בדרך להסלמה במשבר? הקו האדום של ישראל מול ממשל טראמפ
גורם המקורב לבית הלבן מעריך כי דרישה אמריקנית לנסיגת צה"ל מדרום לבנון היא רק עניין של זמן • גם בסביבת נתניהו נערכים לתכתיב מצד וושינגטון, אך ראש הממשלה הבהיר כי עזיבת אזור הביטחון היא "קו אדום" • בירושלים מודים: המצב מול האמריקנים "בהחלט מאתגר"
Your browser doesn’t support HTML5 audio
גורם המקורב לבית הלבן מעריך כי דרישה אמריקנית מישראל להסיג את כוחות צה"ל מדרום לבנון היא רק עניין של זמן. לדבריו, כאשר דרישה כזו תגיע, היא תעמיד את ישראל - ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו - בפני דילמה קשה מאוד.
במקביל, גם בסביבת ראש הממשלה מעריכים כי וושינגטון צפויה להציב לישראל תכתיב בעניין נסיגה מדרום לבנון. עם זאת, נתניהו אמר לאנשיו כי עזיבת אזור הביטחון בדרום לבנון היא "קו אדום", כלשונו.
לצד הקביעה הזו, ראש הממשלה הנחה את צה"ל להיערך באופן שיגן על חיילי צה"ל הפועלים במרחב. בסביבת נתניהו אומרים כי המצב מול האמריקנים "בהחלט מאתגר", על רקע השינוי במדיניות ממשל טראמפ והלחץ המדיני הגובר על ישראל.
שר הביטחון ישראל כ"ץ חיזק את הקו הזה והבהיר כי "לא הייתה ואין שום מגבלה על חיילי צה"ל בלבנון לפעול להסרת איומים". לדבריו, בעקבות הפגיעה בכוחותינו צה"ל הגיב בעוצמה רבה, סיכל "כמות גדולה מאוד" של מחבלי חיזבאללה ופגע בתשתיות טרור רבות.
כ"ץ הוסיף כי שמירת חיי החיילים והאזרחים היא "בעדיפות עליונה ומוחלטת", וכי הישגי צה"ל במערכה בלבנון נשמרים כאשר הכוחות פרושים באזור הביטחון בקו הצהוב ופועלים משם פנימה נגד מחבלים ותשתיות טרור. "הפסקת האש שעליה הוכרז אתמול משאירה את צה"ל בכל העמדות באזור הביטחון שמגן על יישובי הצפון", אמר. "כפי שראש הממשלה בנימין נתניהו ואני הבהרנו: ישראל לא תיסוג מאזור הביטחון בלבנון".
הלחץ האמריקני מתקרב ללבנון
הדברים מגיעים לאחר שכבר לפני כמה ימיםדווח ב"היום" כי בירושלים נערכים לתקופה של לחץ מדיני גובר מצד וושינגטון, בעקבותהמהפך ביחסו של הנשיא דונלד טראמפ לאיראן. באותה עת אמרו בסביבת נתניהו כי הקו שאימץ ראש הממשלה הוא "להגיד כן איפה שאפשר, ולא כמה שצריך", לקראת הדרישות הצפויות מצד טראמפ.
עוד אמרו בסביבתו של נתניהו כי במצב שנוצר יש "לפעול בחכמה" ולהגיב מהראש ולא מהבטן. גורם מדיני הדגיש כי ישראל תשמור על ביטחונה: "האויבים נמצאים מסביב לגבולות שלנו, ולא של אף אחד אחר, ואנחנו נפעל מולם".
עוד צוין כי בשלב ההוא לא הייתה מוכרת דרישה אמריקנית להסגת כוחות צה"ל מדרום לבנון, אך בישראל העריכו כי דרישה כזו עשויה להגיע בהמשך. כעת נראה כי ההערכה הזו הולכת ומתחדדת, הן בוושינגטון והן בירושלים, כאשר סוגיית הנוכחות הישראלית בדרום לבנון מסתמנתכאחד ממוקדי החיכוך בין ישראל לממשל האמריקני.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
