המו"מ תקוע: מה שעראקצ'י מסכם - ואחידי מפיל, מה שהאמריקנים סגרו - טראמפ פסל

גורם בכיר במזה"ת מצטט גורם איראני בשיחה עם "היום" • לדבריו, האמריקנים מתלוננים שההנהגה באיראן מפוצלת ושמה שהם מסכמים עם עראקצ'י נפסל על ידי ואחידי (מפקד משמרות המפיכה) אבל הם עצמם מפוצלים • כעת, האפשרות הסבירה ביותר שעל הפרק, המשך המצור הימי במקביל למגעים, עד שאיראן תקבל סף מינימום של תנאים שהאמריקנים מציבים

טראמפ עם הגעתו לביקור בסין. צילום: רויטרס

אלה רגעים מכריעים במשבר הזה, וכרגע כל צד מתבצר בעמדותיו. כך אומר ל"היום" גורם דיפלומטי מהאזור המעורה במגעים בין איראן לארה"ב.

בדרך להסכם היסטורי במזרח התיכון? כל מה שידוע כרגע על ההסכם המתגבש

לדבריו, יש עדיין חילוקי דעות מהותיים וחוסר אמון מובנה שגורמים לכך שהסכם ולו מזכר הבנות ראשוני עדיין רחוקים. הוא ציטט גורם איראני שאמר לעמיתו מהמפרץ, כי האמריקנים מתלוננים שההנהגה באיראן מפוצלת ושמה שהם מסכמים עם עראקצ'י נפסל על ידי ואחידי (מפקד משמרות המפיכה) אבל הם עצמם מפוצלים.

"מה שסיכמנו עם הצוות שלהם, בהתחלה התקבל ואחר כך נדחה על ידי הנשיא והשרים הקיצונים שלו (הכוונה לרוביו והגסת'. ד.ז)". כך לדברי הגורם האיראני.

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י, צילום: REUTERS

הטענה הזו של הגורם מתייחסת בין השאר לסיכומים לכאורה של מזכר ההבנות שפורסמו במוצאי שבת, אלא שהנשיא טראמפ, אולי בעקבות ביקורת מבית, הנחה את צוות המו"מ להעלות את הדרישות האמריקניות הבסיסיות כתנאי לחתימה.

בין השאר דובר על ההתחייבויות של איראן בסוגיית הגרעין ועל פתיחת הורמוז באופן מלא וללא מגבלות או דרישות תשלום של איראן מהאניות העוברות במצר.

בתוך כך התקבלו עוד פרטים על השיחות בין דוחא לוושינגטון בעת ששר החוץ של איראן עראקצ'י, יו"ר הפרלמנט קאליבף ונגיד הבנק המרכזי המאתי ביקרו בבירת קטאר. בשיחות אלה שעליהן דיווחנו לראשונה ב"היום", דנו הנוכחים עם הצד האמריקני על הפשרת 12 מליארד דולרים, כספים המופקדים בקטאר מאז 2023 ואמורים להיות מיועדים לרכש של תרופות, מזון וציוד הומניטרי.

איראן סירבה לפיקוח על הכסף, אבל בדיווחים בתקשורת האיראנית נאמר כי הושגה התקדמות ומחצית מהסכום אמורה להיות משוחררת עם החתימה על מזכר ההבנות. גם אם הדיווח הזה לא מדויק, בוושינגטון אישרו ל"היום" התקדמות מסוימת בסוגיה הזו.

קטאר. איראן סירבה לפיקוח על הכסף, אבל בדיווחים בתקשורת האיראנית נאמר כי הושגה התקדמות, צילום: Getty Images

הנשיא טראמפ מקיים התייעצויות שוטפות שבהן משתתף אגב שר החוץ רוביו מרחוק במהלך סיורו במזרח הרחוק. האפשרות הסבירה ביותר שעל הפרק, המשך המצור הימי במקביל למגעים, עד שאיראן תקבל סף מינימום של תנאים שהאמריקנים מציבים.

במקביל בשטח, מיכליות נפט עוברות מדי פעם במצר, רובן של מדינות המפרץ בדרך להודו וליפן. עם זאת עדיין לא התקבלה החלטה של ארה"ב לחדש את המבצע להעברת האניות.

הורמוז. מיכליות נפט עוברות מדי פעם במצר, רובן בדרך להודו ויפן, צילום: רויטרס

ובהמשך לפרסום הבלעדי שלנו אודות הכספים שהעבירה קטאר לאיראן. גורם דיפלומטי במפרץ אומר כי המדינות האחרות בקבוצת מדינות המפרץ הפנו לדוחא שאלות וביקורת בעניין, תוך הדגשה כי היא שוברת את הקו המדיני מול איראן. הגורם אומר כי המדיניות הנבדלת של קטאר לא הפתיעה איש במפרץ, ומשמעה בין השאר, אפשרות לחידוש העימות הפומבי בינה לבין אחיותיה במפרץ, עימות שהוביל לקרע ממש בעשור הקודם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר