נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. צילום: אי.אף.פי

לא רק חלופה לאו"ם: התפקיד שטראמפ מייעד למועצת השלום

האם נשיא ארה"ב בונה לא רק חלופה לאו"ם אלא גם לסמכויות הארגון הבינלאומי בתחום הפעלת כוח? • הכוח והמועצה יעסקו לא רק בשמירה על השקט בעזה ובאבטחת שיקומה, אלא בתפקידים דומים בעוד אזורי קונפליקט בעולם • במסמך ההקמה נאמר כי "מועצת השלום היא ארגון בינלאומי שמטרתו לקדם יציבות, להקים מחדש ממשל תקין, ולהבטיח שלום באזורים שנפגעו מסכסוך"

האם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בונה לא רק חלופה לאו"ם אלא גם לסמכויות הארגון הבינלאומי בתחום הפעלת הכוח? על פי דיפלומטים מהאיזור, לכמה מהמדינות שקיבלו פניות להצטרף ל"מועצת השלום" לצד הקריאה להצטרף לכוח היצוב הבינלאומי ISF, הובהר כי הכוח הזה והמועצה יעסקו לא רק בשמירה על השקט בעזה ובאבטחת שיקומה, אלא בתפקידים דומים בעוד אזורי קונפליקט בעולם.

נשיא בלארוס חותם על הצטרפות ל"מועצת השלום" של טראמפ%2F%2F רשת X

במסמך ההקמה של "מועצת השלום" לרצועה נאמר כבר במשפט הראשון כי "מועצת השלום היא ארגון בינלאומי שמטרתו לקדם יציבות, להקים מחדש ממשל תקין וחוקי, ולהבטיח שלום מתמשך באזורים שנפגעו מסכסוך או נמצאים תחת איום".

משמע הרבה מעבר לעזה ולסכסוך המקומי שלנו. לפי הדיפלומטים הללו, הכוח הבטחוני של המועצה יהיה כוח היצוב הבינלאומי שיועד במקור לרצועה. הכוח, נזכיר, אמור היה לקבל את תפקיד החזרת השקט לרצועה לאחר נסיגת צה"ל לרבות פירוק ארגון הטרור חמאס מנשקו ואבטוח כניסת הגוף השלטוני החדש ברצועה.

הקמת הכוח נתקלת בבעיות קשות בשל סירובן של המדינות שאליהן נעשו פניות, להיות אלה שיתעמתו עם חמאס. הדיפלומטים אומרים כי בשיחות המגיעות מוושינגטון לראשי המדינות בהקשר למועצת השלום, נאמר במפורש כי המועצה תטפל בעוד סכסוכים ומאבקים בעולם, וכי לשם כך נדרש כוח בעל יכולות להשכין שקט ולהפריד בין כוחות יריבים.

רצועת עזה, צילום: אי.פי

טראמפ אמור להכריז על הקמת מועצת השלום והגופים שסביבה בפסגה הכלכלית בדאבוס ביום חמישי, גוף שאליו הוזמנו עשרות ראשי מדינות. אופי ההזמנה, היקפה והצהרת הכוונות הכתובה שלה מעידים על כוונתו של הנשיא האמריקני לשים את חותמו הבינלאומי לטווח ארוך, בהקמת גוף מעין מתחרה לאו"ם, שבו הוא ומחליפיו האמריקנים ישלטו.

מדובר בפרשנות מעניינת למדיניות הבדלנית שאליה מטיפים רבים במפלגה הרפובליקנית, לרבות סגן הנשיא ג'יי.די ואנס. גורם אמריקני מסביר כי גוף בינלאומי כזה בשליטה אמריקנית יוכל לייתר משלוח כוחות אמריקנים לטפל בסכסוכים כאלה, וישמור על האינטרסים של ארה"ב בכסות בינלאומית. הוא העריך כי אל הגוף יצטרפו לא מעט מדינות והוא יהווה מעין מבחן לקשריהן עם טראמפ.

עם זאת, אמר כי סוגיית הכוח הבינלאומי, בשל מורכבותה ורגישותה, נמצאת  בבדיקה, ולא בתהליכי הקמה ממש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...