוע ההומניטרי לפליטים הפלסטינים וקראו להבטיח לה מימון יציב ומתמשך.

גוטרש תיאר מציאות הומניטרית קשה ברצועת עזה וטען כי ביטחונם ורווחתם של מיליוני פליטים פלסטינים תלויים בפעילות הסוכנות. הוא שיבח את עובדיה והגדיר את אונר"א "כוח מייצב בעידן של חוסר יציבות". לצד זאת, גינה את מה שכינה ניסיונות להחליש את הארגון באמצעות "דיסאינפורמציה, מסעות הכפשה, צעדי חקיקה, הגבלות מבצעיות ומכשולים דיפלומטיים". גם ברבוק הדגישה כי עד להקמת מדינה פלסטינית אין חלופה לאונר"א וקראה למדינות להבטיח לה מימון קבוע.

עם זאת, בתוך הקונצנזוס הרחב באולם בלטה עמדתה החריגה של ארצות הברית. נציג המשלחת האמריקנית, השגריר ג'ף ברטוס, ביקש להתייחס בסיום הדיון ואמר: "לעשות שוב ושוב את אותו הדבר ולצפות לתוצאה שונה - זו ההגדרה של אי-שפיות". לדבריו, מדי שנה חוזרת הוועידה על אותם מסרים, הכוללים גינוי לישראל לצד הימנעות מגינוי חמאס.

ברטוס קרא למדינות התורמות להפסיק לממן את בתי הספר של אונר"א בעזה, שלדבריו "מחדירים שנאת יהודים ומהללים טרור", והוסיף כי המשך התמיכה בסוכנות "מנציח את הבעיה במקום לפתור אותה". לדבריו, "למדינות התורמות יש אפשרות להפסיק לתמוך במוסדות המנציחים קיצוניות".

בתגובה, סאונדרס הגן על פעילות הסוכנות והדגיש כי אונר"א יישמה רפורמות מקיפות, החלה ביישום המלצות דוח קולונה וחיזקה את מנגנוני הניהול והניטרליות. לדבריו, מדובר בארגון היחיד המחזיק ביכולות המבצעיות להפעלת מערך הסיוע ברצועת עזה, בין היתר באמצעות כ-11 אלף עובדים בשטח.

דני דנון בדיון באו"ם: "יותר ויותר מדינות מבינות שלא ניתן להמשיך כרגיל", צילום: ללא

גם ישראל מתחה ביקורת חריפה על הכינוס. שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר כי "העובדה שהאו"ם נאלץ לכנס ועידת חירום פוליטית כדי להציל את אונר"א מעידה על אובדן האמון בסוכנות". לדבריו, "יותר ויותר מדינות מבינות שלא ניתן להמשיך כרגיל אחרי שעובדי אונר"א השתתפו בטבח שבעה באוקטובר".

דנון הוסיף כי "גם מי שהודיעו על תרומות מבינים שאונר"א אינה הפתרון. חלק מהכספים כלל אינם מיועדים לעזה, ואחרות מקצצות או מתנות את המימון". הוא קרא לפרק את הסוכנות ולחזק ארגונים חלופיים, ואמר: "מי שממשיך לממן את אונר"א מממן את מנגנון ההונאה הגדול ביותר של האו"ם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר