טראמפ משלם במזומן - האיראנים בצ'ק דחוי: על הסכם שמסתמן ככישלון

בניגוד משווע להישגי ישראל מאז 7 באוקטובר, נשיא ארה"ב נותן לאיראנים את השליטה על לבנון, חמצן לחיזבאללה, כסף מזומן ולגיטימציה למשטר • למעט האקט המיידי של פתיחת הורמוז, כל שאר ההבטחות האיראניות עתידיות וידונו במו"מ עתידי שבו בלי ספק הם יתישו את טראמפ וצוותו כפי שעשו עד כה

טראמפ. צילום: רויטרס

אם המידע המתפרסם עד כתיבת שורות אלה אכן משקף את ההסכם המתהווה בין ארה"ב לאיראן, הרי שמדובר בכישלון קולוסלי. בגדול, טראמפ משלם לאיראן, הרבה, כאן ועכשיו.

הסנטקום מפרסם תיעוד מהמהתקפה הלילית באיראן של הצי הימי האמריקני

האייתולות מנגד, יפתחו את מצר הורמוז אבל כל שאר ההבטחות שלהם הן על הנייר, בצ'קים דחויים, עם סכום משוער, בלי תאריך פדיון וללא חתימה.

מה טראמפ נותן?

קודם כל את לבנון. תוך כדי השיחות וגם ככל הנראה בהסכם, טראמפ הכיר בפטרונות של איראן על לבנון באמצעות חיזבאללה. בכך הוא גם משאיר את הציר האיראני בחיים.

תושבים בביירות מניפים דגלי חיזבאללה לציון 26 שנה לנסיגת צה"ל מלבנון, צילום: רויטרס

בניגוד משווע להישגים הפנומנליים של ישראל מאז 7 באוקטובר הוא משאיר את חיזבאללה על הרגליים ומרחיק, אם לא הורג ממש, הסכם שלום פוטנציאלי בין ירושלים וביירות. זו טעות פטאלית שמנוגדת גם לאינטרס האמריקני.

כסף מזומן. כלכלת איראן מרוסקת. הרי בגלל הקריסה הזו פרצה מחאת הסוחרים בבזאר בינואר, מה שהוליד את המלחמה. גם בימים האחרונים היו תורים ארוכים בתחנות הדלק באיראן, כלומר המצב שם עדיין קשה מאוד. אך במקום להמשיך ללחוץ למשטר על הצוואר, טראמפ מזריק מיליארדי דולרים למשק האיראני, מה שיאפשר למוג'תבא לנשום לרווחה ולבסס את שלטונו. למה?

לגיטימציה למשטר. טראמפ מנהל מלחמת חיים נגד המשטר האיראני ולשם הפלתו יצא למעשה למערכה. יהיו הסיבות אשר יהיו, ברור שבעצם ההסכם הזה הוא נותן לאייתולות חותמת כשרות.

מוחמד באקר קאליבאף. חותמת כשרות לאייתולות, צילום: ללא

הפסקת אש. טראמפ מפסיק להפעיל כוח נגד האיראנים עכשיו, כשכאמור התמורה שלהם תגיע אחר כך, אם בכלל. גם זה לא מובן.

טילים ופרוקסי. איראן השיגה כאמור חסינות לחיזבאללה בלבנון. לא מוכרת התחייבות שלה בהמשך להפסיק את הפצת הטרור. הוא הדין לתכנית הטילים. יתכן שבמו"מ ארה"ב תדרוש זאת, אך באין איום צבאי אין שום סיכוי שתקבל את מבוקשה. שני יעדים אלה היו ממטרות המלחמה הגלויות. ארה"ב, לכאורה, מוותרת עליהן.

פתיחת המצור במיצרי עומאן. ארה"ב הטילה סגר משלה על המצור האיראני בהורמוז, וככל הידוע הוא הכאיב לאיראנים. על פי הסיכומים הידועים, טראמפ כבר עכשיו ישחרר לאיראן את התחבורה הימית, כנגד כאמור הבטחות עתידיות שלה. גם הצעד הזה יזריק לה חמצן לדם.

מה איראן נותנת?

פתיחת מיצרי הורמוז. על פי מה שידוע כרגע, זה הצעד המעשי היחיד שמשמרות המהפכה ינקטו כרגע.

ספינת מטען עוגנת במצר הורמוז, צילום: AP

כל שאר ההבטחות שלהם עתידיות, כאשר הפרטים בכלל ידונו במו"מ עתידי שבו בלי ספק הם יתישו את טראמפ וצוותו כפי שעשו עד כה.

לנוכח המהפכים הרבים והלא צפויים בעמדותיו של הנשיא יש לקוות שכאשר יתעורר הבוקר יבין שיועציו דחקו אותו להסכם גרוע במיוחד. כי כרגע הוא משלם המון ומקבל מעט, וזו ממש לא אמנות העסקה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר